fbpx

Δες tips από Συμβούλους πανεπιστημίου για να κάνεις την καλύτερη επιλογή για το μέλλον σου!

“Κι αν δεν ξέρω τι θέλω;” Οι Σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Frederick μοιράζονται μαζί μας tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη επιλογή για το μέλλον σου!

Είτε είσαι ακόμη μαθητής/τρια είτε έχεις μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο, μπορείς να επιλέξεις μέσα από ένα ευρύ φάσμα αναγνωρισμένων πτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε διάφορους τομείς.

Τι γίνεται όμως αν δεν ξέρεις τι θέλεις; Καλωσόρισες στο κλαμπ των αναποφάσιστων! Η τύχη, βέβαια, είναι με το μέρος σου γιατί οι Σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Frederick, με ειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό, μπορούν να σε καθοδηγήσουν. Θα ακούσουν τις ανησυχίες σου και θα σου παρουσιάσουν όλες τις πιθανές επιλογές σου. Θα σε ενημερώσουν για όσα πρέπει να ξέρεις για τη σημερινή αγορά εργασίας και θα σε βοηθήσουν να λάβεις τις σωστές αποφάσεις, ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ικανότητές σου.

Και για να πάρεις μια… πρώτη γεύση, μοιράζονται μαζί μας απλόχερα χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το συναρπαστικό (αλλά και αναπόφευκτα… αγχώδες) ταξίδι αναζήτησης.

“Ανακάλυψε τον εαυτό σου” – Έλενα Παπαγιάννη

“Ανακάλυψε τον εαυτό σου” – Έλενα Παπαγιάννη

«Η επιλογή των σπουδών και της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας προκαλεί άγχος, αβεβαιότητα και ανησυχία. Για να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να κάνουμε μία εύστοχη επιλογή, χρειάζεται πρώτα από όλα να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Η κατανόηση της προσωπικότητάς μας είναι μία διαδικασία που αναπτύσσεται συνέχεια και ονομάζεται αυτογνωσία. Για να αποκτήσουμε αυτογνωσία είναι σημαντικό να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως: Ποιος/ποια είμαι, τι μου αρέσει να κάνω, ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και τα ταλέντα μου;

Ακόμη, μπορούμε να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε, ή ακόμα και να ρωτήσουμε δικά μας άτομα, τι κάναμε όταν ήμασταν μικροί/ές, τι μας απορροφούσε εντελώς και ποιες δραστηριότητες μας άρεσαν πιο πολύ. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά που καταπιάνονται με αντικείμενα, χαλάνε και φτιάχνουν τα παιχνίδια τους και είναι περίεργα να μάθουν πώς λειτουργούν, είναι πιθανόν να έχουν κλίση στη μηχανική και γίνονται πολύ καλοί/ές μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κ.λπ.»

“Πέρασε στη δράση” – Λουκία Πική

“Πέρασε στη δράση” – Λουκία Πική

«Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι προβληματισμένος/η, αλλά δοκίμασε να μην μείνεις στη σκέψη. Πέρασε στη δράση! Έχεις πάρα πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσεις πράγματα. Παρακολούθησε βιωματικά εργαστήρια αυτογνωσίας που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τα ενδιαφέροντά σου αλλά και τις προσωπικές και επαγγελματικές σου αξίες, ή σεμινάρια γνωριμίας με τα διάφορα επαγγέλματα και κλάδους σπουδών. Επιπρόσθετα, για να εξοικειωθείς με τα επαγγέλματα, μπορείς να επιδιώξεις να βρεθείς σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να παρακολουθήσεις μαθήματα στους κλάδους σπουδών που σε ενδιαφέρουν.

Δοκίμασε την εθελοντική εργασία είτε στα πλαίσια της εβδομάδας εργασίας είτε τους καλοκαιρινούς μήνες στον τομέα που σου τράβηξε το ενδιαφέρον ώστε να δεις στην πράξη τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αλλά και τις απαιτήσεις συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Δοκίμασε να μιλήσεις με επαγγελματίες, με τους ανθρώπους που δουλεύουν κάθε μέρα στο επάγγελμα που σε ενδιαφέρει. Και φυσικά… κάνε ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Θα ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου και επαγγέλματα που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητά σου!»

“Μην επηρεάζεσαι από στερεότυπα” – Βασιλική Νικολάου

“Μην επηρεάζεσαι από στερεότυπα” – Βασιλική Νικολάου

«Δεν είναι λίγες οι φορές που και γονείς και παιδιά επηρεάζονται από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Για παράδειγμα, λόγω των λανθασμένων αντιλήψεων ότι τα αγόρια δεν τα καταφέρνουν στα θεωρητικά μαθήματα και τα κορίτσια δεν είναι καλά στα πρακτικά μαθήματα, βλέπουμε μαθητές και μαθήτριες να κάνουν ανάλογες επιλογές στο σχολείο και μετέπειτα στις σπουδές τους, ακόμα κι αν δεν ταιριάζουν με τα ταλέντα τους. Οπότε η συμβουλή που θα έδινα είναι να μην επηρεάζεσαι από στερεότυπα και προκαταλήψεις στην επιλογή σπουδών γιατί απλά δεν ισχύουν.

Και επειδή εξαιτίας αυτών των στερεοτύπων οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στη μηχανική και την τεχνολογία, που είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, δίνουμε και 50% υποτροφίες σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στην Πολυτεχνική μας Σχολή! Όπως λέει και η φοιτήτριά μας, Κάτια Κυριακούδη: όταν σου λένε κάποιοι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, θα ήταν τέλειο να τους αποδείξεις ότι μπορείς.»

“Κάνε τη δική σου έρευνα” – Μαρία Τζούλια Αμερικάνος

“Κάνε τη δική σου έρευνα” – Μαρία Τζούλια Αμερικάνος

«Κάνε μια μικρή έρευνα για τις συνθήκες των επαγγελμάτων που σε ενδιαφέρουν, ώστε να έχεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Βρες έναν/μια ειδικό του επαγγέλματος που θες να ακολουθήσεις και ζήτα να σου περιγράψει μια καλή και μια κακή μέρα στη δουλειά, από την ώρα που φτάνει στην εργασία του/της, μέχρι την ώρα που φεύγει.

Με αυτό τον τρόπο, θα πάρεις μια μικρή γεύση, η οποία θα σου δώσει αρκετά στοιχεία, ώστε να μπορέσεις να κρίνεις εάν αυτό που σκέφτεσαι να επιλέξεις θα σε ευχαριστεί και θα σε καλύπτει. Και για πιο ξεκάθαρη εικόνα, μπορείς να ζητήσεις – εάν αυτό είναι εφικτό – να εργαστείς εκεί εθελοντικά, ώστε όλα αυτά που θα σου περιγράψει, να τα ζήσεις από μόνος/η σου. Πολλοί/ές έχουν εντελώς λανθασμένη εικόνα για κάποια επαγγέλματα και ξαφνιάζονται όταν κάνουν την έρευνά τους.»

“Μην τρομάζεις αν κάνεις λάθος επιλογή” – Βαλεντίνα Μακρή

“Μην τρομάζεις αν κάνεις λάθος επιλογή” – Βαλεντίνα Μακρή

«Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά που τα κυριεύει το άγχος και η ανασφάλεια γιατί νιώθουν ότι αν επιλέξουν λάθος πρόγραμμα σπουδών θα είναι ένας δρόμος χωρίς… επιστροφή. Επίσης βλέπουμε περιπτώσεις παιδιών που αλλάζουν γνώμη στην πορεία γιατί ξέρουν καλύτερα τι θέλουν. Αν καταλήξεις, λοιπόν, να μην είσαι ευχαριστημένος/η με το αντικείμενο το οποίο διάλεξες, μη φοβηθείς να ψάξεις για εναλλακτικές. Ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις αυτό που σου ταιριάζει. Μπορείς να εξειδικευθείς σε κάτι πολύ διαφορετικό παρακολουθώντας κάποιο μεταπτυχιακό. Ή ενδέχεται να μπορείς να μεταφέρεις από ένα πτυχιακό πρόγραμμα σε ένα άλλο κάποιες από τις πιστωτικές μονάδες που έχεις συμπληρώσει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζεις ότι πολλά προγράμματα σπουδών, όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων, θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις transferable skills, δηλαδή δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο στο συγκεκριμένο επάγγελμα και τομέα αλλά και σε πολλούς άλλους, εντελώς διαφορετικούς επαγγελματικούς ρόλους. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζεις από την αρχή για να αντιμετωπίσεις κάθε ενδεχόμενο με ψυχραιμία.»

“Μην επιλέξεις μόνο με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση” – Ισμήνη Χαραλάμπους

“Μην επιλέξεις μόνο με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση” – Ισμήνη Χαραλάμπους

«Το 1/3 της ζωής μας το ξοδεύουμε στη δουλειά μας, όποτε η ικανοποίηση που μας δίνει επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Αλλά πώς θα επιλέξεις ένα επάγγελμα που θα σου προσφέρει επαγγελματική ικανοποίηση; Η ασφάλεια και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σημαντικά αλλά δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά σου κριτήρια. Δεν αρκεί να αμείβεσαι καλά για να είσαι ικανοποιημένος/η με τη δουλειά σου.

Πρέπει το επάγγελμα σου να σημαίνει κάτι για σένα, να σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτος/η. Ακόμα και όταν είναι θέμα επιβίωσης, επιθυμούμε σεβασμό, αναγνώριση, προοπτικές ανέλιξης, αξιοκρατία και ό,τι άλλο έχει σημασία για εμάς.

Επομένως, πριν επιλέξεις πρόγραμμα σπουδών καλό θα ήταν να αναρωτηθείς: Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου και τι θα με ευχαριστούσε να κάνω; Σε τι είμαι καλός/ή; Ποιες είναι οι δυνατότητές μου; Πως φαντάζομαι τον εαυτό μου σε 10 χρόνια; Πώς θα ήταν μια τυπική μέρα στη δουλειά;»

“Δώσε χρόνο στον εαυτό σου” – Χαρούλα Ευριπίδου Παντελή

“Δώσε χρόνο στον εαυτό σου” – Χαρούλα Ευριπίδου Παντελή

«Πολλές φορές βλέπουμε παιδιά αγχωμένα και ανασφαλή με τις επιλογές τους, να θέλουν να ακολουθήσουν αυτό που αγαπάνε αλλά να φοβούνται ότι δεν θα τους εξασφαλίσει μια ‘άνετη και καλή ζωή’. Πολλές φορές επηρεάζονται από άτομα του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος που καλοπροαίρετα δίνουν τις συμβουλές τους, πάντα με γνώμονα τις δικές τους αντιλήψεις περί πετυχημένης ζωής με επαγγελματική αποκατάσταση, με μια ‘σίγουρη δουλειά’ που θα προσφέρει ασφάλεια, έναν καλό μισθό, ένα σίγουρο μέλλον… Αυτό μπορεί να σου δημιουργεί άγχος και να σε μπερδεύει. Μπορεί οι συμβουλές να είναι χρήσιμες και πολύτιμες, αλλά μπορεί και να έρχονται σε αντίθεση με αυτό που νιώθεις.

Μην ανησυχείς, όλα θα ξεκαθαρίσουν σιγά – σιγά αν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτείς μόνος/η σου τι πραγματικά θέλεις. Οραματίσου πώς θα ήθελες τον εαυτό σου στο μέλλον. Εσύ και μόνο εσύ όταν μιλήσεις με τον εαυτό σου ειλικρινά θα ξέρεις τι πρέπει να ακολουθήσεις για να είσαι ευτυχισμένος/η.»

Ήξερες ότι:

  • Το Πανεπιστήμιο Frederick διοργανώνει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου βιωματικά εργαστήρια στα οποία μπορείς να έρθεις σε επαφή με συγκεκριμένους κλάδους σπουδών.
  • Προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις μαθήματα για μια μέρα για να εξοικειωθείς με κάποιο πρόγραμμα σπουδών που σε ενδιαφέρει.
  • Μπορείς να κάνεις δωρεάν το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, Career Gate, είτε στο Γραφείο Εισδοχής στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό, είτε διαδικτυακά. Το Career Gate είναι ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο, εύχρηστο τεστ, που σου δίνει αυτοματοποιημένα αποτελέσματα απαντώντας σε απλές ερωτήσεις. Θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου και να εντοπίσεις τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν σε είκοσι μόλις λεπτά.
  • Οι Σύμβουλοι του Γραφείου Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick είναι στη διάθεσή σου για να απαντήσουν οποιαδήποτε ερώτησή σου και να σε καθοδηγήσουν για οτιδήποτε σε απασχολεί για τις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές σου.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με παρουσία τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Για περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω και για διευθέτηση συνάντησης με τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22 394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.