fbpx

Ολοκληρώθηκαν οι 4 Τελετές Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick!

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας, ενώπιον επισήμων, γονέων και φίλων των αποφοίτων

Σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και ενθουσιασμού για το τέλος ενός ταξιδιού με δυσκολίες αλλά και γόνιμες προκλήσεις, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιουνίου η σειρά των τεσσάρων Τελετών Αποφοίτησης και μίας Τελετής Βράβευσης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Frederick στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού για τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-21.

Οι τελετές πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία και με αυστηρό πρωτόκολλο σύμφωνα με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Στη διάρκεια των τελετών απονεμήθηκαν συνολικά 1528 Ακαδημαϊκοί Τίτλοι Σπουδών (Πτυχία, Μάστερ και Διδακτορικά Διπλώματα για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21) και 1292 Ακαδημαϊκοί Τίτλοι Σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, καθώς αποφασίστηκε να παραστούν στις τελετές και οι απόφοιτοι/ες που δεν είχαν την ίδια ευκαιρία να παρευρεθούν σε τελετή αποφοίτησης με φυσική παρουσία κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά εξαιτίας των μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το καλωσόρισμα και στις πέντε τελετές ανέλαβαν η Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ο οποίος απένειμε στους απόφοιτους/ες τα πτυχία τους, πλαισιωμένος από τους Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου.

«Ο ανθρώπινος νους και ο λόγος δίνουν ταυτότητα στον άνθρωπο και τον διαφοροποιούν από τα άλλα όντα. Έχουμε κατά νου την ικανότητα προσαρμογής του ανθρώπου σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες εν μέρει όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα και συνειδητοποιούμε ότι ο νέος άνθρωπος πρέπει να έχει τα εφόδια να οραματίζεται, να θέτει στόχους για το μέλλον του και να αποφασίζει για τα μέσα πραγμάτωσής τους. Μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα φέτος, με πείσμα και ενάντια σε κάθε δυσκολία, τα καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι το τέλος πραγματοποιώντας κάθε μας στόχο, μα προπάντων όρθιοι, δυνατοί και νικητές», ανέφερε ο Καθ. Δημοσθένους.

Η σειρά των Τελετών Αποφοίτησης ξεκίνησε από τη Λεμεσό στις 26 Ιουνίου και στο πλαίσιό της αποφοίτησαν οι φοιτητές όλων των Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick και του Frederick Institute of Technology που προσφέρονται στη Λεμεσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μόνο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργεί και στη Λεμεσό.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στην πρώτη τελετή που το Πανεπιστήμιο πραγματοποιούσε στη Λεμεσό στην 30χρονη παρουσία του στην πόλη, ήταν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης.

«Με αυτή την εκδήλωση επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αναδεικνύεται, ταυτόχρονα, το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο Frederick αποτελεί ένα από τα πρωτοπόρα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας, με πλούσια ιστορία και πολυδιάστατη προσφορά στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Καδής.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για τη «σημαντική συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Λεμεσού. Τους ευχαριστούμε διότι όλα αυτά τα χρόνια προετοίμασαν εκατοντάδες νέους και νέες της πατρίδας μας και της πόλης μας για να γίνουν παραγωγικά και ηγετικά στελέχη της κοινωνίας μας.»

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε, ακόμη, στη στρατηγική συνεργασία του Δημαρχείου Λεμεσού και του Πανεπιστημίου Frederick σε ό,τι αφορά το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης και την αειφόρο ανάπτυξή του.

Ακολούθησε στις 27 Ιουνίου η Τελετή Βράβευσης των Αριστούχων Πρωτευσάντων Πτυχιακών και Μεταπτυχιακών Αποφοίτων και των Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Frederick.

Την ίδια βραδιά απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου στη μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος απεβίωσε τον Αύγουστο 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν φέτος τελετές αποφοίτησης χωρίς την παρουσία του ιδίου, «ενός οραματιστή τον οποίο χαρακτήριζε η βαθιά πίστη και αγάπη προς τους νέους και που αφιέρωσε όλη του τη ζωή προσφέροντας στον χώρο της παιδείας», όπως ανέφερε για τον πατέρα της η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου.

Η κα Φρειδερίκου εξήγησε, ακόμη, πως η πυξίδα – λογότυπο του Πανεπιστημίου σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή του. «Όπως η πυξίδα είναι εκεί για να μας καθοδηγεί, να μας δείχνει το δρόμο όποτε είμαστε χαμένοι, να μας βοηθά να προσανατολιζόμαστε δείχνοντάς μας πάντα ένα σταθερό σημείο, έτσι και η εκπαίδευση για εκείνον είχε πρωτίστως καθοδηγητικό ρόλο. Για εμάς, ο ίδιος ο Μιχάλης Φρειδερίκου μεταμορφώθηκε σε εσωτερική πυξίδα ζωής. Οι αξίες του, το όραμά του, τα πιστεύω του και οι πεποιθήσεις του βρίσκονται μέσα μας και μας καθοδηγούν σε κάθε μας βήμα. Μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας αλλά όπως την πυξίδα που σχεδίασε πριν τόσα χρόνια σαν σύμβολο αυτού του οργανισμού, έτσι τώρα ο ίδιος, αποτελεί το σταθερό σημείο που όλοι βλέπουμε και μας κατευθύνει προς τη σωστή πορεία. Εύχομαι το Πανεπιστήμιό μας, μέσα από την κάθε υπηρεσία του, μέσα από την καθημερινή σας τριβή με τους καθηγητές σας, τη στήριξη, την καθοδήγηση αλλά και την πίστη τους προς εσάς να αποτελέσει τη δική σας εσωτερική πυξίδα ζωής που θα σας δείχνει τον δρόμο», σημείωσε απευθυνόμενη στους απόφοιτους και απόφοιτες η κα Φρειδερίκου.

Τα Βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου απένειμαν η ίδια και η επίτιμη προσκεκλημένη της βραδιάς και Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη.

Η Καθηγήτρια Κουτσελίνη έδωσε μια ομιλία με θέμα «Ποιότητα και Αριστεία» κατά την οποία αναφέρθηκε στις έννοιες της Αριστεία, στη σύνδεσή της με την έννοια της Ισότητας και τη σχέση της με τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τους φοιτητές.

«Η αριστεία δεν έχει τέρμα, είναι ατέρμονος αγώνας συνεχούς αυτοαξιολόγησης, σε σχέση με τους στόχους που θέτεις αλλά και άμιλλας σε σχέση με τα επιτεύγματα των άλλων, ένας αγώνας που οδηγεί συνεχώς σε υψηλότερα, καινοτόμα και ξεχωριστά αποτελέσματα, σε ένα περιβάλλον που επίσης αλλάζει συνεχώς», ανέφερε η Καθ. Κουτσελίνη, υπογραμμίζοντας ότι «η Ανώτερη Εκπαίδευση είναι σήμερα η δύναμη που μετατρέπει τους εκπαιδευόμενους σε ανθρώπινη πηγή ανάπτυξης της χώρας και του κόσμου. […] Αγαπητοί φοιτητές, είχατε την ευκαιρία να φοιτήσετε σε ένα πανεπιστήμιο με κοινωνικό προφίλ, ποιότητα και συνεχή πορεία προς την Αριστεία» σημείωσε η Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη.

«Μην σταματάτε να ονειρεύεστε και να θέτετε και τους δικούς σας στόχους, πέρα από τα συνηθισμένα. Η δύναμη που μας παρακινεί για υψηλότερα επιτεύγματα είναι η επιθυμία μας για το καλύτερο, για το πέρα από αυτό που έχουμε επιτύχει.»

Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αποφοίτησης όλων των απόφοιτων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και Διδακτόρων.

Επίτιμος προσκεκλημένος στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό την προσωπική του εμπειρία ως εργαζόμενος στο Πανεπιστήμιο Frederick, χαρακτηρίζοντας τον Μιχάλη Φρειδερίκου ως μέντορά του.

«Από την ίδρυσή του, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, κατοχυρώνοντας μία ισχυρή θέση ανάμεσα στα καλύτερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.»

Ο υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος υπογράμμισε τον στόχο καθιέρωσης της Κύπρου ως περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου και ως κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα «μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Frederick [τα οποία] πληρούν υψηλά πρότυπα επαγγελματικής κατάρτισης σε πολλαπλούς τομείς και συμβαδίζουν πλήρως με τις πολιτικές της Πολιτείας για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς και για άμβλυνση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων πτυχιούχων» κατά την επίτευξη μιας πετυχημένης ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της χώρας.

Στις 29 Ιουνίου παρέλαβαν τους πτυχιακούς τίτλους σπουδών τους οι απόφοιτοι της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick. Κεντρική ομιλήτρια στην τελετή ήταν η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα Νατάσα Πηλείδου, η οποία προέτρεψε τους απόφοιτους/ες «ως οι νέοι μας επιστήμονες στους τομείς της μηχανικής, της αρχιτεκτονικής, της ηλεκτρολογίας και της πληροφορικής, […] να ξεκινήσετε άμεσα να συμβάλλετε καθοριστικά στις προσπάθειες για μετάβαση της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα.»

Επιπλέον, συμβούλεψε τους απόφοιτους και απόφοιτες «να μην επαναπαυθείτε στα σίγουρα και τα εύκολα. Τολμήστε να ρισκάρετε, χρησιμοποιήστε τις νέες ιδέες και τη δημιουργικότητά σας για να χαράξετε καινούρια μονοπάτια, αρπάξτε τις ευκαιρίες που θα σας παρουσιάζονται κατά καιρούς και μην φοβάστε να κάνετε λάθη

Ο κύκλος των φετινών Τελετών του Πανεπιστημίου Frederick έκλεισε την Τετάρτη 30 Ιουνίου με την αποφοίτηση των Πτυχιούχων των Σχολών: Επιστημών Υγείας, Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών και Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών.

Στο πλαίσιο της τελετής, το Πανεπιστήμιο Frederick τίμησε τη Δρα Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και τον κ. Χρίστη Λοϊζίδη, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για την καθοριστική τους συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19. Επίτιμος καλεσμένος στην τελετή ήταν ο Καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος έδωσε ομιλία με θέμα «Το Πανεπιστήμιο και ο δάσκαλος του μέλλοντος» αναφερόμενος στις αλλαγές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα Πανεπιστήμια. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Καθ. Ζώρας προέτρεψε τους απόφοιτους και τις απόφοιτες «κόντρα στον άνεμο, να χτίζετε ανεμόμυλους κι όχι να ορθώνετε ανεμοφράχτες.»

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία τελετή το παρών του έδωσε ο νέος Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 2 Ιουλίου 2021. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick καλωσόρισε τον κ. Χατζηπαντέλα  σημειώνοντας ότι «σε δύο μέρες αναλαμβάνει ως βοηθός και υπηρέτης του πολίτη».

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending