fbpx

Αυτοί είναι οι 7 τρόποι να ξυπνάς (και να κοιμάσαι) νωρίς όποτε θέλεις!

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε συζητήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος όταν κοιμάται νωρίς και ξυπνάει επίσης νωρίς, μιας και είναι χορτασμένος από ύπνο.

Αυτό που είναι δύσκολο μέχρι να το πάρεις απόφαση είναι να το εφαρμόσεις!

Εδώ θα δείξουμε τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνεις ώστε να καταφέρεις να σου γίνει αυτό το πρόγραμμα συνήθεια -και μάλιστα άκρως απολαυστική!

Ποια είναι αυτά;

 

1
Κάνε σταδιακές αλλαγές

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να κάνεις δραματικές αλλαγές και να περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό δε γίνεται. Το μυστικό για να αλλάξεις κάτι είναι να κάνεις αυτή την αλλαγή συνήθεια κι όχι καταναγκαστικό έργο, γιατί αργά ή γρήγορα θα τα παρατήσεις. Και ο τρόπος για να το κάνεις χωρίς να βγάλεις τον οργανισμό σου “έξω από τα νερά του” είναι τα μικρά βήματα κάθε φορά.

Άρχισε να ξυπνάς ας πούμε μισή ώρα νωρίτερα από το κανονικό σου, ακόμα και τις μέρες που δεν έχεις πρωινό μάθημα. Όταν θεωρήσεις πως τα κατάφερες, αύξησε το στη μία ώρα και πάει λέγοντας. Έτσι θα φτάσεις στην επιθυμητή ώρα για να ξυπνάς, χωρίς να αισθάνεσαι πως κάνεις… άθλο κάθε πρωί.

2
Κόψε το νυχτερινό χάσιμο χρόνου

Για να μπορούμε να ξυπνάμε φρέσκοι, πρέπει και να έχουμε χορτάσει ύπνο – δηλαδή, να έχουμε κοιμηθεί απαραίτητα 7-8 ώρες τη νύχτα. Πώς θα γίνει αυτό όταν μέχρι αργά κάνουμε scroll στο facebook χωρίς λόγο και τελικά ξεχνιόμαστε; Σταμάτα να χάνεις το χρόνο σου πριν τον ύπνο και σκέψου πως, όσο νωρίτερα κοιμηθείς, τόσο το καλύτερο για ‘σένα.

Αν δυσκολεύεσαι, υιοθέτησε κάποιες χαλαρωτικές συνήθειες και κάνε τις ρουτίνα, όπως κάποιο ρόφημα (χαμομήλι, τίλιο κ.λπ.) η βραδινή περιποίηση του εαυτού σου, ένα ζεστό μπάνιο ή λίγη ώρα ανάγνωσης ενός καλού βιβλίου. Θα σε βοηθήσουν όχι μόνο οι ίδιες οι ενέργειες, αλλά και το ότι αν τις συνηθίσεις ο οργανισμός σου θα “εκπαιδευτεί” ανάλογα, θα πει “Μάγκα, ώρα για ύπνο!” και θα ηρεμήσει.

Σημαντικό tip: Μην το παρακάνεις με το φωτισμό την τελευταία ώρα πριν κοιμηθείς, μιας και εμποδίζεις τον οργανισμό να παράγει μελατονίνη, την ορμόνη που μας ηρεμεί και μας προετοιμάζει για τον ύπνο.

3
Δεν θα κάνει τη διαφορά το ξενύχτι

Αν το καλοσκεφτείς, οι ώρες που “κερδίζεις” διεκπεραιώνοντας κάτι σημαντικό τη νύχτα είναι αυτές που χάνεις το πρωί μιας και πρέπει να κοιμάσαι. Τι είναι καλύτερο λοιπόν; Να τελειώνεις τις εργασίες σου το βράδυ μετά απ’ όλη την κούραση της μέρας, ή να τις κάνεις την επόμενη μέρα που και όρεξη θα έχεις και ενέργεια; Αν βολεύεσαι με το να τα βγάζεις πέρα τη νύχτα εντάξει.

Αλλά πόσες φορές μας έχει τύχει να δουλεύουμε τη νύχτα και το πρωί να έχουμε μάθημα, το οποίο να παραλείπουμε ή να πηγαίνουμε σε αυτό σαν ζαλισμένα κοτόπουλα; Ένας καλός προγραμματισμός των υποχρεώσεων σου θα σε βοηθήσει πολύ.

4
Πέρνα στη δράση

Μην πατάς απλά το snooze στο ξυπνητήρι γυρνώντας από την άλλη. Ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην ξανακοιμηθείς στο κρεβάτι είναι να ΣΗΚΩΘΕΙΣ από εκεί. Για τις κρύες μέρες έχε δίπλα σου μια ζακέτα ή μια ρόμπα που θα φορέσεις αμέσως, ώστε να μη σε αποθαρρύνει η ιδέα του να βγεις έξω.

Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπό σου, κάνε ένα μπάνιο, περιποιήσου τον εαυτό σου κατάλληλα, φάε το πρωινό σου, σκέψου τα σχέδιά σου για τη μέρα που ξεκίνησε. Η επιθυμία να ξαπλώσεις πάλι θα σου περάσει.

5
Αντάμειψε τον εαυτό σου

Όποιος έχει γνώσεις ψυχολογίας ξέρει το πείραμα του Παβλόφ. Το νόημά του είναι η σύνδεση δύο καταστάσεων ή ενεργειών στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, πόσοι έχουν συνδέσει τον καφέ με το τσιγάρο και μόλις έχουν το ένα, αυτόματα θέλουν και το άλλο; Δεν διαφέρουμε και πολύ εδώ με τον σκύλο πάνω στον οποίο έγινε το πείραμα. Πρόσφερε στον εαυτό σου την ενασχόληση με κάτι που αγαπάς και που κατά προτίμηση δεν είχες χρόνο για αυτό μέχρι τώρα. Θα δεις πως σύντομα θα ανυπομονείς να ξυπνάς νωρίς επειδή θα έχεις αυτό στο νου σου.

6
Φτιάξε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Μην τρως σήμερα το μεσημεριανό σου στις 12 και αύριο στις 4. Μην κοιμηθείς στις 11 τώρα και μετά στις 3, και μην ξυπνήσεις αύριο στις 7 και μεθαύριο στις 1. Το σώμα σου νομίζει πως το κοροϊδεύεις και αντιδρά μην έχοντας ιδέα για το πότε πρέπει να αποδώσει στο φουλ των δυνατοτήτων του και πότε πρέπει να καλμάρει. Ως αποτέλεσμα, νιώθεις μόνιμα κούραση και μελαγχολία.

Οκέι, δε λέω να κρατάς χρονόμετρο και ξέρω πως κάθε μέρα έχεις διαφορετικό πρόγραμμα, όμως κάνε το όσο το δυνατόν πιο ομαλό, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ακολουθήσει μια ρουτίνα ανάλογη με αυτή που ζεις καθημερινά.

7
Μια φορά στο τόσο, μπορείς να ξυπνάς αργότερα!

Δεν είμαστε στρατόπεδο. Μετά την κούραση της εβδομάδας, μια ωρίτσα παραπάνω ύπνος ένα Σάββατο ή μια Κυριακή μας αξίζει. Έτσι παίρνουμε και λίγες δυνάμεις για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά έχουμε και την αίσθηση της μέρας που είμαστε πιο ελεύθεροι.

Υπό τον όρο ότι δεν θα γίνεται παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα, και όχι με μεγάλη απόκλιση από το καθημερινό μας πρόγραμμα, για τους λόγους που ήδη αναφέραμε. Πολύ συχνά, ένας άνθρωπος μαθημένος να ξυπνάει νωρίς χρειάζεται τις “μέρες περισσότερου ύπνου” όλο και πιο σπάνια. Εσύ λάβε υπ’ όψιν τους βασικούς κανόνες και προσάρμοσέ τους στη δική σου ζωή.

Έχεις τα οφέλη, έχεις και τα tips!

Τώρα μπορείς να γίνεις πρωινός τύπος χωρίς καμιά πίεση και σίγουρα θα σου αρέσει αυτή η αλλαγή ζωής.

 Τι σε εμποδίζει από το να αρχίσεις από σήμερα κιόλας;

 

Δες επίσης: 10 λόγοι που θα σε πείσουν να ξυπνάς (και να κοιμάσαι) νωρίς!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending