fbpx

Performance Dates 2021 | Διεθνές Συμπόσιο για την Επιτέλεση!

Ιδέα, Επιμέλεια, Συντονισμός:  Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Αντώνης Βολανάκης, ιδρυτής του Blind Date Arts Lab @ CUT | Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Performance Dates 2021, με επίκεντρο την Performance Art / Τέχνη της Επιτέλεσης.

Το συμπόσιο σηματοδοτεί την έναρξη του διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού εργαστηρίου Blind Date Arts Lab @ CUT του Δρ.Αντώνη Βολανάκη. Το εργαστήριο διερευνά τη σχέση των εικαστικών τεχνών με το σύγχρονο χορό, το πειραματικό θέατρο, την  ποίηση, τη μουσική καθώς εστιάζει στην κοινωνική γλυπτική κοινοτικής βάσης και τη σύγχρονη τέχνη στη δημόσια σφαίρα. Παράλληλα υποστηρίζει τη σύνδεση του Πανεπιστημίου (φοιτήτριες/ές/ και εκπαιδευτικό/διοικητικό προσωπικό) με την ευρύτερη και την καλλιτεχνική κοινότητα.

What. Το συμπόσιο Performance Dates 2021 φιλοξενεί διακεκριμένες/ους Κύπριες/ους και διεθνείς καλλιτέχνιδες/ες και θεωρητικούς, σε ένα πρόγραμμα αφενός διαλέξεων και παρουσιάσεων έργων, αφετέρου συζητήσεων με καλλιτέχνες από τις εικαστικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό και το πειραματικό θέατρο, σε διαδραστική συζήτηση  με το κοινό.

Ως συλλογικό σώμα της Περφόρμανς (το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικούς, ιστορικούς, καλλιτέχνιδες/ες, πανεπιστημιακούς, φοιτήτριες/ές, κοινό αλλά και πολιτιστικούς διαχειριστές) καλούμαστε πολλές φορές να διαπραγματευτούμε και να εξηγήσουμε: Τι είναι Περφόρμανς; Πώς την ορίζουμε/πώς την αντιλαμβανόμαστε, ως έννοια και ως πράξη; Σε ποιες τέχνες εδράζεται και με ποιες ανθρωπιστικές επιστήμες διαλέγεται; Πώς εμπλέκεται με την κοινότητα και τη δημόσια σφαίρα;

Why. Καθώς η Περφόρμανς κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στον Κυπριακό καλλιτεχνικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διερωτηθούμε ποιες ανάγκες / θεματικές / τακτικές, ποια ερωτήματα οδηγούν τους καλλιτέχνες σε αυτήν τη μορφή τέχνης, η οποία προτείνει τον αναστοχασμό περί των σχέσεων σώματος, χώρου, συνύπαρξης με την/τον θεατή, συμμετέχουσα/οντα στη σύγχρονη τέχνη.

Ποιος είναι ο χώρος δράσης της Περφόρμανς; Ποιο είναι το κοινό που παρακολουθεί τις δράσεις και ποιος ο ρόλος του; Είναι η Περφόρμανς προσβάσιμη στο ευρύ κοινό; Είναι πράξη πολιτική; Διαμαρτυρίας; Σωματικής επικοινωνίας; Αυτοαναφορική; Με ποιους τρόπους ασκεί κριτική στις μορφές τέχνης από τις οποίες πηγάζει; Ποια η θέση της σήμερα σε μια κοινωνία κορεσμένη από θέαμα και ψηφιακή εικόνα; Προσδιορίζει ο εκάστοτε χώρος το περιεχόμενο της εμπειρίας, και πώς; Μέσα από ποιες πλατφόρμες υποστηρίζεται; Εν τέλει: Τι δεν είναι Περφόρμανς;

When and How. Την πρώτη ημέρα, στο συμπόσιο τίθεται και διερευνάται το βασικό ερώτημα Τι είναι η Περφόρμανς; με τις επισκέπτριες Δρ. Ειρήνη Γερογιάννη, Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη και τον Δρ. Α. Βολανάκη. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνιδες/ες από την κοινότητα συνομιλούν σε στρογγυλή τράπεζα (τοποθετώντας απόψεις κι ερωτήματα) σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό. Τη δεύτερη ημέρα, ο χορευτής/χορογράφος Δάφνις Κόκκινος και η εικαστικός/περφόρμερ Λήδα Παπακωνσταντίνου μοιράζονται μαζί μας το καλλιτεχνικό τους έργο. Η θεματική της συζήτησης που ακολουθεί εστιάζει στη σχέση σώμα-ταυτότητα-πόλη. Την τρίτη ημέρα, η Κύπρια διεθνής καλλιτέχνις/χορογράφος Μαρία Χασάπη/Maria Hassabi και η εικαστικός/ περφόρμερ Karen Finley παρουσιάζουν το έργο τους και στη συζήτηση που ακολουθεί εστιάζουν στη σχέση σώμα-χώρος-λόγος.

(For) Who. Οι ανοιχτές συναντήσεις επιζητούν τον διάλογο της κοινότητας εντός του πανεπιστημίου, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς κοινού χώρου για αναστοχασμό, μεταξύ καλλιτέχνιδων/χνών, φοιτητριών/ών, πανεπιστημιακών διδασκουσών/όντων και λειτουργών, και  φιλοπερίεργων/ φιλομαθών κατοίκων. Το Τμήμα Καλών Τεχνών αποσκοπεί ταυτόχρονα στη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ Κύπριων και διεθνών καλλιτεχνών και θεωρητικών.

Where. ΤΕΠΑΚ | Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος \ Αμφιθέατρο 1, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία,  Λεμεσός

Οι συμμετέχουσες/ντες που θα παρακολουθήσουν και τις τρεις μέρες του συμποσίου, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα του συμποσίου προσφέρει, παράλληλα, εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια με τις Δρ.Ει.Γερογιάννη και Δρ.Ι. Ανδρεάδη,  ανοιχτά σε φοιτήτριες/τές του ΤΕΠΑΚ και το ευρύτερο καλλιτεχνικό κοινό. Όσες/οι συμμετέχουσες/οντες τα παρακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης πιστοποιητικό συμμετοχής.

Πληροφορίες για το συμπόσιο και τα εργαστήρια: adonis.volanakis@cut.ac.cy και στο 25002040.

1
Πρόγραμμα

Performance Dates 2021  | International Symposium

1-4 Νοεμβρίου 2021 στις 19:30

ΤΕΠΑΚ | Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος \ Αμφιθέατρο 1, Κτίριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία,  Λεμεσός

 1 Νοεμβρίου Τι είναι η περφόρμανς; (Ελληνικά)

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Τμήματος Καλών Τεχνών, Καθηγήτρια Δρ. Κλίτσα Αντωνίου

Εισηγήσεις από τις επισκέπτριες Δρ. Ειρήνη Γερογιάννη, Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη και τον  Δρ. Αντώνη Βολανάκη.

Στρογγυλή Τράπεζα: Έλενα Αντωνίου, Εύη Δημητρίου, Μάριος Ιωάννου, Ανδρέας Πασιάς, Έλενα Αγαθοκλέους, Ελεάνα Αλεξάνδρου.

Διαδραστική συζήτηση με το κοινό.

2 Νοεμβρίου Το σώμα, η ταυτότητα και η πόλη (Ελληνικά)

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αν. Καθηγητή Δρ. Αντώνη Δανό.

Artists Talks via zoom: Λήδα Παπακωνσταντίνου και Δάφνις Κόκκινος.

Συνομιλήτριες: Ειρήνη Γερογιάννη, Γεωργία Ντέτσερ, Μελίτα Κούτα, Επίκουρος Καθηγητής Νίκος Σύννος.

Διαδραστική συζήτηση με το κοινό.

Παράλληλα πρωινά σεμινάρια και εργαστήρια με τις/τους φοιτήτριες/ές του Τμήματος Καλών Τεχνών.

3 Νοεμβρίου Το σώμα, ο χώρος και ο λόγος (Αγγλικά)

Χαιρετισμός από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Καλών Τεχνών Δρ. Γαβριήλ Κουρέα. 

Artists Talks via zoom: Μαρία Χασάπη/Maria Hassabi και Karen Finley.

Συνομιλήτριες/ές: Δρ. Ιόλη Ανδρεάδη, Λία Χαράκη, Achim Wieland,  Επίκ. Καθηγητής Δρ. Γ. Χρηστίδης.

Διαδραστική συζήτηση με το κοινό.

Παράλληλα πρωινά και απογευματινά σεμινάρια  και εργαστήρια με τις/τους φοιτήτριες/ές του Τμήματος Καλών Τεχνών.

Απόδοση Βεβαιώσεων Συμμετοχής στο Συμπόσιο σε όσες/ους από το ευρύ κοινό και φοιτήτριες/ές έχουν παρακολουθήσει και τις τρεις βραδυνές συναντήσεις.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending