fbpx

7 φοιτητές μας λένε για την εμπειρία τους στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus!

Mε συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το IET Cyprus, το Cyprus Computer Society παρουσιάζει φέτος τον 4ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex Cyprus 2021. Πρόκειται για μια διαφορετική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα διοργάνωση που διατηρεί το ίδιο πάθος και στόχο για ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στη Λευκωσία ως εξής: το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου θα διοργανωθούν οι δημοφιλείς προκλήσεις Line Following & SUMO και το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Οκτωβρίου η Έκθεση ρομποτικών κατασκευών Educational Robotics.

Ο Παγκύπριος διαγωνισμός Robotex σημειώνει τα τελευταία χρόνια τεράστια επιτυχία. Συγκεκριμένα, η διοργάνωση του 2019 είχε πάνω από 1000 συμμετέχοντες και 334 ομάδες. Με τη βοήθεια 95 προπονητών οι ομάδες δημιούργησαν συνολικά 522 ρομπότ! Πραγματικά κάτι εντυπωσιακό για την Κύπρο!

Η Κυπριακή αποστολή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex 2019 πέτυχε σωρεία διακρίσεων. Συνολικά, 8 κυπριακές ομάδες παρέλαβαν βραβεία για τις πρώτες τρεις θέσεις, ενώ άλλες τόσες μπήκαν στο τοπ 10 των προκλήσεων κατακτώντας 4η-7η θέση σε ρομποτικά αγωνίσματα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και ενήλικες και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Εμείς μαζέψαμε τις εμπειρίες φοιτητών που συμμετείχαν τις προηγούμενες διοργανώσεις, και μας είπαν τι ξεχώρισαν αλλά και γιατί πρέπει να συμμετέχεις κι εσύ αν σε ενδιαφέρει η Ρομποτική!

Δες πιο κάτω όσα μας είπαν:

1
Ανδρέας Κούρρης

“Συμμετέχοντας στο Robotex από το 2016 έχω κερδίσει άπειρες εμπειρίες και γνώσεις. Εκτός από τις γνώσεις που έχω αποκομίσει στον τομέα steam, έχω μάθει επίσης πώς να συνεργάζομαι με άλλα άτομα μέσα σε μια ομάδα!

Ακόμη μέσα από το Robotex μου έχει δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσω αμέτρητες αναμνήσεις και φιλίες με άλλα άτομα, με τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε γνώσεις.

Το πιο σημαντικό φάσμα τις Robotex, όμως, είναι το πνεύμα του συναγωνισμού, κάτι που έχω παρατηρήσει τόσο ως διαγωνιζόμενος, όσο και μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Οι ομάδες δεν διστάζουν να βοηθήσουν η μια την άλλη και να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Αυτή η νοοτροπία είναι που ανυψώνει το Robotex από ένα διαγωνισμό σε μια κοινότητα ανθρώπων που μέσω φιλικού συναγωνισμού φέρνουν την πρόοδο στο νησί μας!”

2
Χρίστος Σωτηρίου

“Όπως θα έλεγε και κάθε άλλος που είναι μέρος της κοινωνίας της ρομποτικής και κατ’ επέκταση του Robotex στην Κύπρο, η διοργάνωση Robotex είναι μία μοναδική εμπειρία που χρόνο με χρόνο εξελίσσετε και γίνεται ακόμα καλύτερη!

Έζησα το Robotex Cyprus από τον πρώτο χρόνο και το είδα να εξελίσσεται σ’ αυτόν τον τεράστιο διαγωνισμό που είναι τώρα. Μέσω της κοινωνίας αυτής κατάφερα όχι μόνο να γνωρίσω πολλά άτομα, τώρα φίλους, αλλά ακόμα και Κύπριους επαγγελματίες στον τομέα της ρομποτικής, της πληροφορικής και της μηχανολογίας.

Οι εμπειρίες αυτές δεν τέλειωσαν στην Κύπρο. Με την ομάδα μου λάβαμε μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό, Robotex International, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Εσθονία. Εκεί γνώρισα ακόμα περισσότερα άτομα από την Κύπρο, αλλά και άτομα από όλη την Ευρώπη. Το ταξίδι αυτό, εκτός από την ρομποτική, μας έδωσε και την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μία πανέμορφη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Τάλιν, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτές είναι οι εμπειρίες και τα άτομα που με έκαναν να αγαπήσω τη ρομποτική, τον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά και με ώθησαν να το ακολουθήσω και ως σπουδή στο πανεπιστήμιο.”

3
Νεόφυτος Μαραθεύτης

“Σε ένα διαγωνισμό ρομποτικής οι εμπειρίες είναι πολλαπλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στον διαγωνισμό ROBOTEX Κύπρου το 2018 με την ομάδα του ομίλου ρομποτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Η διαδικασία της επιλογής πρόκλησης, η ετοιμασία του ρομπότ, ο προγραμματισμός του, τα εμπόδια που προκύπτουν, η ανταλλαγή ιδεών με την ομάδα και τους προπονητές, όλα αυτά σε βάζουν σε μια πολύ δημιουργική διαδικασία.

Η μέρα του διαγωνισμού, είναι σαν μια μεγάλη γιορτή, όπου όλοι, διαγωνιζόμενοι, εθελοντές, θεατές, δημιουργούν με τον ενθουσιασμό τους έναν παλμό που δεν τον συναντάς αλλού. Είναι μια διαδικασία όπου δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, αλλά η ίδια η διαδικασία. Εκεί είχα την ευκαιρία να μάθω πράγματα και από άλλους διαγωνιζόμενους, να δημιουργήσω φιλίες, αλλά κυρίως είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και στον τελικό στην Εσθονία.

Θα σύστηνα σε όλους, μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό… Έχουν μόνο να κερδίσουν!”

4
Χρίστος Γεωργίου

“Είμαι 19 ετών και είμαι πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Συμμετείχα για πρώτη φορά στον Παγκύπριο Διαγωνισμό ROBOTEX το 2018, όπου μαζί με την ομάδα μου κερδίσαμε την πρώτη θέση στο LEGO LINE FOLLOWING, κάτι το οποίο μας εξασφάλισε το εισιτήριο για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ROBOTEX στην Εσθονία!

Ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα, αφού μου πρόσφερε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με αλλά άτομα διαφορετικών ηλικιών από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, αλλά ταυτόχρονα με ένα κοινό – την αγάπη για την τεχνολογία.

Αναμφίβολα συστήνω τον διαγωνισμό στους συμφοιτητές μου και υπόσχομαι ότι θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.”

5
Μιχαήλ Τεμβριώτης

“Είμαι πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως άτομο που του αρέσει η αναζήτηση, στα μαθητικά μου χρόνια συμμετείχα σε Ολυμπιάδες Θετικών Επιστημών, όπου και απέσπασα μετάλλια.

Αναπολώντας το παρελθόν, όμως, η πιο δημιουργική και συνάμα δυναμική ακαδημαϊκή εμπειρία ήταν ο διαγωνισμός ρομποτικής! Τότε κλήθηκα, όπως κάθε διαγωνιζόμενος, να συνδυάσω ετερόκλιτες γνώσεις, να αναπτύξω δεξιότητες ορθολογισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να φτιάξουμε -εγώ και η ομάδα μου- το καλύτερο δυνατό ρομπότ.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας αντιλήφθηκα περισσότερο την αξία του σεβασμού, της διαφωνίας και της λογικής. Η εμπειρία της ρομποτικής ξεχωρίζει διότι αποτελεί μια πραγματική πρόκληση που καλλιεργεί δεξιότητες και αξίες απαραίτητες τόσο για την προσωπική, όσο και για τη συλλογική επιτυχία.”

6
Κυριάκος Κολοβός

“Είμαι 20 χρονών και φοιτώ στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πρόσφατα, είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στον διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex, στον οποίο κατάφερα να κατακτήσω την 1η θέση Παγκύπρια, καθώς επίσης 2η και 7η θέση Παγκόσμια!

Κατ’ εμένα πρόκειται για ένα μακράν ενδιαφέρον και ταυτόχρονα δύσκολο αντικείμενο, καθώς χρειάζονται πολλές ώρες μελέτης και προετοιμασίας προκειμένου να μπορέσει κανείς να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ήταν αρκετοί συνεπώς το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ο συναγωνισμός ήταν εμφανή σε όλη τη διαδικασία, πράγμα που λειτούργησε προς όφελός μου, καθώς γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, σύναψα φιλικές σχέσεις με άτομα με τα οποία έχω κοινά ενδιαφέροντα και μπήκα στη διαδικασία να δουλέψω ομαδικά με αυτούς ώστε να επιτύχουμε μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Λόγω του διαγωνισμού Robotex – προτού ασχοληθώ με τον προγραμματισμό – υπήρχαν στο μυαλό μου κάποιες βασικές προϋπάρχουσες γνώσεις, οι οποίες βοήθησαν αρκετά στη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η γνώση και η συνεχής δουλειά γύρω από ένα αντικείμενο που να σε ενδιαφέρει, αποτελεί μονόδρομο προς την επιτυχία και τον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από το αντικείμενο αυτό!”

7
Αλέξανδρος Ταμπουτσιάρης

“Το Robotex Cyprus είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής, ένας  εκπαιδευτικός θεσμός που απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), φοιτητές, στρατιώτες και ενήλικες με ενδιαφέρον στη ρομποτική. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη χώρα μας.

Η όλη διοργάνωση είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, αφού κύριο στόχο έχει την προβολή της ρομποτικής στην καθημερινότητά μας μέσα από τους διάφορους διαγωνισμούς που παρέχει το Robotex.

Προωθείται η απόκτηση νέων δεξιοτήτων τόσο σε θέματα πληροφορικής, όσο και μηχανικής, το ομαδικό πνεύμα και ο υγιής ανταγωνισμός!”

Βρες εδώ όλες τις πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending