fbpx

1ο CASSINI Hackathon: Δες όσα μας είπε η ομάδα “Extinguisher” που κέρδισε το 2o βραβείο!

Ο διαγωνισμός CASSINI Hackathon, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά, 18-20 Ιουνίου σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο διοργανώθηκε από την εταιρεία CyRIC, σε συνεργασία με το εκκολαπτήριο Gravity Ventures Incubator και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης/Εργο Teaming EXCELSIOR και σ’ αυτήν συμμετείχαν εξ’ αποστάσεως πέραν των 45 hackers με 9 ομάδες.

Οι hackers δημιούργησαν καινοτόμες λύσεις για την ψηφιοποίηση και βελτίωση των χώρων πρασίνου σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου, χρησιμοποιώντας διαστημικά δεδομένα και σήματα της ΕΕ. Η κριτική επιτροπή βράβευσε 5 ομάδες, οι οποίες μοιράστηκαν €10,000 χορηγία των CyRIC, Gravity Ventures Incubator και Cablenet.

Εμείς, μιλήσαμε με την ομάδα Extinguisher που κέρδισε το 2ο βραβείο! Η ομάδα αποτελείται από τους Χαράλαμπο Γεωργίου, Ανδρέα Λόρδο, Χρίστο Φαλά και Νικολέττα Φαλά, και η ιδέα τους στοχεύει στη μείωση των καταστροφών που προκαλούνται από πυρκαγιές.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε ο Ανδρέας εκ μέρους της ομάδας:

– Η ομάδα σας κέρδισε το 2o βραβείο στο Cassini Hackathon! Πώς νιώσατε με αυτή τη διάκριση; Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ιδέα με την οποία συμμετείχατε.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τη διάκρισή μας και ευχαριστούμε τους διοργανωτές που μας δώσανε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε αυτόν τον διεθνή διαγωνισμό.

Η ιδέα μας ονομάζεται Extinguisher και στοχεύει στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από πυρκαγιές. Αυτό το κάνει μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης των πυροσβεστικών. Καθορίζει ποια μέρη σε μια χώρα είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει μια φωτιά, και στη συνέχεια, υπολογίζει ποια από αυτά τα μέρη έχουν έλλειψη από πυροσβεστικούς σταθμούς. Στη συνέχεια προτείνει νέες, βέλτιστες τοποθεσίες για πυροσβεστικούς σταθμούς χρησιμοποιώντας machine learning.

– Πώς σας φάνηκε η όλη εμπειρία που ζήσατε στο Cassini Hackathon που διοργανώθηκε στην Κύπρο;

Ήταν εξαιρετικά καλά οργανωμένο και είμαι πολύ περήφανος για τη χώρα μας που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων σε ολόκληρη την ΕΕ!

– Πόσο challenging και πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η θεματική για “Ψηφιοποίηση των Χώρων Πρασίνου” που επέλεξαν φέτος στο Cassini Hackathon;

Το περιβάλλον είναι κάτι που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί το μέλλον μας. Το θέμα του hackathon είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπίζω να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντός.

– Τι ώθησε εσένα και την ομάδα σου να συμμετέχετε σε αυτή την πρωτοβουλία για “Ψηφιοποίηση των χώρων πρασίνων” στο Cassini Hackathon;

Μας αρέσει να ασχολούμαστε και να συμμετέχουμε σε όσα περισσότερα hackathons μπορούμε όταν έχουμε καλή ιδέα.

Όταν μάθαμε για το hackathon είπαμε να δοκιμάσουμε να βρούμε κάτι να κάνουμε επειδή είχε αρκετό καιρό να συμμετέχουμε μαζί σε κάποιο hackathon λόγω της διαθεσιμότητας μας.

Αυτή την φορά είναι από τις λίγες φορές που βρήκαμε την ιδέα από πριν την έναρξη του hackathon το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε περισσότερη έρευνα και να έχουμε περισσότερο χρόνο κατά την διάρκεια του hackathon για να υλοποιήσουμε την ιδέα μας στον βαθμό που επιθυμούσαμε.

– Πώς χρησιμοποιήσατε εσείς τα EU Space data (δεδομένα από δορυφόρους) και γιατί είναι σημαντικά για την εταιρεία/ιδέα σας;

Ένα μεγάλο μέρος της ιδέας μας βασίζεται στην επεξεργασία δεδομένων, και η χρήση δεδομένων από δορυφόρους μας επιτρέπει να έχουμε συνεχώς ανανεωμένα δεδομένα για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις.

Για την υλοποίηση της ιδέας μας χρησιμοποιήσαμε δεδομένα για ιστορικές πυρκαγιές και για βλάστηση, έτσι ώστε να μπορούμε καλύτερα να αξιολογήσουμε το ρίσκο της κάθε περιοχής.

– Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις επιστήμες STEM και τη χρήση των δεδομένων από το EU Space για τις μελλοντικές γενιές;

Το STEM είναι πιθανόν ένα από τα πιο σημαντικά πεδία για το μέλλον, αφού μεγάλος αριθμός των πραγμάτων που επηρεάζουν την ζωή μας έχουν σχέση με STEM.

Τα δεδομένα από δορυφόρους είναι πολύ σημαντικά αφού πλέον τα δεδομένα είναι από τους πιο σημαντικούς πόρους που υπάρχουν, και τα δεδομένα από δορυφόρους είναι συνεχώς ανανεωμένα και έτσι δημιουργούν μια ακριβή εικόνα για τον κόσμο γύρω μας.

Ευχόμαστε στην ομάδα κάθε επιτυχία στις καινοτόμες ιδέες που προτείνει!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending