fbpx

Η Ελένη Καραγιώργη προτείνει σε κάθε τολμηρό νέο να ταξιδέψει δωρεάν με το πρόγραμμα “EVS”!

Η Ελένη Καραγιώργη είναι απόφοιτη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Ψυχολογίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία, μέσω της Eυρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής της κ.ά.

 

student-travel-sabre-travel-network-quicknews-blog

 

Δείτε όσα μας είπε η Ελένη Καραγιώργη μέσα από την δική της εμπειρία και γιατί το προτείνει σε κάθε φοιτητή! 

 

Ελένη μου πώς άρχισες να εμπλέκεσαι με τον Εθελοντισμό και τι έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ασχολήθηκα έντονα με δραστηριότητες οι οποίες μου πρόσφεραν την ευκαιρία να αξιοποιήσω ποιοτικά το χρόνο μου. Τα τελευταία τρία χρόνια των σπουδών μου, διετέλεσα μέλος του Συμβουλίου του Ομίλου Εθελοντισμού, του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Επιπρόσθετα, υπήρξα εκπρόσωπος στο Πρόγραμμα Εθελοντών Φοιτητών (ΠΕΦ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η προσωπική μου δίψα για εμπλοκή στα κοινά δεν περιορίστηκε στο πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Συγκεκριμένα τα τελευταία 4 χρόνια, έχω ενεργό ρόλο ως εθελόντρια στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ). Επιπλέον, από τις δραστηριότητές μου δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, μιας και θεωρώ ότι κατέχει εξέχοντα ρόλο στο ευρύτερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη νεολαία. Διετέλεσα επίσης, μέλος στην ομάδα “Youth Αambassador” του Συμβουλίου Νεολαίας. Τέλος, έχω συμμετάσχει σε “Υouth Exchanges” και “Training Courses”, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, που είχαν κυρίως ως βασικό άξονα τον Εθελοντισμό ή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1604632_580879275335273_787014942_n

 

Πες μας λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία και πo;y βρίσκεσαι τώρα.

 H Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service – EVS) αποτελεί τη Δράση 1 του προγράμματος της Ε.Ε.”ERASMUS+”. Προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους 18-30 ετών να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία, από 2 ως 12 μήνες σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κοινωνική πολιτική για νέους, η αναπηρία, η πληροφόρηση νέων και άλλα. Αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαλένθια. Η διάρκεια του προγράμματός που συμμετάσχω είναι 8 μήνες και βρίσκομαι εδώ ήδη από τον Σεπτέμβρη.

bandera-ue-evs

 

Τι σε ώθησε να συμμετάσχεις σε αυτό το πρόγραμμα και τι θέλεις να αποκομίσεις μέσα από αυτό;

Είχα ενημερωθεί σχετικά για το EVS πριν τρία χρόνια όταν συμμετείχα στην Καλοκαιρινή Σχολή του Συμβουλίου Νεολαίας, με θεματολογία «Ενεργός, Άνεργος» και από τότε μου κινήθηκε το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο προαναφερθέν  πρόγραμμα.  Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως έχω ασχοληθεί στην Κύπρο με τον τοπικό εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός, μου άλλαξε τη ζωή, με γεμίζει με απίστευτη  θετική ενέργεια και δύναμη.

Στον εθελοντισμό συναντά κανείς κάτι μαγικό, όσες περισσότερες δράσεις κάνει κάποιος με στόχο την προσφορά, τόση περισσότερη ενέργεια και δύναμη παίρνει για να συνεχίσει να προσφέρει ακόμη περισσότερο.

 

Έτσι, η προηγούμενη μου εμπειρία με ώθησε στο να συμμετάσχω. Δεν ήθελα  απλώς να παραμείνω μόνο στον τοπικό εθελοντισμό, αλλά επιθυμούσα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό και εκτός των συνόρων της Κύπρου. Προσδοκώ αυτή η εμπειρία ζωής να με βοηθήσει στην προσωπική καθώς και επαγγελματική μου ανάπτυξη.

 

Ποιο ήταν το πιο όμορφο κομμάτι και ποιο το πιο δύσκολο κατά την διάρκεια αυτής της εμπειρίας.

Tους τελευταίους 6 μήνες ζω μια απίστευτη εμπειρία. Σίγουρα υπήρξαν και θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, αλλά έτσι είναι η ζωή! Αντλώ μεγάλη ευχαρίστηση από τη δουλειά μου, γιατί εργάζομαι με παιδιά και ασχολούμαι με κοινωνικά θέματα, τα οποία με ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Αυτό αντισταθμίζει τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν. Γνώρισα επίσης υπέροχους ανθρώπους, ειδικότερα νέους με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά φυσικά να διασκεδάσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί.
 

Είναι υπέροχο το γεγονός ότι μέσα από τέτοια προγράμματα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους από πολλές χώρες του κόσμου, διαφορετικές κουλτούρες και από τον καθένα τους έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε, αλλά και να δώσουμε κάτι.

 
Από το EVS φυσικά δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα ταξίδια. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω την ευκαιρία! Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της εμπειρίας, ήταν όταν είχαμε κάποια προβλήματα στο σπίτι όπου διαμένω. Παρόλα αυτά δε με επηρέασε ιδιαίτερα μιας και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του EVS είναι υπέροχα!

αλασδα

 

Θα παρότρυνες του συμφοιτητές σου (και όχι μόνο) να δοκιμάσουν αυτήν την εμπειρία;

Η δική μου άποψη, είναι ότι το EVS είναι για τολμηρούς νέους, οι οποίοι δε φοβούνται να ζήσουν μόνοι τους στο εξωτερικό, καθώς και σ’ αυτούς που τους αρέσουν οι αλλαγές και οι προκλήσεις. Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, κουλτούρες και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Αν είσαι ένας από αυτούς τους νέους, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την ευκαιρία! Μέσα από την εμπειρία μου, κέρδισα φιλίες, έχω γνωρίσει άτομα από πάρα πολλές χώρες του κόσμου, έμαθα για την κουλτούρα τους, τις νοοτροπίες τους και δοκίμασα την κουζίνα τους. Ιδιαίτερα όμως, η εμπειρία αυτή με βοήθησε να «μεγαλώσω», να μάθω να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και αν δεν έχω αυτές τις δυνάμεις να τις αναπτύξω! Ανέπτυξα και βελτίωσα διάφορες δεξιότητες. Το EVS με βοήθησε στη διεύρυνση τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής μου ανάπτυξης, καθώς είμαι απόφοιτη ψυχολογίας και εργάζομαι με παιδιά και εφήβους σε μια πολυπολιτισμική γειτονιά, με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

 Θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο ορθές επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα και σίγουρα το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε τολμηρό νέο!

 

Ευχαριστούμε την Ελένη γι’ αυτή τη συνέντευξη και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ότι κάνει στο μέλλον 🙂

 

Δες επίσης: Όσα μας είπε η Ελένη Καραγιώργη, περσινή νικήτρια των StudentLife Awards!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending