fbpx

Μάρκος Κοντόπουλος: Ο αθλητής με ήθος δουλεύει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028!

«Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται ψυχική δύναμη, υπομονή, επιμονή, ηρεμία, δέσμευση και προσωπικές θυσίες». «Η σκοποβολή με διαμορφώνει ως άνθρωπο και ως έφηβο με όλες τις αξίες και το  ήθος του αθλητισμού».

Ο Μάρκος Κοντόπουλος, έφηβος αθλητής με αξιώσεις του ολυμπιακού αγωνίσματος του  skeet, ενός από τα δημοφιλέστερα αθλήματα σκοποβολής, είναι ένας νέος ταλαντούχος, με όραμα, και αφοσίωση στο άθλημά του. Με υπομονή και επιμονή, αυτοπεποίθηση, προγραμματισμό και πολλή δουλειά  και με τη στήριξη της οικογένειάς του, εργάζεται για να κατακτήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Σε συνέντευξή του επισημαίνει πως «οι νέοι και οι νέες πρέπει να κυνηγούν τα όνειρα και τους στόχους τους, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα».

Η Τράπεζα Κύπρου και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο της χορηγικής συνεργασίας τους, επιβραβεύει τα ανερχόμενα ταλέντα στον Αθλητισμό, τις προσπάθειες και τις θυσίες τους αλλά και την εκπαίδευσή τους στο σχολείο.

Ως Χρυσός Χορηγός και Συνεργάτης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Τράπεζα στηρίζει και τις προσπάθειες του Μάρκου ως ανερχόμενο ταλέντο με επιτυχίες στο άθλημά του. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Μάρκος μιλά για τη σκοποβολή, τους στόχους τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και παρακινεί τους νέους να κυνηγούν τους στόχους και τα όνειρά τους,  ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Η οποιαδήποτε επιτυχία δεν έρχεται σε σένα, πρέπει να την κυνηγήσεις», επισημαίνει.

– Πότε άρχισε η ενασχόλησή σας με το άθλημα της σκοποβολής;

Ασχολούμαι με τη σκοποβολή από τις αρχές του 2019. Η πρώτη γνωριμία με το άθλημα έγινε  όταν οι μαθητές του Pascal English School – Larnaca (Athletic Section) επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας, στο πλαίσιο του  προγράμματος Club  Day. Πάντοτε επέλεγα τη σκοποβολή, και στο τρίτο μου Club  Day, επέλεξα και πάλι την ίδια δραστηριότητα. Όταν οι μαθητές/τριες δοκιμάζαμε τις ικανότητές μας στη σκοποβολή, κατόπιν καθοδήγησης από έμπειρο προσωπικό, με εντόπισαν μέλη της Σκοπευτικής Οργάνωσης Λάρνακας, οι οποίοι μου πρότειναν  να αρχίσω το ολυμπιακό άθλημα skeet  στη σκοποβολή.

– Τι σας προσέλκυσε το ενδιαφέρον;

Είναι ένα ευγενές ολυμπιακό άθλημα κατά το οποίο δυο πήλινοι στόχοι (δίσκοι) απελευθερώνονται από διαφορετικές μηχανές τοποθετημένες στις άκρες ενός ημικυκλικού πεδίου βολής. Η διαδικασία εκτόξευσης περιλαμβάνει μονές και διπλές εκτοξεύσεις από δύο πύργους, έναν χαμηλό και έναν ψηλό. Οι πήλινοι στόχοι (δίσκοι) εμφανίζονται με τυχαία χρονοκαθυστέρηση από το κάλεσμα που ποικίλλει από 0 μέχρι 3 δευτερόλεπτα. Οι σκοπευτές έχουν το δικαίωμα μιας βολής για κάθε στόχο. Ο σκοπευτής κρατά στον βατήρα το όπλο σε θέση αναμονής μέχρι να εμφανιστεί ο στόχος, επωμίζει και πυροβολεί.

Οκτώ βατήρες σκόπευσης χρησιμοποιούνται στο Ολυμπιακό skeet, επτά γύρω από την περίμετρο ενός ημικύκλιου και ένας στο μέσο. Το σύνολο των δίσκων στον αγώνα είναι 125, (5 αγωνιστικές διαδικασίες από 25 δίσκους).

Τα προβλήματα

– Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίσατε στην αρχή και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα;

Είμαι εκ γενετής δεξιόχειρας και όλες τις καθημερινές δραστηριότητές μου τις εκτελώ με το δεξί μου χέρι. Όταν, λοιπόν, ξεκίνησα το άθλημα του Ολυμπιακού Skeet κρατούσα το όπλο και επώμιζα από τα δεξιά.

Σε έξι μήνες, αντιληφθήκαμε με τον πρώτο μου προπονητή, τον κ. Κ. Νεοκλέους (τον ευχαριστώ πολύ για ό,τι μου πρόσφερε), ότι το «Μaster Εye» (το δυνατό μάτι εστίασης) ήταν ελαφρώς το αριστερό,  που επιβεβαιώθηκε και από ειδικούς.

Έτσι, άρχισα ένα μεγάλο προσωπικό αγώνα για να χρησιμοποιώ τον αριστερό μου χέρι και να γίνω αριστερόχειρας. Στην αρχή απογοητεύτηκα. Όλα ήταν άγνωστα και ξένα από αριστερά. Η προσαρμογή και ο τρόπος σκέψης μου από αριστερά ήταν εντελώς ξένος. Στην αρχή δεν ήξερα πώς να κρατώ το όπλο από αριστερά, ούτε και μπορούσα να το κάνω.

Κάπου εδώ ένιωσα ότι τελειώνει για μένα το άθλημα του Ολυμπιακού Skeet. Δεν τα έβαλα κάτω. Το πείσμα μου, η υπομονή και η ψυχική μου δύναμη να απέχω για περίπου 6 μήνες, κάνοντας μεγάλες προσπάθειες, εντατική προπόνηση και τεχνικές στο σπίτι, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έγινα αριστερόχειρας στη σκοποβολή για να προσαρμοστώ στο αριστερό μου μάτι και να οδηγώ την κάννη του όπλου με το δεξί.

 Ακριβό άθλημα

– Πόσο ακριβό είναι το άθλημα και πώς ανταπεξέρχεστε;

Το άθλημα του Ολυμπιακού Skeet είναι πολύ ακριβό και κατατάσσεται  στα ακριβότερα ολυμπιακά αθλήματα.

Αρχικά, υπάρχει ένα κόστος για τον εξοπλισμό, τα αγωνιστικά όπλα με τις εξατομικευμένες προσαρμόσεις κοστίζουν από €7.000 μέχρι €20.000.

Τα σκοπευτικά γυαλιά ασφαλείας κοστίζουν από €500 μέχρι €2000, τα ρούχα του αθλητή σκοποβολής π.χ. το γιλέκο  κ.ά.  από €500 – €1000 τον χρόνο. Όμως, αυτό που κάνει το άθλημα  πραγματικά ακριβό είναι οι προπονήσεις (4-5 την εβδομάδα με κόστος    100-130 ευρώ την προπόνηση).

Γενικά, ο αθλητής πρέπει να έχει ένα αρχικό προϋπολογισμό  €20.000 τον χρόνο ώστε να  ανταγωνιστεί με αξιώσεις.

Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται, ο Προπονητής/τές, Αθλητικός Ψυχολόγος ή/και Success Coach, τα μεταφορικά έξοδα και η σίτιση λόγω των προπονήσεων παγκύπρια, η διατροφή, το γυμναστήριο και η συντήρηση του εξοπλισμού.

Επιπρόσθετα, όταν στο αθλητικό πρόγραμμα της χρονιάς εντάσσονται αγώνες εξωτερικού, τότε ο αρχικός προϋπολογισμός αυξάνεται πέραν των €30.000.

– Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας;

Η συνεχής βελτίωση, οι διακρίσεις για την Κύπρο με συμμετοχή σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς αγώνες με στόχο το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η πορεία στην επιτυχία

– Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι  σταθμοί στην καριέρα σας;

Ο προσωπικός μου αγώνας να γίνω αριστερόχειρας. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ομαδικό Ανδρών και του αργυρού μεταλλίου στο Ατομικό «ISSF Cyprus Grand Prix 2022». Η συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2022 (U21) και το τελικό αποτέλεσμα 115/125 (12 σκορ).

Η ένταξή μου στο πρόγραμμα της ΚΟΕ (Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή) και της Τράπεζας Κύπρου (Χρυσός Χορηγός της ΚΟΕ) και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο ISSF Cyprus Grand Prix 2023 (Αργυρό στο Μικτό Ομαδικό με τη Maddie Russel (GBR). 

– Ποια μαθήματα μπορεί να πάρει ένας/μια έφηβος/η αθλητής/αθλήτρια από το άθλημα της σκοποβολής;

Χρειάζεται ψυχική δύναμη, διαχείριση των εσωτερικών αισθημάτων, υπομονή, επιμονή, ηρεμία, προσωπικές θυσίες, αυτοπεποίθηση, δέσμευση για υλοποίηση των στόχων, πολλή δουλειά στο σπίτι και κυρίως στήριξη, αγάπη και πίστη από την οικογένεια.

Επίσης, ο αθλητής πρέπει να διαθέτει αυτοέλεγχο, αυτοπειθαρχία,  να μην επηρεάζεται από αρνητικές καταστάσεις και να αντιλαμβάνεται τι τον βοηθά και τι τον χαλά, να αποφεύγει ή/και να απομονώνει το τοξικό περιβάλλον και άτομα.

Ελλιπής στήριξη

– Ποια είναι η βοήθεια που λαμβάνετε από την Πολιτεία;

Η ελλιπής στήριξη και αναγνώριση των προσπαθειών και επιτυχιών αποτελούν τους κύριους αρνητικούς παράγοντες που οδηγούν τους έφηβους να εγκαταλείπουν το άθλημα και τον αθλητισμό,  καθώς δεν υπάρχει  ουσιαστική βοήθεια, στήριξη και αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτυχιών τους από το κράτος. Το οικονομικό βάρος είναι τεράστιο.

Η Πολιτεία θα πρέπει να καθορίσει μακροχρόνια σταθερή στρατηγική με όραμα για τον αθλητισμό. Επίσης, επιβάλλεται να παραχωρηθούν τέτοια κίνητρα,  ώστε οι έφηβοι να κρατηθούν, να παραμείνουν στον αθλητισμό επενδύοντας, συνεισφέροντας και συμβάλλοντας στο μέλλον της Κύπρου. Να μπορούν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τον αθλητισμό και τη μετέπειτα καριέρα τους προσφέροντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Η μεγαλύτερή μου στήριξη είναι η οικογένειά μου και ο ευρύτερος οικογενειακός κύκλος και ορισμένοι που πίστεψαν και πιστεύουν σε μένα.

Τι σημαίνει για σένα η σκοποβολή;

Η σκοποβολή με διαμορφώνει ως άνθρωπο και ως έφηβο με όλες τις αξίες και το  ήθος του αθλητισμού. 

– Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις πρωταθλητισμό και να είσαι επιμελής μαθητής;

Χρειάζεται να είμαι συγκεντρωμένος στο σχολείο στο 100%, παίρνοντας τις σημειώσεις, προσέχοντας και συμμετέχοντας στην τάξη  κατά την ώρα του μαθήματος, για να μειώνω τον χρόνο του διαβάσματος στο σπίτι ή και να μην επηρεάσω το αγωνιστικό πρόγραμμα πρωταθλητισμού.

– Ποιο είναι το όνειρό σου για τη σπουδή που θα επιλέξεις;

Σκέφτομαι να συνδυάσω engineering με Management ή/και Communication.  Πιστεύω ότι θα μου δώσει και την ευκαιρία να συνεχίσω το άθλημα. Ίσως και Sports Engineering

– Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη σκοποβολή;

Να διαθέτει 10% ταλέντο, 90% να μην τα παρατά ποτέ, σκληρή δουλειά, όρεξη για βελτίωση, πίστη, αυτοπεποίθηση και ηρεμία.

Ωριμάζεις ως άνθρωπος

– Πώς μπορεί να βοηθήσει η σκοποβολή στη μετέπειτα ζωή;

Η σκοποβολή ως ατομικό άθλημα βοηθά στην ωρίμανση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη ψυχικών ικανοτήτων, γιατί ωθεί τον αθλητή να θέτει υψηλότερους στόχους και να παλεύει με ηρεμία, ψυχραιμία, υπομονή κι επιμονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Σε μαθαίνει επίσης να πειθαρχείς σε κανόνες, βοηθά στην αυτοκριτική και στον σεβασμό, για να γίνεις καλύτερος ηθικά, καλύτερος χαρακτήρας και να μην τα παρατάς ποτέ, χαρακτηριστικά του υγιούς αθλητισμού και των αξιών του.

Ευχαριστώ τον προπονητή μου κ. Μιχάλη Κατζιανή καθώς και την Κωνσταντίνα Νικολάου και κα. Ειρήνη Παντελή που πίστεψαν και πιστεύουν σε μένα όπως και άλλοι φίλοι  υποστηρικτές που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν συνεχώς.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending