Ποιoς θα μας το έλεγε ότι κάποτε θα έφτανε η μέρα που όλοι θα είχαμε απορροφηθεί από τα social media… Όλοι μας, ως νέοι, μπήκαμε στο τρυπάκι όλων αυτών των μέσων και όλα στη ζωή μας κινούνται γύρω από αυτά. Το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και οι γονείς μας και οι παππούδες μας έχουν μπει και αυτοί για τα καλά σε όλο αυτό το σύστημα.
Εδώ όμως αρχίζουν τα δικά μας “βάσανα“. Από την στιγμή που ο πατέρας, η μητέρα ο παππούς ή η γιαγιά αποκτά Smart phone ή υπολογιστή, η πίεση μας ανεβαίνει επικίνδυνα. Γιατί; Είμαι σίγουρη ότι όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Οι μεγαλύτεροι ξεκινούν να έχουν επαφή με εντελώς καινούρια πράγματα και εμείς είμαστε οι πρώτοι που την “παθαίνουμε“.
Όλοι έχουμε κάποιον στην οικογένεια μας που θα σου κάνει έστω και μια από τις πιο κάτω τις ερωτήσεις.
Η απάντηση είναι εύκολη, αλλά γίνεται αφάνταστα δύσκολη στις περισσότετες περιπτώσεις:
1. Καταρχάς, παίρνει το κινητό και σε ρωτά πώς λειτουργεί.
Κάτσε τώρα να εξηγήσεις πώς λειτουργεί το touch screen, ότι το πληκτρολόγιο θα είναι στην οθόνη. Nα εξηγήσεις πώς λειτουργούν οι εφαρμογές που βρίσκονται στο κινητό και πώς να τις κατεβάζει. Από το Νokia 3310, ξαφνικά αποκτά κάτι εντελώς καινούργιο, το κρατά σας κάτι εξωπραγματικό και πατά τα κουμπιά με το ένα του δάκτυλο μέχρι να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς κρατά στα χέρια του.
2. Τώρα πάμε στο επόμενο πρόβλημα (αναγκαστική συνέπεια του πρώτου): Το app store.
Το γνωστό κατάστημα που κατεβάζουμε τις εφαρμογές. Το πρώτο που πρέπει να εξηγήσεις είναι το πώς λειτουργεί, ότι χρειάζεται λογαριασμό και πως οτιδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει, μπορεί να το κατεβάσει από αυτό το κατάστημα. Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά λογικά μετά από 2-3 μέρες (και πολλές λέω) θα έχει ξεχάσει τι του είπες και ξανά από την αρχή. Θα ξεχάσει πώς κατεβάζει και κυρίως το username και το password του λογαριασμού. Καλά ξεμπερδέματα!!
3. Αφού κατεβάσετε τις εφαρμογές, πηγαίνουμε σε ένα πιο περίπλοκο ζήτημα: Facebook.

5. Είμαι σίγουρη ότι όλοι κάποτε θα αντιμετωπίσατε τις γνωστές ερωτήσεις για το κινητό:
Πώς μπαίνει αθόρυβο, βάλ’ μου τον τάδε ήχο κλήσης, πώς βρίσκω τις αναπάντητες, πώς μπαίνουν τα ελληνικά ή αγγλικά στο πληκτρολόγια, πώς μπαίνουν τα κεφαλαία, πώς κλειδώνει το κινητό, πώς μπαίνει η δόνηση, πώς, πώς, πώς…. Και σου εύχομαι να μην χάσεις ΠΟΤΕ την υπομονή σου να εξηγείς ξανά και ξανά. Υπομονή και πάλι υπομονή (προσωπικά δεν έχω καθόλου)!
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όταν οι μεγαλύτεροι έρχονται σε πρώτη επαφή με την τεχνολογία.
Τι να κάνουμε κι εμείς; Προσπαθούμε να τους δείξουμε κάποια βασικά πράγματα αλλά… μάταια, αφού κάποιες φορές είναι σαν πώς «πετάσσεις αυκά πάνω στον τοίχο»….
Και η συνέχεια; Γίνεστε φίλοι στο «φατσοβιβλίο» και εκεί γίνεται μυστικός Ντεντέκτιβ.
Βλέπει όλες τις φωτογραφίες και status που ανέβασες στον προσωπικό σου λογαριασμό, αρχίζει τα likes και σου βάλλει και σχόλια. Όταν έρθουν τα γενέθλια σου, δεν θα ξεχάσει να σου ευχηθεί, φυσικά στον τοίχο σου. Μετά, αρχίζει να βγάζει φωτογραφίες και να τις ποστάρει και μετατρέπεται ξαφνικά σε «φάκτορα» των social media, χωρίς πάντοτε να ξέρει τα στοιχειώδη. Συνέχεια πρέπει να είσαι σε επιφυλακή, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου ζητήσει να εξηγήσεις! Πρόσεχε όμως όταν «αππωθεί», γιατί μετά δεν σε σώζει κανένας (ελπίζω εσύ να έχεις περισσότερη υπομονή)!
Προσωπικά, όταν προκύπτει οποιαδήποτε καινούρια ερώτηση που ξέρω ότι η απάντηση θα περιπλέξει τα πράγματα, καταλήγω με τη φράση “μα εν ξέρω” (και ξεμπερδεύω)!
Γράψε μας τη δική σου εμπειρία στα σχόλια για να δούμε τι άλλο τράβηξες κι εσύ!
Δες επίσης: Οι πιο συχνές ατάκες σε συνομιλίες Κυπρίων γονιών και φοιτητών όταν σπουδάζουν αλλού!