fbpx

5 πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου αν πίνεις καθημερινά καφέ!

Ο καφές αποτελεί (αποδεδειγμένα) μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια και αυτό επειδή περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει και ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας!

Για πολλούς ανθρώπους είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν την ημέρα χωρίς να πιούν καφέ. Όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την εκρηκτική δόση ενέργειας που δίνει, ειδικά μετά το πρωινό ξύπνημα.

Αν, λοιπόν, είσαι κι εσύ λάτρης του καφέ και δεν μπορείς να τον παραλείψεις από την καθημερινότητά σου, τότε πρέπει να ενημερωθείς για τα ωφέλη του στον οργανισμό σου, για να καταλάβεις πόσο καλό σου κάνει στην πραγματικότητα!

Δες πιο κάτω τι συμβαίνει στον οργανισμό αν καταναλώνεις καθημερινά καφέ:

1
Αύξηση του μεταβολισμού

Freepik.com

Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, επιταχύνοντας τον μεταβολισμό, ώστε να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου. Αν και η επίδραση του δεν θα κρατήσει για πολύ, μπορείς σίγουρα να εκμεταλλευτείς αυτήν την έξτρα ενέργεια όσο διαρκεί!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την APS σε αθλητές αντοχής που έπιναν καφέ μετά την προπόνηση τους, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 66% του γλυκογόνου στους μυς, γεγονός που τους βοήθησε να αναπληρώσουν γρηγορότερα τις αποθήκες ενέργειας τους που άδειασαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης!

2
Πιο υγιής εγκέφαλος

Freepik.com

Έρευνες δείχνουν πως μερικά ποτηράκια καφέ την ημέρα είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ και άνοιας, κατά 65% σε μεσήλικες! Άλλες έρευνες φανερώνουν επίσης πως η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πάρκινσον κατά 32-60%!

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο νουκλεοτίδιο στον εγκέφαλο, την αδενοσίνη, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη νευρώνων και την απελευθέρωση ευεργετικών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο!

3
Σε κάνει πιο χαρούμενο 

Freepik.com

Μία επαναστατική έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές της Δημόσιας Σχολής Υγείας στο Χάρβαρντ έδειξε πως οι ενήλικες άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν 2-4 κούπες καφέ καθημερινά είχαν κατά 50% μειωμένο τον κίνδυνο να διαπράξουν αυτοκτονία, συγκριτικά με αυτούς που πίνουν ντεκαφεινέ ή δεν πίνουν καθόλου καφέ!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, περισσότερα από όσα μπορούν να προσφέρουν φρούτα και λαχανικά μαζί, αλλά και ευεργετικά συστατικά όπως βιταμίνη B1,B2,B3 και B5, ποτάσιο και μαγγάνιο!

4
Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος 

Freepik.com

Οι ενήλικες που πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ καθημερινά έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν κακόηθες μελάνωμα, έναν θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος!

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την ιδιότητα του καφέ στην υψηλή συγκέντρωση που έχει σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά!

5
Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Freepik.com

Άλλη μια έρευνα από τη Δημόσια Σχολή Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε πως τα άτομα που αύξησαν την κατανάλωση σε καφέ κατά 1 κούπα την ημέρα για περίοδο 4 ετών είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με άτομα που δεν άλλαξαν την ημερήσια δόση του καφέ τους!

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πως όσοι μείωσαν την πρόσληψη καφέ κατά μία κούπα ή περισσότερο αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 17%!

Εσύ γνώριζες για όλες αυτές τις ωφέλιμες ιδιότητες του καφέ;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending