fbpx

Ημερίδα: Πόσο Κύπριοι αισθάνονται σήμερα οι κάτοικοι του νησιού;

Ημερίδα των Νεοκυπρίων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί, που αισθάνονται περισσότερο Κύπριοι, παρά Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι. Η τάση αυτή που άρχισε κυρίως μετά τα δραματικά γεγονότα του 1974, τείνει να  αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Τι όμως σημαίνει αυτή η τάση, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν Κυπρίους, κατά  πόσο πρέπει  να καλλιεργήσουμε  την Κυπριακή ταυτότητα σε μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο;

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα του Συνδέσμου Νέας Κύπρου (ΣΝΚ), που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Φρίντριχ-Εμπερτ-Στίφτουνγκ,  ο κοινωνιολόγος Δρ. Νίκος Παριστιάνης ανέλυσε τα αποτελέσματα  έρευνας σχετικά με το πόσο Κύπριοι αισθάνονται σήμερα οι πολίτες και στις δύο πλευρές του νησιού. Στη συνέχεια ανέλυσε πως, σε ένα μελλοντικό κοινό κράτος η ενότητα δεν θα έρθει μέσα από μια νέα εθνότητα, Κυπριακή, που θα υποκαταστήσει την Ελληνική και Τουρκική ταυτότητα. Μια κοινή ταυτότητα μπορεί να είναι μόνο πολιτική ( civic) και να στηρίζεται  στις αξίες του Συντάγματος. Κάτι ανάλογο έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου αναδείχθηκε για πρώτη φορά  και ο όρος «Συνταγματικός Πατριωτισμός», που υποδηλοί  την αφοσίωση στο πνεύμα και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η δημοκρατία. 

«Τα πάντα, στον βορρά, έχουν να κάνουν με τις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε η Τουρκοκύπρια Μπασάκ Εκένογλου, προσθέτοντας πως οι Τ/Κ αρχίζουν και αντιδρούν πιο έντονα τώρα  στην προσπάθεια να εξαρτώνται από την Τουρκία. «Οι πολιτικοί της Τουρκίας, για κομματικούς και άλλους λόγους προσπαθούν να επιβάλουν την πολιτική τους  στους Τουρκοκυπρίους. Οι Τ/Κ  είναι πιο σύγχρονοι, μορφωμένοι, φιλελεύθεροι κλπ από  τους Τούρκους», είπε,  και τονίζουν  την Κυπριακή τους ταυτότητα  σε αντιδιαστολή με την Τουρκική ταυτότητα και την Τουρκία – και όχι γιατί  νοιώθουν  ίδιοι ή κοντά στους Ε/Κ». Πρόσθεσε επίσης ότι οι Τ/Κ φοβούνται  μήπως χάσουν τη δική τους την ταυτότητα από την μαζική είσοδο Τούρκων μεταναστών.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε επίσης πως τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα στις ελεύθερες περιοχές, είναι αυτά που κυρίως καθορίζουν το μέλλον των πολιτών (Τάκης Κονής- ΣΝΚ) και στις δύο πλευρές. Τονίσθηκε όμως πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν γνωρίζει (ίσως γιατί δεν ενδιαφέρεται όσο πρέπει), τα όσα γίνονται στην Τουρκοκυπριακή. Και τούτο, γιατί τα Ε/Κ κόμματα ενδιαφέρονται μονάχα για τα εσωτερικά τους, πολύ περισσότερο τώρα, που ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο.

 «Στον βορρά αναπτύσσεται  ένα ρεύμα που αποποιεί την Τουρκία, αλλά αποκλείει  επίσης τις άλλες κυπριακές κοινότητες», τόνισε ο Χακάν Καραχασάν του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, επισημαίνοντας επίσης πως η Αριστερά  στήριξε περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη παράταξη τη σύγκλιση των δύο Κοινοτήτων. Το ίδιο και τα Φοιτητικά Κινήματα . Όμως οι Τουρκοκύπριοι, αισθάνθηκαν μεγάλη απογοήτευση  όταν  απορρίφθηκε  το Σχέδιο Αννάν. «Κατά την άποψη μου το Σχέδιο  Αννάν ήταν ενωτικό στοιχείο όσον αφορά στον Κυπριοτισμό. Με την απόρριψη του αυτός εξαφανίσθηκε.  Η άνοδος του Ακικιντζή δείχνει όμως, ότι η ισχύς του συνεχίζει να είναι σημαντική.

 «Πολιτική πάλη που αγνοεί την κοινωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει», υποστήριξε  ο Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας πως η Κύπρος είναι χώρα που όπως φαίνεται  την καταράστηκε ο Θεός να μην έχει πολιτικούς ηγέτες.  Μίλησε για κοινωνικό πρόβλημα και αναφέρθηκε  στην παντελή έλλειψη δομημένης οικονομικής πολιτικής. Πρόβλεψε μάλιστα πως αν δεν παρθούν τώρα επείγοντα μέτρα «θα έχουμε σύντομα οικονομική έκρηξη και νέα κρίση με τις Τράπεζες».

Κατά την άποψη της Ρένας Χόπλαρου , αυτό που θα ενώσει τις δύο κοινότητες είναι ο δημοκρατικός πλουραλισμός, με δημόσιες συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων κοκ. «Να αποφύγουμε  αυτά που μας χωρίζουν», είπε. «Είναι ώρα να βγούμε στην κοινωνία .Να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα ευρήματα των διάφορων ερευνών και οι πολιτικοί να τα παίρνουν υπόψη όταν διαμορφώνουν πολιτικές».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση ανάμεσα  στους ομιλητές και το κοινό.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending