fbpx

Επιτακτική η ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δικαιοσύνης!

Ποια η άποψη των δικηγόρων για τη Δικαιοσύνη στην Κύπρο; Αποκαλυπτική έρευνα μεταξύ 200 νομικών

Το βλέμμα στραμμένο στο προσεχές Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα «Η Κυπριακή Πολιτική Δικαιοσύνη: Εισηγήσεις και Δράσεις», έχει η εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική κοινότητα στην Κύπρο, αφού, ανάμεσα σ’ άλλα, πρόκειται να παρουσιαστούν τα αποκαλυπτικά ευρήματα της εμπειρικής έρευνας «Αξιολόγηση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σ’ αυτή συμμετείχαν πέραν των 200 δικηγόρων.

Η έρευνα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι ερωτήσεις αφορούσαν διάφορα ζητήματα, όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τους δικαστές, ζητήματα τυχόν διακρίσεων σε βάρος δικηγόρων κλπ. Η έρευνα κάλυψε ακόμα και θέματα όπως η εικόνα των δικηγόρων στην κοινωνία, η κατάρτιση των ιδίων καθώς και των δικαστών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων στην πράξη. Πρωτεργάτες της έρευνας είναι οι Διευθυντές της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρ. Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος, και Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της ίδιας Σχολής και Δικηγόρος.

Ενόψει της σοβαρής κρίσης που διέρχεται το σύστημα της Δικαιοσύνης στη Κύπρο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται, η εν λόγω έρευνα αποτελεί σημείο αναφοράς και προβληματισμού. Η Κύπρος κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον χρόνο επίλυσης υποθέσεων (αστικών, εμπορικών, διοικητικών και λοιπών), έχοντας και επισήμως το πιο αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύει ετησίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EU Justice Scoreboard).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελίζα Φερέιρα, σημείωσε ότι «η ύπαρξη αποτελεσματικών συστημάτων δικαιοσύνης είναι καίριας σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εξασφάλιση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και τη βιωσιμότητα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Κύπρο». Επιπλέον, τόνισε ότι η Επιτροπή στηρίζει τις κυπριακές αρχές για τη διαμόρφωση αποδοτικότερης προσέγγισης των κανόνων πολιτικής δικονομίας από το 2017.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η ομιλία του πρωτεργάτη της επικείμενης μεταρρύθμισης της κυπριακής πολιτικής δικονομίας, Lord Dyson. Ο εξέχων Βρετανός νομικός, με παρέμβασή του, θα εξηγήσει από πρακτικής πλευράς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Επιπλέον, αναφορά θα γίνει και σε case study, το οποίο αναλύει μοντέλο που εφαρμόστηκε σε δικαστική δικαιοδοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρουσιαζόταν σημαντική καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τις λύσεις που προωθήθηκαν και πώς αυτές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα και στην περίπτωση του κυπριακού μοντέλου δικαιοσύνης.

Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου (βιντεοσκοπημένα), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης (βιντεοσκοπημένα), ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ. Χρήστος Κληρίδης και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Μεταξύ των ομιλητών του Συμποσίου θα είναι ο Καθηγητής δικονομικού δικαίου στο Harvard Law School, David Rosenberg, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Adrian Zuckerman, η Senior Lecturer στο Cardiff University, Wendy Kennett και ο Associate Professor στο University of Leicester, Masood Ahmed. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν καθηγητές όλων των νομικών σχολών των κυπριακών πανεπιστημίων καθώς και δικηγόροι. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Συμπόσιο στηρίζουν εννιά δικηγορικές εταιρίες της Κύπρου.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021, μεταξύ 10:00-13:00, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αποτελεί πιστοποιημένη εκδήλωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εις μνήμην του Αλέκου Μαρκίδη.

Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες:

  • Δικηγόροι για μονάδες συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, πατήστε ΕΔΩ
  • Μη Δικηγόροι πατήστε ΕΔΩ

Παράλληλα, το συνέδριο θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο Facebook, στη σελίδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook και στο κανάλι Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο YouTube.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending