fbpx

Εσύ ξέρεις τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και γιατί είναι αργία (και) στην Κύπρο;

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επετείους της Ελλάδας. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε ότι η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως η επέτειος του «ΟΧΙ»… Αυτό, όμως, που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν (ή μπερδεύονται) είναι τι ακριβώς γιορτάζουμε.

Σε κάθε χώρα συνηθίζεται να γιορτάζεται ως εθνική επέτειος η μέρα που έληξε ένας πόλεμος, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδο της στον πόλεμο του 1940!

Πιο συγκεκριμένα, ο εορτασμός αφορά όλο το έπος του ’40 και τις επιτυχίες που σημείωσε η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά, η ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου, είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο με το «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά όπως συνηθίζεται να λέγεται, κατά των Ιταλών!

1
Τι σημαίνει το «ΟΧΙ» του Μεταξά και τι είπε ακριβώς;

melwdos.net

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Ιταλία, μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, Εμμανουέλε Γκράτσι, επέδωσε τελεσίγραφο στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, που τότε βρισκόταν στη θέση του Πρωθυπουργού, με το οποίο ζητούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Παράλληλα, απαιτούσε να παραχωρηθούν στην Ιταλία κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α., τα οποία θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις της στη γύρω περιοχή!

Τότε, λοιπόν, ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε αρνητικά, μια απάντηση που αντιπροσώπευε και τη θέληση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, άρα, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», όμως οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο στις στήλες τους για το περίφημο «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς. Έτσι, αυτή η κίνηση του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία μέχρι τότε κρατούσε ουδέτερη στάση!

Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε με σθένος στις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας, ωστόσο αργότερα με την κάθοδο και των Γερμανικών δυνάμεων υπέκυψε. Η κατοχή κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε.

Η περίοδος της κατοχής ήταν πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό όπως και για όλο τον κόσμο, αφού οι συνέπειες του πολέμου ήταν τραγικές. Ο ελληνικός λαός όμως κατάφερε να καταγράψει μερικές από τις ενδοξότερες στιγμές της ιστορίας του και στο τέλος να ελέγξει πολλές από τις περιοχές της Ελλάδας μέχρι να έρθει η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Δυστυχώς, την απελευθέρωση διαδέχθηκε ο εμφύλιος πόλεμος.

2
Γιατί η 28η Οκτωβρίου είναι αργία και στην Κύπρο;

ant1.com.cy

Ουσιαστικά, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως επίσημη αργία και στη χώρα μας λόγω της ιδιαίτερης σχέσης Ελλάδας-Κύπρου. Έτσι, κάθε χρόνο τιμούμε με παρελάσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις τα σπουδαία επιτεύγματα των Ελλήνων ηρώων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο!

Εσύ γνώριζες για τη σημασία της 28ης Οκτωβρίου 1940;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending