fbpx

Ετήσια Βραβεία Βιβλίου The Cyprus Review για το 2020!

Το κορυφαίο κυπρολογικό περιοδικό The Cyprus Review ανακοινώνει τα αποτελέσματα των Ετήσιων Βραβείων Βιβλίου στις κατηγορίες «Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες», «Κοινωνικές Επιστήμες» και «Νομική» για βιβλία που δημοσιεύθηκαν το 2020, αλλά και στην ειδική κατηγορία «Συνολικής Προσφοράς».

Η Αρχισυντάκτρια του περιοδικού εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες σε όλα τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών για την σκληρή τους εργασία.

Α. Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία

Επιστημονική Επιτροπή: Αιμίλιος Σολωμού, Πέτρος Παπαπολυβίου, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Χαραλάμπους και Αναστασία Γιάγκου

Το Βραβείο «Stanley Kyriakides» Award στην Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες απονέμεται στον Κωνσταντίνο Αδαμίδη για το έργο του με τίτλο Securitization and Desecuritization Processes in Protracted Conflicts: The Case of Cyprus, Palgrave Macmillan.

Το βιβλίο εξετάζει την κυπριακή διένεξη μέσα από το πλαίσιο της ασφαλειοποίησης, παρέχοντας μια πιο πλήρη κατανόηση των παραγόντων που έχουν συμβάλει στη μη επίλυση του προβλήματος. Περαιτέρω αναπτύσσει νέες ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες ασφαλειοποίησης μπορούν να θεσμοποιηθούν.

Β. Κοινωνικές Επιστήμες

Επιστημονική Επιτροπή: Κωνσταντίνος Φελλάς, Ιωάννα Χατζηκωστή, Σταυρούλλα Σουκαρά, Χριστίνα Χατζησωτηρίου και Μαρία Χατζηαθανασίου.

Το Βραβείο «Peter Loizos» στις Κοινωνικές Επιστήμες απονέμεται στη Μαρία Κ. Κουμαριανού για το έργο της Κύπρος. Εθνογραφικό Ημερολόγιο και Άλλες Σημειώσεις (Ελεύθερες Περιοχές – Κατεχόμενα – Μαρωνιτοχώρια) 2002-2010, Εκδόσεις Ηρόδοτος.

Το βιβλίο φωτίζει μια κυπριακή μειονότητα με ολοκληρωμένο και ανθρωπιστικό εθνογραφικό τρόπο, αναλύοντας τη συμβολή της μαρωνιτικής κοινότητας στην ιστορία και πολιτισμό της Κύπρου. Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα εθνογραφικό ημερολόγιο που αποσκοπεί στη μεταβίβαση γνώσης και εμπειριών που αποκτήθηκαν μέσα από τα ταξίδια της συγγραφέα στην Κύπρο.

Η Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω πως τα ακόλουθα βιβλία είναι άξια επαίνου και πρέπει να τύχουν Εύφημου Μνείας:

  1. Μαρία Μιχαηλίδου, Ιστορία της Προσχολικής – Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, Εκδόσεις Επιφανίου.
  2. Άννα Νεοφύτου, Λαϊκή λατρεία στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου: Οι γιορτές του Πάσχα από τις Αποκριές μέχρι την Πεντηκοστή, Εκδόσεις Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. 

Γ. Νομική

Επιστημονική Επιτροπή: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Χρίστια Μίτλεττον, Ηλίας Στεφάνου, Στέργιος Μήτας, Άννα Πλεύρη

Το Βραβείο «Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης» στη Νομική απονέμεται εξίσου στους Νικόλα Α. Ιωαννίδη για το έργο του με τίτλο Maritime Claims and Boundary Delimitation, Routledge και Αθανασία Χατζηγεωργίου για το έργο της με τίτλο Protecting Human Rights and Building Peace in Post-Violence Societies, Hart. Η επιστημονική επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι τα δύο προαναφερόμενα βιβλία είναι άξια βράβευσης, εφόσον είναι δομημένα έργα με σαφείς ερευνητικούς στόχους και περιλαμβάνουν με υποδειγματικό τρόπο πρωτογενή έρευνα, βιβλιογραφική τεκμηρίωση και αναλυτική επιχειρηματολογία, έχοντας εσωτερική συνοχή και πρωτότυπη συμβολή στη διεθνή νομική συζήτηση.

Δ. Βραβείο Συνολικής Προσφοράς 

Η Αρχισυντάκτρια του The Cyprus Review αποφάσισε, κατόπιν σύστασης της επιστημονικής επιτροπής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, να απονείμει τα ακόλουθα βραβεία:

  • Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, για τη διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυεπίπεδη εργασία του στην κυπριακή ιστορία και πολιτική, καθώς και για το έργο του στην ιστορία των ιδεών και τον Σύγχρονο Ελληνικό Διαφωτισμό.
  • Τιμητικό Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ρήνα Κατσελλή (απεβίωσε τον Μάιο του 2021), πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλευτή, η οποία έγραψε δεκάδες βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της γενέτειράς της Κερύνειας, τα τελευταία εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν το 2020.

Οι λεπτομέρειες της τελετής απονομής θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Η Πρόσκληση Υποβολής Εξωτερικών Υποψηφιοτήτων για το 2021 θα δημοσιευθεί εντός του Ιανουαρίου του 2022.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending