fbpx

Young Cities: Οι Νέοι ως Πρεσβευτές Θετικής Αλλαγής στην Κοινότητά τους!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του παρουσίασης του έργου «Young Cities» την Κυριακή, 22 Μαΐου 2022, στον πολυχώρο του Youth Makerspace στη Λάρνακα, παρουσία και του Επίτροπου του Πολίτη, Παναγιώτη Σεντώνα. Το έργο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των νέων ως φορείς θετικής αλλαγής, για τη δημιουργία «νεανικών πόλεων».

Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί έργο κοινοπραξίας μεταξύ των οργανισμών Center for Social Innovation (Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας – CSI – www.csicy.com) και Research and Education of Social Empowerment and Transformation (RESET – www.resetcy.com), με υπεύθυνους φορείς τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια άκρως συμμετοχική και καινοτόμα πρωτοβουλία η οποία τοποθετεί στο επίκεντρο την ενδυνάμωση και τη δημιουργική εμπλοκή των νέων με τα κοινά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές τους κοινότητες.

O Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, σημείωσε πως «παρά το ότι αρκετές φορές μένουμε “στη θεωρία”, το πρόγραμμα κάνει πράξη την αρχή της συμμετοχικότητας, γιατί παρέχει στην κοινωνία των νέων πολιτών, τις δεξιότητες και τους απαραίτητους πόρους που χρειάζονται, για την ενδυνάμωση της φωνής τους». Ταυτόχρονα ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, υπογραμμίζοντας ότι η Αρχή, «αγκάλιασε το έργο και χρηματοδότησε τις δράσεις του, δίνοντας του πνοή».

Η κα. Φιάκου από την πλευρά της τόνισε τη σημαντικότητα αυτών των πρωτοβουλιών, «ώστε οι νέοι να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις μακριά από εξαρτήσεις». Πρόσθεσε ότι «το Young Cities αποτελεί βασικό πυλώνα της ενδυνάμωσής των νέων και της προώθησης της συμμετοχής τους στα κοινά, κάτι που συμβαδίζει και με το όραμα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, Κλεάνθης Κουτσόφτας, σημείωσε ότι το «Young Cities» δίνει την ευκαιρία στους ίδιους τους νέους να συμμετέχουν, να συζητούν και να μπορούν να παρουσιάσουν, αυτό που απουσιάζει από τη δική τους κοινότητα και δήμο».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δύο κύκλοι του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 6 δήμοι και κοινότητες. Στον πρώτο γύρο του προγράμματος (2020-2021) συμμετείχαν οι δήμοι Αγλαντζιάς, Αθηένου και Δερύνειας , ενώ στον δεύτερο κύκλο (2021-2022) συμμετείχαν οι κοινότητες Αγίου Θεοδώρου, Ευρύχου και Πάχνας.

Αναλυτικά, κατά τον πρώτο κύκλο του «Young Cities» παρουσιάστηκε η «Καλλιτεχνική αναβάθμιση των γειτονιών» του Δήμου Αγλαντζιάς μέσα από έργα graffiti, installations και άλλων δημιουργιών με πολιτισμική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία. Παράλληλα, έγινε η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για «Αναβάθμιση του Πολυκέντρου Nεότητας» στον Δήμο Αθηένου, με ψηφιακό εξοπλισμό, info points και μέριμνα για διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας του κτιρίου, αλλά και η πρόταση για δημιουργία «Πολυκέντρου Ανάπτυξης και Απασχόλησης των Νέων» στο Δήμο Δερύνειας.

Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τον δεύτερο κύκλο του έργου, με αυτές να είναι η δημιουργία του «Δρόμου του Νέου» στην κοινότητα Αγίου Θεοδώρου για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του χωριού και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της κοινότητας, η δημιουργία του «Πάρκου του χωρκού» στην κοινότητα της Ευρύχου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάζουν σε ένα χώρο διάφορες δραστηριότητες όπως άθληση, ψυχαγωγία και χαλάρωση, αλλά και η δημιουργία Πολυχώρου (αίθουσας πολλαπλών χρήσεων) στην κοινότητα της Πάχνας, οποίος θα στεγάζει μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεδριακό τουρισμό και πολιτιστικά δρώμενα, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας, Δρ. Σωτήρης Θεμιστοκλέους, επισήμανε ότι το Young Cities είναι ένα από τα πιο πετυχημένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων με απτά αποτελέσματα, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες για τα επόμενα χρόνια. Τέλος ο Δρ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε όλους τους φορείς οι οποίοι μέσα από τη συνεργασία και την υποστήριξη τους κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση του έργου, το οποίο επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending