fbpx

Τσικνοπέμπτη: ‘Ηξερες τι γιορτάζουμε και γιατί «τσικνίζουμε»;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που συναντιέσαι με την οικογένεια, την παρέα, τους συμφοιτητές/συναδέλφους σου και «τσικνίζετε», αφού τα κρέατα βρίσκονται στις φουκούδες, το κρασί και οι μπίρες ρέουν άφθονα και γεμίζει η ατμόσφαιρα από τη μυρωδιά της τσίκνας!

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της 2ης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, λουκάνικα, χαλούμια, κ.α.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε από πού πήρε την ονομασία της η Τσικνοπέμπτη, ούτε τι ακριβώς γιορτάζουμε, γι’ αυτό κι εμείς θα σου λύσουμε την απορία!

Μάθε γιατί ονομάστηκε “Τσικνοπέμπτη” και τι ακριβώς γιορτάζουμε:

1
Γιατί ονομάστηκε έτσι;

checkincyprus.com

Στην Κύπρο (και την Ελλάδα), η ημέρα Τσικνοπέμπτη πήρε το όνομά της, από τις τσίκνες, δηλαδή τις μυρωδιές που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες, κλπ οι κάτοικοι του νησιού.

2
Τι συμβολίζει;

Freepik.com

Η Τσικνοπέμπτη είναι η τελευταία φορά που τρώμε κρέας (βάσει της ορθόδοξης παράδοσης), πριν από την Κυριακή του Πάσχα, καθώς ξεκινά η νηστεία των 50 ημερών.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας!

3
Ποιο είναι το έθιμο;

offsite.com.cy

Κατά το έθιμο, την Τσικνοπέμπτη συγγενείς και φίλοι μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στον χορό και στο τραγούδι και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, με την ευχή “υγείαν και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν”.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της διασκέδασης και του γλεντιού, κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, ντυμένες με ό,τι πρόχειρο βρήκαν στο σπίτι, με μουντζουρωμένα πρόσωπα και φορώντας κουρούκλες. Όλοι προσπαθούν να βρουν ποιο πρόσωπο είναι κρυμμένο κάτω από τη μάσκα και όταν γίνεται η αποκάλυψη ξεσπούν σε γέλια.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την έναρξη των εκδηλώσεων για τις Απόκριες, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα!

Εσύ ήξερες γιατί ονομάζεται Τσικνοπέμπτη και γιατί έχουμε το έθιμο να ψήνουμε κρέας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending