fbpx

Τι πρέπει να κάνω αν έχω μετανιώσει για την επιλογή των σπουδών μου;

Μπορεί στο σχολείο να μην ήξερες τι θέλεις να κάνεις «όταν μεγαλώσεις». Ίσως το δίλημμα «να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς ή αυτό που θα σου εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα» σου φαινόταν λίγο μονόδρομος και γι’ αυτό επέλεξες με μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική και οικονομική εξασφάλιση. Και στην πορεία μετάνιωσες. Συνειδητοποίησες ότι αυτό που επέλεξες δεν σε γεμίζει και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου ότι έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα για να βρεις επιτέλους τι είναι αυτό που σε γεμίζει πραγματικά. Γι’ αυτό υπάρχουν οι δεύτερες ευκαιρίες για να σπουδάσεις αυτό που αγαπάς, εκεί που εσύ θέλεις να βρίσκεσαι. Είναι τα δύο βασικά στοιχεία που οδηγούν, συνήθως, στην επιτυχία.

«Το 1/3 της ζωής μας το ξοδεύουμε στη δουλειά μας, όποτε η ικανοποίηση που μας δίνει επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα επάγγελμα που σου ταιριάζει. Το να κάνεις αυτό που αγαπάς είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία.

Αν καταλήξεις να μην είσαι ευχαριστημένος/η με το αντικείμενο το οποίο διάλεξες, μη φοβηθείς να ψάξεις για εναλλακτικές. Προτίμησε να κάνεις μια αλλαγή παρά να επιμένεις σε κάτι που δεν σου ταιριάζει και δεν σε ικανοποιεί. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που, ως μελλοντικοί επαγγελματίες, θα εργάζονται με όρεξη και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, ώστε να αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους. Υπάρχει πάντα τρόπος να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι!», λέει η Ισμήνη Χαραλάμπους από το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick.

Η διαδικασία μεταφοράς μαθημάτων

Ήξερες ότι μπορείς να μεταφέρεις από ένα πρόγραμμα σε ένα άλλο κάποιες από τις πιστωτικές μονάδες που έχεις συμπληρώσει; Μπορείς να μεταφέρεις μαθήματα από προηγούμενη φοίτηση σε άλλο Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο που είναι αναγνωρισμένο επίσημα ή/και σε διαφορετικό κλάδο σπουδών που έχει τύχει αξιολόγησης/πιστοποίησης στη χώρα όπου λειτουργεί, είτε στο ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα είτε σε άλλο.

Σύμφωνα με το ΚΥΣΑΤΣ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών), μπορείς να μεταφέρεις μαθήματα που αντιστοιχούν μέχρι το 50% των πιστωτικών μονάδων (ECTS) του πτυχιακού προγράμματος για το οποίο θα απονεμηθεί τίτλος σπουδών (120 ECTS δηλαδή για τετραετή προγράμματα σπουδών & 150 ΕCTS για πενταετή προγράμματα σπουδών) και μέχρι το 1/3 των πιστωτικών μονάδων (ECTS) για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών επιπέδου Μάστερ (30 ECTS για ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα των 90 ECTS).

Υποβάλλοντας την αίτησή σου στο Πανεπιστήμιο, αυτή θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή και θα ενημερωθείς ποια μαθήματα μπορείς να αντιστοιχήσεις και να μεταφέρεις στο πρόγραμμα σπουδών της επιλογής σου.

Μπορεί να μην έκανες λάθος επιλογή, αλλά απλά να αξιοποιήσεις τις πιστωτικές μονάδες που έχεις ολοκληρώσει για να συνεχίσεις τις σπουδές σου. O Θανάσης Αθανασίου επέλεξε να μεταφέρει μαθήματα από το διετές δίπλωμά του στο Πανεπιστήμιο για να συνεχίσει τις σπουδές του: «Σπουδάζοντας στο Frederick Institute of Technology απέκτησα πολλές εμπειρίες ως Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων. Με βοήθησε αρκετά εύκολα να βρω δουλειά στο επάγγελμα και μου παρείχε πολλές ευκαιρίες. Στη συνέχεια έκανα μεταφορά μαθημάτων και συνεχίζω τις σπουδές μου Πανεπιστήμιο Frederick ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.»

Ειδικές υποτροφίες

Η Ισμήνη Χαραλάμπους σημειώνει ότι μπορείς να κάνεις και αίτηση για υποτροφία: «Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, επίσης, ότι στο Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρουμε ειδικές υποτροφίες για μετεγγραφόμενους/ες φοιτητές/τριες. Ανάλογα με την ακαδημαϊκή σου επίδοση, μπορείς να διεκδικήσεις αυτές τις υποτροφίες ή να επωφεληθείς από άλλα σχέδια οικονομικής στήριξης.»

Career Gate Test – Για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, τότε μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα και αξιόπιστα με ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει το Career Gate Test, ένα καινοτόμο, διασκεδαστικό, διαδραστικό και καθόλου χρονοβόρο Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που μέσα σε 30 λεπτά θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν με βάση την προσωπικότητά σου, τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις σου.

Εξετάζει, επίσης, τα επίπεδα αυτοεικόνας και αποφασιστικότητάς σου, που κι αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των επαγγελματικών σου επιλογών. Έτσι, θα οδηγηθείς σε μια ορθή επιλογή για το πρόγραμμα σπουδών που σου ταιριάζει.

Μπορείς να κάνεις το τεστ από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κωδικό που θα προμηθευτείς από το Πανεπιστήμιο Frederick, μια συσκευή (κινητό, tablet, ή Η/Υ) και σύνδεση στο διαδίκτυο. Έπειτα, μπορείς να ζητήσεις συνάντηση με Σύμβουλο του Πανεπιστημίου Frederick, που θα σου παρέχει ανάλυση των αποτελεσμάτων του τεστ και θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το επάγγελμα και τις σπουδές που σου ταιριάζουν.

Ο Αντρέας Σάββα μοιράζεται την εμπειρία του μαζί μας: «Σπούδαζα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε ελληνικό Πανεπιστήμιο αλλά δεν ήταν κάτι που με ευχαριστούσε γιατί δεν μου ταίριαζε  Στο τρίτο έτος αποφάσισα να αλλάξω κλάδο σπουδών και άρχισα να κάνω έρευνα για σπουδές στην Κύπρο, αλλά και πάλι δεν ήξερα ποιο κλάδο να ακολουθήσω.  Όταν ήρθα σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Frederick μου πρότειναν να κάνω το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού του Πανεπιστημίου.

Έκανα το τεστ και έλαβα πλήρη ανάλυση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μου καθώς και τις επιλογές που θα μπορούσα να ακολουθήσω. Διεύρυνα τον τομέα των ενδιαφερόντων μου, κατάφερα να εντοπίσω τις ικανότητές μου και να ανακαλύψω περισσότερο την προσωπικότητά μου και φυσικά τι ήταν αυτό που πραγματικά με γέμιζε. Τώρα σπουδάζω Digital Marketing»


Το Πανεπιστημίου Frederick είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με παρουσία τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό.

Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου μπορείς να καλέσεις στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλεις email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθείς την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου 2023.