Τριάντα μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του Λανίτειου Λυκείου Λεμεσού συνεργάστηκαν με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick για τον σχεδιασμό και την κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου.
Αυτές οι πρόσφατες δημιουργίες θα τοποθετηθούν στην αυλή του σχολείου τους και θα υποδεχτούν ξανά σύντομα τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λανίτειου Λυκείου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Λανίτειου Λυκείου, κα Μυρτώ Πουαγκαρέ, και σε συντονισμό με την Καθηγήτρια Φυσικής στο Λανίτειο Λύκειο, κα Χριστίνα Αριστοδήμου, ο Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάριος Πελεκάνος, μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια σχεδιασμού και κατασκευής, καθοδηγώντας τα παιδιά από τη μελέτη και τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή των επίπλων που εμπνεύστηκαν για την αυλή του σχολείου τους.
Η εργασία ξεκίνησε με παρουσιάσεις του Καθ. Τουλιάτου και του κ. Πελεκάνου σχετικά με τη λειτουργικότητα και την εργονομία, τις ιδιότητες των υλικών, τη σύνθεση φορέων και τη στατική ικανότητα, έτσι ώστε να γεννηθεί μια καινούρια ιδέα, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια άρτια κατασκευή.
Αφού οι μαθητές/τριες μελέτησαν σχέδια επίπλων εξωτερικού χώρου, τούς ζητήθηκε να σχεδιάσουν τα δικά τους έπιπλα που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν στην αυλή του σχολείου τους. Χωρίστηκαν σε ομάδες και δούλεψαν πάνω σε σχέδια με κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα είχαν μάθει προηγουμένως για τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής. Έπειτα δημιούργησαν μακέτες σε μικρή κλίμακα για τα έπιπλα και ακολούθησε η παρουσίαση και η επιλογή των προτάσεων προς υλοποίηση.
Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες συναντήθηκαν ξανά και αυτή τη φορά, σήκωσαν ψηλά τα μανίκια και έπιασαν δουλειά για την κατασκευή των ξύλινων επίπλων.
«Πρώτιστος στόχος αυτής αλλά και κάθε δράσης μας στην οποία εμπλέκονται μαθητές και μαθήτριες, είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους», αναφέρει ο κ. Πελεκάνος εκ μέρους της ομάδας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick.
«Θέλουμε να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Να είναι σε θέση, ακολουθώντας κάποιους κατασκευαστικούς κανόνες, να δημιουργούν και να καινοτομούν.»
Η επιλογή έγινε βάσει πραγματικών κριτηρίων και ο Καθηγητής Τουλιάτος εξηγούσε κάθε φορά γιατί ένα σχέδιο είναι υλοποιήσιμο και ένα άλλο όχι. «Εξηγούσε στα παιδιά χωρίς να τα αποθαρρύνει και αυτά, αφού καταλάβαιναν τους λόγους που το σχέδιό τους δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, το δέχονταν. Έπειτα όλοι μαζί συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των δύο τελικών σχεδίων», σχολιάζει η κα Αριστοδήμου, συντονίστρια της δράσης εκ μέρους του Λανίτειου Λυκείου.
Η κα Αριστοδήμου επισημαίνει, ακόμη, ότι τέτοιου είδους δράσεις αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών, μια δεξιότητα εξαιρετικά σημαντική που δυστυχώς δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να εξασκήσουν. «Τα παιδιά μας είναι απλώς δέκτες πληροφοριών. Ήταν, λοιπόν, πολύ σημαντικό το ότι είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε μια διαδικασία όπως αυτή, η οποία κατέληξε σε ένα απτό αποτέλεσμα. Ενθουσιάστηκαν και ασχολήθηκαν με το έργο γιατί κατάλαβαν ότι θα είναι κάτι υλοποιήσιμο, το οποίο τους/τις αφορά άμεσα, ότι είναι κάτι ολότελα δικό τους, από την αρχή μέχρι το τέλος!»
Αυτή την περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης του Λανίτειου Λυκείου, ώστε το σχολείο να παραδοθεί στους/στις μαθητές και μαθήτριες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι κατασκευές θα τοποθετηθούν στον νέο κήπο που δημιουργήθηκε στη σχολική αυλή ώστε όλα τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα έπιπλα που δημιούργησαν οι συμμαθητές και συμμαθήτριές τους!