fbpx

5 αλήθειες που πρέπει να ξέρεις σχετικά με την γυναικεία γονιμότητα!

Ίσως έχετε αναρωτηθεί: πότε είναι η καλύτερη στιγμή στη ζωή για να αποκτήσετε ένα μωρό και πότε είναι πολύ αργά; Είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ποιότητα των ωαρίων σας για να έχετε καλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος όποτε εσείς το επιθυμείτε; Η Cryos International, η πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο συγκέντρωσε και σας παραθέτει 5 αλήθειες για τα ωάρια και τη γονιμότητα των γυναικών.

Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα;

Οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια ωάρια, αλλά όταν φτάσουν στην εφηβεία, ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται μεταξύ 300.000 και 400.000. Για τις γυναίκες, η αρχή της γόνιμης περιόδου τους χαρακτηρίζεται από την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Η γονιμότητα αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος και να γεννήσει.

Πόσα ωάρια χάνει κάθε μήνα μια γυναίκα;

Αφού μια γυναίκα ξεκινήσει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο, ένα ωάριο έχει ωορρηξία και περίπου 1.000 (μη-ώριμα) ωάρια χάνονται κάθε μήνα. Ο αριθμός των ωαρίων που χάνει μια γυναίκα κάθε μήνα, δεν επηρεάζεται από κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να χάνονται πολλά ωάρια κάθε μήνα, μην ανησυχείτε – αυτό ακριβώς είναι σχεδιασμένο να κάνει το γυναικείο σώμα.

Μπορεί να μειωθεί η γονιμότητα από μια ηλικία και μετά;

Η γονιμότητα των γυναικών και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται με την ηλικία. Μια γυναίκα  στην δεκαετία των 20, είναι στα καλύτερα της αναπαραγωγικά χρόνια. Στη δεκαετία των 30 η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά, και ειδικά μετά την ηλικία των 35 ετών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μείωση της γονιμότητας συνδέεται με τη  φυσιολογική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παραμένουν στις ωοθήκες μιας γυναίκας λόγω ηλικίας.

Σχετικά με την ποιότητα των ωαρίων, κάθε μήνα πριν από την ωορρηξία τα ωάρια αρχίζουν να διαιρούνται. Με τα πιο ώριμα ωάρια, αυξάνεται η πιθανότητα σφάλματος κατά τη διαδικασία διαίρεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ωάρια που περιέχουν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. Επομένως, οι πιθανότητες να αποκτήσετε παιδί με αναπτυξιακές ανωμαλίες ή σύνδρομο down αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, τα πιο δυνατά ωάρια είναι αυτά που είναι έτοιμα να ωριμάσουν όταν είστε στα 20 σας. Τα ωάρια χαμηλότερης ποιότητας είναι αυτά που περιμένουν υπομονετικά και παραμένουν καθώς μεγαλώνετε.

Πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα στα 40 της;

Είναι δύσκολο να απαντήσουμε πόσα ωάρια έχουν απομείνει σε μια γυναίκα όταν φτάσει στην ηλικία των 40 ετών. Ο αριθμός των ωαρίων που απομένουν είναι διαφορετικός από γυναίκα σε γυναίκα και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Γενικά, υπάρχει λιγότερο από 5% πιθανότητα να μείνετε έγκυος ανά κύκλο μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Μερικές γυναίκες γεννιούνται με περισσότερα ωάρια και η γόνιμη περίοδος τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από άλλες. Αν αναρωτιέστε για τη δική σας γονιμότητα, πολλές κλινικές γονιμότητας προσφέρουν συγκεκριμένες εξετάσεις.

Μπορείς να βελτιώσεις τη γονιμότητά σου;

Ένας σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα των ωαρίων είναι, όπως αναφέρθηκε, η ηλικία σας. Οι γυναίκες στα 20 τους έχουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα ωαρίων καλής ποιότητας σε σύγκριση με τις γυναίκες στα 30 τους. Δεν μπορείτε να βελτιώσετε άμεσα την ποιότητα των ωαρίων σας, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας. Παράγοντες όπως το να μην καπνίζετε, να μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά και να διατηρείτε ένα υγιές σταθερό βάρος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γονιμότητάς σας.

Επιπλέον, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ωαρίων σε νεαρή ηλικία έχετε τη δυνατότητα να διαφυλάξετε τη γονιμότητά σας, διατηρώντας την ποιότητα των ωαρίων αμετάβλητη στον χρόνο, εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια ασφαλής μέθοδος, η οποία μάλιστα επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, βάσει του Σχεδίου Επιδότησης για αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βελτίωση της γονιμότητας και τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Cryos International

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending