fbpx

Η Ελένη κάνει Erasmus Placement στην Αθήνα & είναι ό,τι καλύτερο έκανε μετά το πτυχίο!

Το Erasmus Placement είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρακτική άσκηση φοιτητών (ή και πρόσφατα αποφοίτων). Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες -σχεδόν- τις ευρωπαϊκές χώρες για διάστημα 3 έως 12 μηνών.

Μέσω αυτού, οι φοιτητές μπορούν να εργαστούν σε μια εταιρεία, έναν οργανισμό, ένα πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο -στο εξωτερικό- και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, ενώ παράλληλα τους παρέχεται και μερική χρηματοδότηση.

Παρότι το Erasmus και το Erasmus Placement ανήκουν στην ίδια κατηγορία προγραμμάτων δια βίου μάθησης της ΕΕ, στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα. Αν λοιπόν, θες να σπουδάσεις στο εξωτερικό θα πας Erasmus, ενώ αν θες να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό θα κάνεις Erasmus Placement. Φυσικά μπορείς να κάνεις και τα δύο, όμως σε διαφορετικές περιόδους.

Πολλοί νέοι επιλέγουν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία. Μία εξ αυτών και η Ελένη, η οποία επέλεξε το Erasmus Placement και μας περιγράφει όσα έζησε και έμαθε, ενώ μας επισημαίνει τα οφέλη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσω του Erasmus+!

Δες πιο κάτω όσα μας είπε η Ελένη για την εμπειρία της:

– Ελένη μου γεια σου. Κατ’ αρχάς θέλουμε να μας πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου, όπως τι σπούδασες και πώς επέλεξες αυτόν τον κλάδο;
giati na pao Erasmus Placement
Instagram.com/@_partsa_

Τον Μάιο του 2021 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου φοιτούσα στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και συγκεκριμένα στον κλάδο της Πολιτικής Επιστήμης.

Όσον αφορά την επιλογή μου στο τμήμα αυτό ήταν διότι περιλαμβάνονται πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα, από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, όπως: οικονομικά, νομικά, μαθήματα φιλοσοφίας, ιστορίας και διεθνών σχέσεων, κοινωνιολογίας και πολιτισμού, μαθήματα που έχουν σχέση με τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία άλλοτε και σήμερα, με τη διασπορά του ελληνικού στοιχείου, με τον πολυπολιτισμό και τη διαπολιτισμικότητα.

– Πώς και γιατί έκανες την επιλογή να πας Erasmus Placement; Γιατί επέλεξες την Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα;

Τελειώνοντας τη σχολή δεν ήμουν ακριβώς σίγουρη για το τι θέλω να κάνω. Αυτό που επιζητούσα ήταν να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία πάνω σ’ αυτό που σπούδασα. Έτσι λοιπόν, το Πανεπιστήμιο μέσω του Erasmus Placement με βοήθησε πολύ ώστε να βρω αυτό που έψαχνα!

Η Ελλάδα ήταν μια από τις επιλογές μου λόγω του ότι κατάγομαι από εκεί και ήθελα να δω στην πράξη με το πτυχίο μου πού θα μπορούσα να απορροφηθώ σε επαγγελματικό επίπεδο αργότερα. Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν φυσικά και η ζωή στην Αθήνα! Έτσι, σήμερα βρίσκομαι στην Αθήνα και κάνω την πρακτική μου στο Τμήμα Πολιτική Ισότητας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

– Περίγραψε μας λίγο την εμπειρία σου μέχρι σήμερα!
Instagram.com/@_partsa_

Μέχρι στιγμής ότι έχω λάβει είναι μόνο θετικά στοιχεία! Η επαφή με τους συναδέλφους μεγαλύτερων ηλικιών είναι πολύ καλή, όλοι τους έδειξαν προθυμία να με βοηθήσουν και να με βάλουν στο κλίμα της δουλειάς.

Η συμμετοχή σε διάφορα σεμινάρια και workshops έχει θετικό πρόσημο και σε κάνει να νιώθεις περισσότερο δραστήριος. Φυσικά, είδα και σε βάθος με τι ασχολείται η Κοινωνική Πολιτική η οποία και με ενδιέφερε.

– Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα το έκανες ξανά ή θα έκανες κάτι άλλο; Όπως για παράδειγμα να κάνεις ένα μεταπτυχιακό;

Ευτυχώς δεν το έχω μετανιώσει! Πιστεύω ότι θα λειτουργούσα με τον ίδιο τρόπο. Το μεταπτυχιακό δεν έχει ηλικία. Θα έχεις την ευκαιρία και στο μέλλον να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό και ίσως τότε να είναι ακόμα πιο συνειδητή η απόφαση.

Στη δική μου περίπτωση, έχω μπροστά μου έναν ολόκληρο χρόνο να σκεφτώ τι πραγματικά μου κινεί το ενδιαφέρον!

– Γιατί θεωρείς ότι αξίζει κάποιος να ζήσει αυτήν την εμπειρία; Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μέσα από το Erasmus Placement;
Instagram.com/@_partsa_

Είναι αμέτρητα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από μια τέτοια εμπειρία! Κάποια απ’ αυτά είναι ότι θα μάθεις να εργάζεσαι σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον με άτομα διαφορετικής κουλτούρας. Θα διευρύνεις τους ορίζοντες σου, θα βελτιώσεις ή θα μάθεις μια ξένη γλώσσα. Αποκτάς αυτοπεποίθηση για το αντικείμενό σου. Βλέπεις πώς είναι η εργασία εκ των έσω. Μαθαίνεις πώς κάνεις πράξη τις γνώσεις που σου έδωσε το πανεπιστήμιο, εκτιμώντας έτσι περισσότερο αυτό που σπούδασες.

Ακόμη, γίνεσαι πιο ανεξάρτητος/η, καθώς οι ευθύνες είναι περισσότερες, τόσο με τη διαβίωση, όσο και με την εργασία. Επιπλέον, η δικτύωση είναι βασικό κομμάτι. Ίσως η πρακτική άσκηση να είναι και η επόμενη σου εργασία, αφού μπορεί να γνωρίσεις τον επόμενό σου εργοδότη!

– Τι στόχους έχεις για το μέλλον; Ποια είναι τα όνειρα/ σχέδια σου μετά το Erasmus Placement;

Τελειώνοντας το Erasmus Placement νιώθω περισσότερο έτοιμη να βρω και να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό πάνω στην Κοινωνική Πολιτική.

– Τέλος, δώσε μια συμβουλή σε όσους φοιτητές θα ήθελαν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία, αλλά ίσως διστάζουν.
Instagram.com/@_partsa_

Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να τολμούν και να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται… όπως είναι το Erasmus ή το Erasmus Placement!

Μία τέτοια εμπειρία σου διευρύνει τους ορίζοντες, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, αφού γνωρίζεις και συναναστρέφεσαι με πολλά νέα άτομα.

Ευχαριστούμε πολύ Ελένη για την όμορφη συζήτηση. Σου ευχόμαστε τα καλύτερα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending