Μάθε γιατί το UNIC φιγούραρε στην Times Square και ποια είναι η σχέση του με το Metaverse!

StudentLife Chief Editor

Όπως σίγουρα θα έμαθες, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρόσφατα φιγούραρε στην πιο δημοφιλή πλατεία της Νέας Υόρκης, στην Times Square!

Το UNIC «ταξίδεψε» μέχρι εκεί, με στόχο την ανακοίνωση και παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας του Τμήματος Ψηφιακής Καινοτομίας και του Ινστιτούτου για το Μέλλον (Institute for the Future, IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, “UNIC Open Metaverse Initiative”, που σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιακής πραγματικότητας.

Το “UNIC Open Metaverse Initiative” επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά, ερευνητικά και ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με το «μετασύμπαν», με ιδιαίτερη έμφαση στα ανοιχτά, αποκεντρωμένα συστήματα και πρότυπα.

Μετά, λοιπόν, και την ανακοίνωση του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, ότι η εταιρεία περνάει στη Metaverse εποχή (και μετονομάζεται πια σε Meta), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει το “UNIC Open Metaverse Initiative”, μέσα από το οποίο περνάει και το ίδιο σ’ αυτή τη νέα φάση της ψηφιακής εποχής που διανύουμε!

Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα πρωτοβουλία του UNIC!

Αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται στην εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών, περίοδο κατά την οποία το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιερώθηκε ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως, στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain!

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσέφερε το -πρώτο στον κόσμο- πρόγραμμα σπουδών στα κρυπτονομίσματα, το 2014. Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 φοιτητές και φοιτήτριες μέσω ακαδημαϊκών ή άλλων προγραμμάτων, διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα εξειδικευμένου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στον κόσμο, η οποία επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και στο blockchain και αποτελεί τον ακαδημαϊκό επικεφαλής του European Blockchain Observatory and Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το UNIC Open Metaverse Initiative επικεντρώνεται σε 4 άξονες:

1. Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά Προγράμματα

 • Η νέα διαδικτυακή σειρά διαλέξεων διάρκειας έξι εβδομάδων Introduction to NFTs and the Metaverse θα προσφερθεί τον Φεβρουάριο του 2022. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους δημιουργούς και συλλέκτες NFTs (Non-Fungible Tokens), καθώς και επιχειρηματίες και επενδυτές του Web0.
 • Σχεδιασμός και προσφορά ενός νέου μεταπτυχιακού MSc in Metaverse Systems, ενός διεπιστημονικού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην προετοιμασία δημιουργών, προγραμματιστών, αρχιτεκτόνων, κοινωνικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τομέα χρηματοοικονομικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και άλλων, για σταδιοδρομία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση συστημάτων metaverse.

2. Έρευνα και Χάραξη Πολιτικής

 • The Center for an Open Metaverse (COM) – Δημιουργία νέου διεπιστημονικού ερευνητικού κέντρου εντός του Institute for the Future (IFF), που θα επικεντρώνεται στην έρευνα γύρω από τα ανοιχτά συστήματα metaverse.
 • The Open Metaverse Alliance (OAM) – Δημιουργία μιας κοινοπραξίας πανεπιστημίων, εταιρειών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και κυβερνητικών φορέων, με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός ανοιχτού metaverse.

 3. Επιχειρηματικότητα

 • Δημόσια παρουσίαση της πρώτης γενιάς νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Δεκέμβριος 2021).
 • Ετήσια προγράμματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse.
 • Υποστήριξη δημιουργών NFTs και metaverse.

4. NFTs στην Πανεπιστημιούπολη

 • Εγκαίνια της πρώτης μόνιμης πανεπιστημιακής γκαλερί για NFT (The Block Gallery, Νοέμβριος 2021).
 • Ανάπτυξη και χρήση συστήματος βασισμένου στα NFT, για διάφορες δραστηριότητες στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 • Αποδοχή NFTs από το University of Nicosia Foundation ως δωρεές για υποτροφίες φοιτητών, αλλά και για υποστήριξη έρευνας.
 • Συμπερίληψη θεματικής ενότητας βασισμένης στο metaverse, στο κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο για κρυπτονομίσματα, Decentralized, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3-4 Μαρτίου 2022.

Παγκόσμια Πρωτοπορία

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημασία της εξέλιξης αυτής είναι τεράστια, καθώς το metaverse αναμένεται να αλλάξει άρδην τη ζωή και την καθημερινότητά μας, ενώ το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και κατ’ επέκταση η Κύπρος, έρχονται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πορεία ανάπτυξής του!


Μάθε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το UNIC Open Metaverse Initiative!

Email: [email protected]

Twitter: @unicmetaverse