fbpx

Ετοιμάζεσαι για σπουδές; Δες tips για αποδοτικό διάβασμα & ισορροπία στην προσωπική ζωή!

Νιώθεις ενθουσιασμό αλλά και άγχος γι’ αυτό το νέο ταξίδι στη ζωή σου, την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, τη ζωή μακριά από το σπίτι, τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσεις. Η Συντονίστρια του Συμβουλευτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Frederick, Σάντη Αντωνίου, μοιράζεται μαζί μας συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια ποιοτική φοιτητική ζωή.

Άδραξε κάθε ευκαιρία για κοινωνικοποίηση

«Ακόμα και πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα περισσότερα Πανεπιστήμια προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Η χαρά μας κάθε φορά που βλέπουμε νέους φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Υποδοχής Νέων Φοιτητών τον Σεπτέμβριο, είναι απερίγραπτη. Κι αυτό γιατί βλέπεις αμέσως τη θετική επίδραση που έχει στην προσαρμογή τους.

Άδραξε λοιπόν κάθε ευκαιρία που σου προσφέρεται: εκδρομές, το καθιερωμένο welcome party και εξορμήσεις στην παραλία! Επένδυσε σ’ αυτές τις στιγμές που θα σου δώσουν ώθηση και θα τροφοδοτήσουν με ενέργεια το νέο σου ξεκίνημα! Και φυσικά, μπες στους Φοιτητικούς Ομίλους. Αν αγαπάς τον πρωταθλητισμό, στο Πανεπιστήμιο Frederick διαθέτουμε και αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού».

Κάνε το άγχος σύμμαχο

«Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ένα νέο, απαιτητικό ή διαφορετικό ερέθισμα. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι όχι μόνο μπορείς να διαχειριστείς το άγχος αλλά και να το αξιοποιήσεις προς όφελος της προσωπικής σου εξέλιξης. Καταρχάς, άκουσε το σώμα σου. Νιώθεις ταχυκαρδία, στομαχόπονο, δύσπνοια, εφίδρωση, πονοκέφαλο, ζαλάδες, νευρικότητα; Εντόπισε την πηγή του άγχους σου. Είναι η εξεταστική περίοδος, τα deadlines, κάποιο περιστατικό;

Τέλος, ανάλαβε δράση. Αν ένα ανοργάνωτο πρόγραμμα σε κάνει αναβλητικό/ή και αυτό σε αγχώνει, επιδίωξε να διατηρείς μια καθημερινή ρουτίνα για να αισθάνεσαι ασφάλεια. Ξεκίνησε σωματική άσκηση, από περπάτημα μέχρι γυμναστήριο, χρησιμοποίησε την αναπνοή σου ως εργαλείο χαλάρωσης, κάνε πράγματα που σε ανακουφίζουν, βγες στη φύση και δώσε χώρο και χρόνο σε άτομα για τα οποία νοιάζεσαι και νιώθεις όμορφα μαζί τους.»

Στοχοθέτηση

«Η μετάβαση στο πανεπιστήμιο είναι μια καινούρια αρχή, μια ευκαιρία για αλλαγή και αυτοανάπτυξη! Βάλε στόχους: εντόπισε το μεγάλο σου όραμα, βάλε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους και ακολούθησε το μότο μας: ‘Μια μέρα τη φορά’.

Να θυμάσαι πως χρειάζεσαι μια γρήγορη νίκη, γι’ αυτό κάνε αρχή με ένα στόχο εφικτό και ρεαλιστικό. Αυτό θα σου δώσει ώθηση για τον επόμενο. Επίσης, ο αυτοέλεγχος και η αυτοπειθαρχία είναι σπουδαία εργαλεία για να υλοποιήσουμε την αλλαγή και να πετύχουμε τους στόχους μας ενώ η θέληση είναι η κινητήριος δύναμη που μας βοηθά να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα και να υλοποιήσουμε τον στόχο μας.»

Βρες τον δικό σου τρόπο και επένδυσε στις δυνάμεις σου

«Επενδύουμε στις δυνατότητές μας, δεν εστιάζουμε στα αδύνατα μας σημεία. Η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο χρειάζεται άλλη προσέγγιση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει στο σχολείο. Απαιτεί να βρούμε τον δικό μας αποτελεσματικό τρόπο μελέτης και οργάνωσης. Γι’ αυτό διοργανώνουμε διαδραστικά εργαστήρια για να αναπτύξουν οι φοιτητές/τριές μας τις  στρατηγικές αυτές.

Επιπρόσθετα, εδώ και πάνω από 15 χρόνια παρέχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης και ενδυνάμωσης των φοιτητών/τριών με ειδικές δυσκολίες ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να θέσεις προτεραιότητες και προθεσμίες. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να προγραμματίσεις τις ώρες μελέτης σου και να σχεδιάσεις το δικό σου πλάνο, που θα συνδυάζει καθημερινές δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες δράσεις».

Μη διστάσεις να μιλήσεις με κάποιο ειδικό

«Ζήτα βοήθεια, είναι η πιο γενναία πράξη αυτοφροντίδας! Μην περιμένεις να ξεχειλίσει το ποτήρι!» αναφέρει η Σάντη. Η Βιργινία, που αποφοίτησε πρόσφατα με άριστα, μοιράζεται τη δική της εμπειρία: «Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών μου αποφάσισα να επισκεφτώ το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Frederick.

Ήταν κάτι που ήθελα καιρό να κάνω καθώς έβλεπα ότι χρειαζόμουν να μιλήσω σε κάποιον που να μην είναι φίλος ή οικογένεια. Δεν το τολμούσα όμως, έλεγα ‘μπορώ και μόνη μου’ μέχρι που άρχισα να βλέπω πόσο πολύ επηρέαζε η ψυχολογία μου την καθημερινότητά μου αλλά και τις επιδόσεις μου. Έτσι και πήρα την απόφαση να επισκεφτώ τη Σάντη η οποία ήταν μαζί μου σε όλο αυτό το ταξίδι.

Σάντη Αντωνίου – Συντονίστρια του Συμβουλευτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Frederick

Η αρχή ήταν δύσκολη διότι είχα να αντιμετωπίσω πράγματα που είχαν συμβεί και που ήθελα χρόνο να αποδεχτώ. Μέσα από τεχνικές όμως που μάθαινα σε κάθε συνεδρία αλλά και εφαρμόζοντάς τις στην καθημερινότητά μου έμαθα να μπορώ να διαχειρίζομαι κάθε τι που εμφανιζόταν στον δρόμο μου με ψυχραιμία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η απόφαση να πάω στο Συμβουλευτικό Κέντρο ήταν ακριβώς αυτό που είχα ανάγκη

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Frederick παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε φοιτητές/τριες. Στελεχώνεται από εγγεγραμμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και με πλήρη εχεμύθεια, τηρώντας πιστά τους κώδικες δεοντολογίας και διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα.

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με παρουσία τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Για περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω και για διευθέτηση συνάντησης με τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22 394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.