Φοιτητές και φοιτήτριες που το περασμένο εξάμηνο παρακολουθούσαν το μάθημα Πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, έκαναν το μάθημά τους σε λεωφορείο!
Μ’ αυτό τον τρόπο, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την πόλη και τη δόμησή της, την πυκνότητα των κτηρίων, τη φύτευση και άλλα στοιχεία που ορίζουν τις περιοχές αυτής της διαδρομής, να μελετήσουν την πολεοδομική οργάνωση των περιοχών, και τις γειτονιές γύρω από κάθε στάση λεωφορείου.
Εντόπισαν τι αποτρέπει τους κατοίκους από το να χρησιμοποιούν το λεωφορείο και εισηγήθηκαν τρόπους ώστε αυτές οι περιοχές να γίνουν πιο ελκυστικές και προσβάσιμες. Μάλιστα, έδωσαν feedback στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία της Λευκωσίας!
Μάθε περισσότερα πιο κάτω:
«Αυτό το μάθημα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική εμπειρία!», αναφέρει η Αναστασία, φοιτήτρια στο 3ο έτος του Προγράμματος Αρχιτέκτονα Μηχανικού (Integrated Master) του Πανεπιστημίου Frederick. «Είχαμε την ευκαιρία να βγούμε οι ίδιοι στο δρόμο και να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες. Δεν θα αντιλαμβανόμασταν τόσο πρακτικά και τόσο έντονα τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν, αν δεν βγαίναμε και αν δεν τα μελετούσαμε εκτός αίθουσας», εξηγεί.
«Είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο οι φοιτητές και φοιτήτριές μας παίρνουν τις πληροφορίες όταν το μάθημα γίνεται έξω από την αίθουσα διδασκαλίας», επισημαίνει ο Δρ Βύρων Ιωάννου, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου. «Πώς θα μπορούσαν να μελετήσουν την περιοχή που ορίζεται από μια λεωφορειακή γραμμή, χωρίς οι ίδιοι/ες να έχουν την εμπειρία της περιοχής, ως επιβάτες; Μέσα από αυτή τη διαδικασία, έπρεπε αναγκαστικά να περιμένουν στη στάση, να κατέβουν σε μια άλλη, να περπατήσουν στη γειτονιά, να φτάσουν σε έναν προορισμό και να μετρήσουν κατά πόσο αυτός είναι κοντά ή μακριά από τη στάση λεωφορείου, αν η διαδρομή από ένα σπίτι μέχρι τη στάση ευνοεί το περπάτημα ή όχι, κλπ.»
Σύμφωνα με τον Δρα Ιωάννου, «το βίωμα έχει βασικό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Eνισχύεται η ενεργός συμμετοχή των φοιτητών/τριών και οι ίδιοι/ες αναπτύσσουν συνεργασίες και βελτίωση των ικανοτήτων τους.»
Για την Ελένη, επίσης φοιτήτρια στο ίδιο πρόγραμμα, το μάθημα ήταν «πάρα πολύ πρακτικό και χρειάστηκε αρκετή μελέτη. Περάσαμε αρκετές ώρες στους δρόμους, φωτογραφίζοντας ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια στα πεζοδρόμια. Μπήκα σε διαδικασία παρατήρησης στοιχείων που δεν παρατηρούμε συχνά και που θα έκαναν τη ζωή όλων μας πιο εύκολη.»
Το παράδειγμα του λεωφορείου είναι μόνο ένα από τα πολλά μαθήματα που προσφέρουν βιωματική μάθηση και στα οποία εμπλέκονται οι φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέγουν να σπουδάσουν Αρχιτέκτονες Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Frederick.
Πρόσφατα επισκέφτηκαν το χωριό των Λευκάρων για επιτόπια επισκόπηση, συζήτηση και κοινή διαμόρφωση ενός κτιριολογικού προγράμματος. Ακολούθως ετοίμασαν προτάσεις για τη διαμόρφωση της πλατείας και για κοινόχρηστες υποδομές με σκοπό την υποστήριξη δραστηριοτήτων στην κοινότητα των Λευκάρων.
Ακόμα, ετοίμασαν σχεδιαστικές προτάσεις για τα συγκροτήματα των Χαρουπαποθηκών στη Λεμεσό, και τις παρουσίασαν σε Διαβούλευση με τον πλέον αρμόδιο φορέα: τον Κλάδο Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.
Η βιωματική μάθηση, η μάθηση δηλαδή μέσω της εμπειρίας, αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και τα Πανεπιστήμια στην ΕΕ άρχισαν να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο τη συνεργασία των φοιτητών/τριών τους με εταιρείες και οργανισμούς, και την εξοικείωσή τους με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Στο Πανεπιστήμιο Frederick, αυτή η συνεργασία υλοποιείται στο πλαίσιο του Frederick University Living Lab (FULL), μιας καινοτόμου παιδαγωγικής προσέγγισης που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσα από διάφορα πρότζεκτ. Οι φοιτητές και φοιτήτριες εξοικειώνονται με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, εκφράζονται δημιουργικά, αναπτύσσουν χρήσιμες δεξιότητες και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αφού βλέπουν ένα πραγματικό πρότζεκτ να υλοποιείται με τη δική τους συμβολή.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα μετατόπισης της διδασκαλίας από την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική μέθοδο σε μία φοιτητοκεντρική μέθοδο. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μαθαίνουν παθητικά, αλλά τους δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη της μάθησής τους και να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία της γνώσης!
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών συμμετέχουν, επίσης, σε πρακτικά εκπαιδευτικά εργαστήρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε σεμινάρια και συνέδρια, φεστιβάλ και εκθέσεις, και καλοκαιρινά εργαστήρια σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής με επαγγελματίες αρχιτέκτονες και διεθνείς ομάδες φοιτητών/τριών.
To προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, συμμετείχαν στο 10ο Trivarsity Workshop στην Ιρλανδία σε συνεργασία με το South East Technological University (SETU). Θέμα του εργαστηρίου ήταν η Μέθοδος ΒΙΜ (Building Information Modelling) και η διεπιστημονικότητα της αρχιτεκτονικής εφαρμογής. Η συμμετοχή ανανεώνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, στο 11ο εργαστήριο στη Λισαβώνα.
Το Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού (Integrated Master) του Πανεπιστημίου Frederick οδηγεί σε ενοποιημένο τίτλο σπουδών Πτυχίου και Master και σε απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω εγγραφής στο Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται σε πολύ λίγα Πανεπιστήμια της Ευρώπης τα οποία έχουν αποδείξει την επιστημονική κατάρτισή τους στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας. Είναι, επίσης, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση το άρθρο 21(7) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36/EC για τις απαιτούμενες δεξιότητες των αρχιτεκτόνων. Έτσι οι απόφοιτοι/ες μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και διευθέτηση προσωπικής συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Γραφείου Εισδοχής: τηλ. 22394394, 25730975 ή να στείλετε email στο [email protected]. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο έτος 2024-25 ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.