fbpx

Οι πιο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Κύπρο κι άφησαν πίσω τους ζημιές & απώλειες ζωών!

Με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν συχνά – πυκνά την Κύπρο, ανατρέξαμε στους πιο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί μας.

Συνολικά, από το 27 μ.Χ. έχουν καταγραφεί πάνω από 40 σεισμοί και κάποιοι από αυτούς άφησαν πίσω τους ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές!

Δες πιο κάτω τους ισχυρότερους σεισμούς που έπληξαν την Κύπρο:

1
Ο σεισμός με τους περισσότερους νεκρούς στην ιστορία

mixanitouxronou.com.cy

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1753 ένας ισχυρός σεισμός, που είχε ως επίκεντρο την Αμμόχωστο, εξελίχθηκε σε εθνική τραγωδία. Αν και δεν χαρακτηρίζετε ως ο ισχυρότερος σε ένταση, αποτελεί τον χειρότερο σεισμό που σημειώθηκε στην Κύπρο, καθώς άφησε πίσω του 200 νεκρούς.

Δυστυχώς, στην Κύπρο υπήρξαν κι άλλοι σεισμοί που οδήγησαν σε απώλειες ζωών, ωστόσο ο συγκεκριμένος άφησε πίσω του τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών κι ευχόμαστε πως δεν θα ζήσουμε ξανά παρόμοια τραγωδία!

2
Μετά τον σεισμό… τσουνάμι – «Ζωντάνεψε» ο εφιάλτης

omegalive.com.cy

Άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, αποτελεί ο σεισμός που καταγράφηκε στην Πάφο, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1953 και ήταν μεγέθους 6.1 στην κλίμακα Ρίχτερ!

Αυτός ο σεισμός, στοίχισε τη ζωή σε 40 ανθρώπους, ενώ 100 τραυματίστηκαν και 4000 έμειναν άστεγοι. Πάνω από 150 χωριά επηρεάστηκαν από την εν λόγω σεισμική δόνηση, με τις περισσότερες ζημιές να προκαλούνται από κατολισθήσεις και στη συνέχεια ένα μικρό τσουνάμι επηρέασε την περιοχή της Πάφου! Το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο του British Pathe καταγράφει τις ζημιές και την αγωνία των κατοίκων να βρουν επιζώντες μέσα από τα ερείπια.

Όπως θα ήταν αναμενώμενο, η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022, «ζωντάνεψε» των εφιάλτη των κατοίκων της Πάφου, καθώς το επίκεντρο ήταν 50 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, με την ίδια ένταση (6.1 Ρίχτερ) όπως και το 1953!

Την ώρα του σεισμού, προκλήθηκε έντονη ανησυχία και τρόμος στους κατοίκους της Πάφου, οι οποιοί βγήκαν έξω από τα σπίτια τους πανικοβλημένοι. Λίγο αργότερα ο Δήμαρχος της Πάφου, Γιώτης Παπαχριστοφή δήλωσε πως «Όλοι οι κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς τον αισθάνθηκαν, αλλά ευτυχώς δεν καταγράφηκαν ζημιές»!

3
Όταν τα ρίχτερ σκότωσαν 2 ανθρώπους

reporter.com.cy

Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, ισχυρός σεισμός με επίκεντρο -για άλλη μια φορά- την Πάφο, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αρκετά χωριά της περιοχής, όπως τον Πωμό, τον Πύργο, το νέο χωριό Ακάμα, το Λατσί, την Πόλη Χρυσοχούς κ.α.

Πέραν από τις μεγάλες ζημιές που άφησε πίσω του, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού, όπου είχαν καταρρεύσει σπίτια, 2 άνθρωποι έμελλε να χάσουν τη ζωή τους με τόσο άδικο τρόπο!

4
Ο ισχυρότερος σεισμός στην Κύπρο

alphanews.live

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο, σημειώθηκε το 1222 και το μόνο ευχάριστο, ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Από την άλλη, οι καταστροφές και οι ζημιές που είχαν προκληθεί ήταν τεράστιες.

Από τον σεισμό είχε πληγεί και πάλι η πόλη της Πάφου, αλλά και της Λεμεσού, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του φρουρίου της Πάφου, ενώ το λιμάνι της περιοχής είχε μείνει χωρίς νερό!

5
Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός 

politis.com.cy

Στις 11 Ιανουαρίου 2022, σημειώθηκε μια ισχυρή σεισμική δόνηση, με ισχύ 6,1 στην κλίμακα Ρίχτερ και εστιακό βάθος 25 km με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στο νησί από το 1996 κι έπειτα, ενώ ταυτόχρονα ήταν ο δεύτερος πιο ισχυρός στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Λόγω του εστιακού του βάθους, αλλά και της έντασής του, ο σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, γι’ αυτό και αναρτήθηκε σχετικό σήμα προειδοποίησης στις ιστοσελίδες που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κύριος Γιώργος Μπούστρας (Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο), κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε και ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες ή υλικές απώλειες!

6
Η ερήμωση της Πάφου και η καταστροφή του Κουρίου

lemesosblog.com

Ανατρέχοντας στην παλιότερη ιστορία της Κύπρου και φτάνοντας στο 15 π.Χ, μαθαίνουμε ότι ένας σεισμός με επίκεντρο την Πάφο, προκάλεσε τόσο εκτεταμένες ζημιές, που αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη μέχρι να την κτίσουν ξανά οι Ρωμαίοι, δίνοντάς της το όνομα Αυγούστα!

Επίσης, στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ ένας πολύ δυνατός εγκέλαδος έπληξε την Ελλάδα, την Μικρά Ασία, την Κύπρο και την Αίγυπτο με πιθανό επίκεντρο τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Από τότε και έως το 378, μία σεισμική ακολουθία έπληξε την Κύπρο προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του Κουρίου!

Ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλοι καταστροφικοί σεισμοί και φυσικά να μην έχουμε άλλες ανθρώπινες απώλειες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending