fbpx

Συνέδριο στο ΤΕΠΑΚ: «Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση:Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές και νέους»!

Οι ομάδες των έργων ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση και Co-creating Media Literate Youth διοργανώνουν μια συνάντηση διάδρασης για την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα.

Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται δύο προγράμματα που αφορούν την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα. Ειδικότερα, το έργο «ΑΝΤΙσώματα στη ΠΑΡΑπληροφόρηση» που συντονίζεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το έργο «Co-Creating Media Literate Youth» που συντονίζεται από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Τα έργα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Co-Inform, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, σε συνέχεια του συνεδρίου με τίτλο «Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα».

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έργων προγραμματίζεται σε συνέδριο με θέμα «Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση: Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές και νέους»,  που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου 2021, στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ.

Η συνάντηση είναι ανοικτή στο κοινό και κυρίως σε μαθητές από 12 ετών και άνω, σε νέους και εφήβους, στην εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς, σε οργανώσεις νεολαίας και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εργαστήρια και συζητήσεις, και θα δουν τα αποτελέσματα των έργων “Αντισώματα στην Παραπληροφόρηση” και “Co-creating Media Literate Youth.

Ταυτότητα  των έργων

Το έργο «ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση» υλοποιήθηκε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Κύπρου, της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, του Advanced Media Institute και με την ενεργό συμμετοχή νέων (14-19 ετών) όπου οι περισσότεροι είναι μέλη του Cyber Safety Youth Panel.

Το έργο σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε σε πιλοτικά σχολεία, ένα πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης κατά της παραπληροφόρησης. Ο κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη της μεταγνωστικής στάσης και της ικανότητας των εφήβων μαθητών να αντιμετωπίζουν κριτικά την πληροφόρηση στα ψηφιακά μέσα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η κλιματική αλλαγή ως υποδειγματική περιπτωσιολογική μελέτη για την ψηφιακή παραπληροφόρηση, καθώς πρόκειται για ένα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καυτό θέμα στο οποίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες και παραπληροφόρηση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μαθητές- μέλη του CyberSafety Youth Panel, της Παιδοβουλής και ενεργοί μαθητές- σε συνεργασία και καθοδήγηση από δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Το πρόγραμμα «Co-Creating Media Literate Youth» υλοποιήθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Στόχος του προγράμματος είναι να εισάγει τους νέους και τις νέες της Κύπρου, καθώς και το ευρύτερο κοινό, σε θέματα ενημέρωσης όπως είναι τα θεσμικά θέματα που οδηγούν στην αύξηση της παραπληροφόρησης καθώς επίσης να προωθήσει τα εργαλεία επαλήθευσης γεγονότων.

Το πρόγραμμα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει στην αύξηση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της ομοφοβίας καθώς και να προσδιορίσει παραδείγματα όπου οι αντιλήψεις σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα θέματα φύλου, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων κ.ά. διαδίδονται εσφαλμένα.

Πρόγραμμα 28/11/21

09:30 – Εγγραφές
10:00-10:30 Επισκέψεις στα σημεία πληροφόρησης των φορέων – ελεύθερες συζητήσεις
10:30-10:45 Παρουσίαση Co-creating Media Literate Youth – Toolkit
10:45-11:00 Παρουσίαση “ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση”
11:00-12:00 Εργαστήρια για μαθητές, εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, youth workers, νέους/νέες (παράλληλα εργαστήρια)

1.    Παραπληροφόρηση, Γραμματισμός και μη-τυπική μάθηση.

Απευθύνεται σε νέους/νέες, δημοσιογράφους, youth workers – Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

2.    Αξιοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για να λειτουργήσετε ένα βιωματικό εργαστήριο διαδικτυακής πληροφόρησης και παραπληροφόρησης στην τάξη.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να λειτουργήσουν οι ίδιοι στους μαθητές τους βιωματικά σεμινάρια .(με τη συμμετοχή του Cyber Safety Youth Panel) – ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση

3.    Παραπληροφορείστε με φωτογραφία!

Πώς μια ‘αθώα’ λεζάντα μαζί με μια πραγματική φωτογραφία μπορεί να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση. Απευθύνεται σε μαθητές ή/και γονείς.(με τη συμμετοχή του Cyber Safety Youth Panel) – ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση

12:00-12:20 Χαιρετισμοί

Αν.καθ. κ. Δήμητρα Μηλιώνη,  Κοσμητόρισσα  Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, ΤΕΠΑΚ

Mrs. Denise Jobin Welch, Public Affairs Officer, Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία

Εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου

12:20-13:20 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης μέσω της Παιδείας για τα Μέσα”

Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες 

Ελένη Α. Κύζα, Αν. καθ. στην Κοινωνία της Πληροφορίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εκπρόσωπος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου

Αντώνης Κουρράς, Πρόεδρος Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου

Μέλη της Ομάδας ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση

Λοϊζος Γιασουμάς, Παγκύπρια Σχολή Γονέων

Συντονιστής:

Θανάσης Χατζηλάκος, Ινστιτούτο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

13:20-14:00 Διάλειμμα – Γεύμα
14:00- 14:30 Εργαστήρια
14:30 – 15:00 Επισκέψεις στα σημεία πληροφόρησης των φορέων – ελεύθερες συζητήσεις

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending