fbpx

Είσαι φοιτητής; Δες πώς να φτιάξεις το δικό σου υγιεινό πρόγραμμα διατροφής & άσκησης!

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα κάθε φοιτητή (ειδικά όταν πλησιάζει και η εξεταστική περίοδος).

Πολλοί αφιερώνουν έστω και δύο ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, όμως, υπάρχουν και αρκετοί νέοι που λόγω έλλειψης χρόνου ή ακόμη και οικονομικών δυσκολιών προσπαθούν (μάταια πολλές φορές) να βρουν τη λύση μόνοι τους!

Αν θες να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει διατροφή και άσκηση – στα μέτρα σου! Μπορείς να το κάνεις και μόνος/η σου, φτάνει να το κάνεις σωστά και φυσικά να το τηρείς! Πιο κάτω θα βρεις όλα τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο σου.

Δες πώς να φτιάξεις το υγιεινό πρόγραμμα που χρειάζεται κάθε φοιτητής:

1
Ανακάλυψε τις ανάγκες σου

Freepik.com

Ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες, γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να ξέρεις ακριβώς ποιες είναι οι δικές σου! Αν για παράδειγμα ξέρεις ότι έχεις έλλειψη κάποιων βιταμινών, σιδήρου ή ασβεστίου, τότε θα πρέπει να δώσεις περισσότερη έμφαση σε τροφές που θα καλύψουν αυτά τα κενά. 

Από την άλλη, αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποιον μυ ή άλλο σημείο του σώματος, σίγουρα δεν πρέπει να το επιβαρύνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οπόταν μπορείς να γυμνάσεις άλλα σημεία του σώματος και φυσικά με λιγότερη ένταση!

2
Φτιάξε μια λίστα με τι σου αρέσει και τι όχι

Freepik.com

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσεις ποιες τροφές είναι αυτές που σου αρέσουν και ποιες όχι, ούτως ώστε να μην πιέζεσαι να φας κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έτρωγες ποτέ. Αν πιέσεις τον εαυτό σου θα τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις και τότε θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θες!

Αυτό ισχύει και για την άσκηση… Αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το εντάξεις στο πρόγραμμα σου. Μπορείς να επιλέξεις άλλες ασκήσεις που θα σου αρέσουν και θα τις κάνεις χωρίς να πιέζεσαι και έτσι θα προσθέσεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου.

Μπορεί για παράδειγμα να σου αρέσει να παίρνεις το ποδήλατο και να κάνεις τη βόλτα σου στην πανεπιστημιούπολη ή να χορεύεις. Γυμναστική δεν σημαίνει απαραίτητα τρέξιμο, βαράκια ή όργανα!

3
Συμβουλέψου το… διαδίκτυο

Freepik.com

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά μιας και ο σκοπός είναι να αποφύγεις το οικονομικό κόστος να επισκεφθείς κάποιον ειδικό, το διαδίκτυο είναι αυτό που μπορεί να σε καθοδηγήσει.  Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως πλέον στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε τα πάντα!

Μπορείς να πάρεις ιδέες για διάφορα γεύματα της ημέρας, ασκήσεις χαμηλής έντασης και χωρίς εξοπλισμό, από εξειδικευμένα άρθρα (γιατί είπαμε να μπεις στο internet, αλλά δεν θα εμπιστευτείς το οτιδήποτε διαβάσεις), έτσι ώστε να μπορείς να γυμναστείς στο σπίτι!

4
Μην παραλείψεις τα ”cheat days”

Freepik.com

Τα λεγόμενα “cheat days” ή αλλιώς οι “ελεύθερες μέρες”, είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σου. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχεις μια – δύο μέρες στο πρόγραμμα σου, κατά τις οποίες θα μπορείς να κάνεις ένα “διάλειμμα”!

Δεν σημαίνει πως αυτές τις μέρες θα τρως χωρίς όριο και θα καταστρέφεις ό,τι έχτισες, αλλά σίγουρα θα μπορείς να απολαύσεις κάποιες λιχουδιές που σου έχουν λείψει και να ξεκουραστείς για λίγο από τη γυμναστική.

5
Πειθαρχία και συνέπεια

Freepik.com

Αφού θα φτιάξεις ένα καλό πρόγραμμα στα μέτρα σου, το μόνο που μένει είναι να το ακολουθήσεις πιστά, χωρίς τεμπελιές!

Στην αρχή, ίσως να σου φανεί δύσκολο, αλλά αν δώσεις 5-6 μέρες ή και 2-3 βδομάδες στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στη νέα ρουτίνα θα δεις ότι τελικά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή και να τη συνδυάσεις με τη γυμναστική.

Τι λες; Εσύ θα φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα διατροφής και άσκησης;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending