fbpx

Νικητής στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Eurodesk τα χρωματιστά ποδήλατα των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων!

Σημαντική διάκριση για τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, καθώς με τη δράση τους «RE-CYCLE Youth Art», κέρδισαν το βραβείο για την ‘Πιο Καινοτόμα Δράση Πληροφόρησης’ στα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου πληροφόρησης Eurodesk 2022. Το συγκεκριμένο βραβείο αναδεικνύει την πολυδιάστατη δράση των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αποτελεί βέλτιστη πρακτική για την ευαισθητοποίηση των νέων για περιβαλλοντικά θέματα και αειφόρο ανάπτυξη.

Μέσω της καθιέρωσης των ετήσιων βραβείων του, το Δίκτυο Eurodesk επιβραβεύει τις πρωτοβουλίες των τοπικών πολλαπλασιαστών, οι οποίοι συμβάλλουν στην παροχή έγκυρης πληροφόρησης στους νέους, με στόχο να ανακαλύψουν και να λάβουν μέρος σε δράσεις και προγράμματα του δικού τους ενδιαφέροντος, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 31 δράσεις από 12 χώρες συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό, με 4 από αυτές να βραβεύονται από το Δίκτυο Eurodesk. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2022 στις Βρυξέλλες και το βραβείο εκ μέρους των Κέντρων Πληροφόρησης Νέων παρέλαβε ο συντονιστής της δραστηριότητας Νικόλας Χριστοφή.

Η πρωτοβουλία RE-CYCLE Youth Art είχε στόχο την μετατροπή παλαιών κατεστραμμένων ποδηλάτων σε γουστόζικους χρωματιστούς ανθώνες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί και διακοσμούν πάρκα και πλατείες της κοινότητας του Αγρού. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προτεραιότητα της ERYICA ‘Greening Youth Work’ και στον στόχο #10 ‘Sustainable Green Europe’ των Ευρωπαϊκών στόχων για τους Νέους. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά και να μετατρέψουν παλιά, φθαρμένα αντικείμενα, σε ένα νέο, χρήσιμο προϊόν με επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά (ποδήλατα, οικολογικές μπογιές, ξυλεία, φυτά) που είχαν προσφερθεί από τους κατοίκους της κοινότητας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς έχει αναδείξει την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη μείωση των αποβλήτων. Τα ποδήλατα/ανθώνες ήδη αποτελούν πόλο έλξης και φωτογραφίζονται συνεχώς από νέους, οι οποίοι αναρτούν τις φωτογραφίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το εργαστήρι παράλληλα λειτούργησε ως μέσο κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς σε αυτό συμμετείχαν εθελοντές που βρίσκονται στην Κύπρο μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, καθώς επίσης ασυνόδευτοι αιτητές πολιτικού ασύλου που διαμένουν το τελευταίο διάστημα στην κοινότητα. Ενεργή συμμετοχή στο βάψιμο των ποδηλάτων είχε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, που έβαψαν ποδήλατα μαζί με τους συμμετέχοντες στη δραστηριότητα.

Δείτε στο σχετικό βίντεο το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του «RE-CYCLE Youth Art» και μάθετε περισσότερα για τη δράση!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending