fbpx

Άγχος: Φίλος ή Εχθρός;

Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις το να νοιώσουμε άγχος μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε παραγωγικοί και κάτω από κάποιες συγκεκριμένες περιστάσεις να μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, το να αγχωθούμε λίγο για μια εργασία κάποιου μαθήματος που πλησιάζει μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ενεργητικοί, να μαζέψουμε τις πληροφορίες που μας χρειάζoνται και στη συνέχεια να τη γράψουμε.

Επίσης, το να νοιώσουμε λίγο άγχος μπορεί να μας βοηθήσει να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο στον εργοδότη μας. Για παράδειγμα, το ότι είμαστε αγχωμένοι για κάτι που έγινε στη δουλειά μας μπορεί να εκληφθεί από το αφεντικό ως ενδιαφέρον για τη δουλειά που μας έχει προσφέρει.

Μερικοί άνθρωποι, όμως, βιώνουν υπερβολικό άγχος και πάρα πολύ συχνά. Αυτό, όχι μόνο τους κάνει να νοιώθουν άσχημα, αλλά τους κάνει, επίσης, να αποδίδουν πολύ χειρότερα απ’ ότι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα. Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα έχετε ξεχάσει κάτι που είχατε αποστηθίσει λόγω άγχους. Μερικοί άλλοι θα έχετε συνειδητοποιήσει πως όταν πρέπει να παρουσιάσετε κάτι μπροστά σε κοινό δεν αποδίδετε όσο καλά θα μπορούσατε, επειδή έχετε αγχωθεί.

anxiety2

Υπάρχουν, επομένως, δύο μορφές άγχους: το άγχος κατάστασης και το χαρακτηρολογικό άγχος.

Το άγχος κατάστασης, είναι το άγχος που βιώνουμε λόγω μιας κατάστασης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υποχωρεί όταν η «απειλή» εξαφανίζεται. Με άλλα λόγια, είναι παροδικό.

Από την άλλη, το χαρακτηρολογικό άγχος έχει να κάνει με το χαρακτήρα μας και έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

 

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ψηλό χαρακτηρολογικό άγχος, ενώ κάποιοι άλλοι που είναι πιο χαλαροί, έχουν χαμηλό χαρακτηρολογικό άγχος. Τα άτομα με ψηλό χαρακτηρολογικό άγχος αξιολογούν διάφορες καταστάσεις ως πιο απειλητικές απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, έχουν την τάση να δίνουν προσοχή σε οτιδήποτε «απειλητικό» υπάρχει στο περιβάλλον και να αγνοούν πιο θετικές ή ουδέτερες πληροφορίες. Έτσι, αυτά τα άτομα βιώνουν άγχος κατάστασης πιο συχνά και εύκολα.

Η συχνή βίωση αρνητικών συναισθημάτων (όπως το άγχος), μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία διάφορων διαταραχών άγχους. Στην συνέχεια οι διαταραχές αυτές (το πολύ συχνό ή ασταμάτητο άγχος) μπορούν να οδηγήσουν και σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Άτομα που βιώνουν αγχώδεις διαταραχές μπορούν να φτάσουν στο σημείο να αποφεύγουν οτιδήποτε θεωρούν ότι θα τους προκαλέσει το συναίσθημα του άγχους.

anxiety1

Αν λοιπόν βιώνετε άγχος συχνά είναι σημαντικό να μάθετε να το ελέγχετε/αντιμετωπίζετε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσετε μια ήρεμη ζωή και να μειώσετε τον κίνδυνο για να αναπτύξετε κάποια διαταραχή άγχους.

 

Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους

pavlina_char

H Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους έχει κάνει διδακτορικό στην Αισθητηριακή και Γνωστική Νευροεπιστήμη (με υποτροφία), μεταπτυχιακό στις Μεθόδους Έρευνας στην Ψυχολογία και πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παράλληλα δουλεύει ως συντονίστρια έρευνας σε ένα Eυρωπαικό έργο που ασχολείτε με την προώθηση της νοητικής/ψυχικής ευεξίας. Στο παρελθόν, έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και δασκάλους/καθηγητές με ποικιλία θεμάτων.

Αν θέλετε να μάθετε τα σωστά βήματα για να διαφυλάξετε τον εαυτό σας από τους κινδύνους αυτούς, ελάτε στο σεμινάριο με τίτλο «Αντιμετώπιση του άγχους» που θα γίνει στις 30 Μαΐου, η ώρα 18:30 στο Wayne’s Coffee (Αγίου Νικολάου 81, Έγκωμη).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο δωρεάν αγοράζοντας απλά τον καφέ σας.

Δηλώστε συμμετοχή στέλνοντας email στο: cogemoreg@gmail.com , γράφοντας το όνομα σας και το όνομα του σεμιναρίου.

 

Facebook Event

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending