fbpx

Θέλεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου;

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές μας παραλύει, μας εξουσιάζει και μας κάνει να νοιώθουμε ανύμποροι. Αφήνουμε πολλές φορές το φόβο να μας κυριεύσει και καταλήγουμε να ζούμε μια ζωή προστατευμένη. Λόγω αυτού μπορεί να ζούμε τις ίδιες καταστάσεις καθημερινά αδιαμαρτύρητα και να ανεχόμαστε ανθρώπους που μας καταστρέφουν. Το χειρότερο, όμως, είναι πως τα όνειρά μας, μένουν απραγματοποίητα.

Αποφεύγουμε να πάρουμε ρίσκα και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε να κάνουμε λάθη, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχώς ψάχνει τον φταίχτη και που κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Τι φοβάσαι λοιπόν; Τη μοναξιά; Να πάρεις μια απόφαση; Να κάνεις κάτι που δεν ξανάκανες ή να μιλήσεις για κάτι που σε ενοχλεί;

fears-1

Ότι κι αν είναι αυτό που φοβάσαι, να ξέρεις μόνο πως κάθε φορά που αποφεύγεις να κάνεις αυτό που σε φοβίζει, ο φόβος σου μεγαλώνει. Μπορεί να νοιώθεις πιο καλά προσωρινά γιατί δεν βιώνεις αυτό το ανυπόφορο συναίσθημα, αλλά όσο δεν το αντιμετωπίζεις ο φόβος σου σε εξουσιάζει. Ζώντας με φόβο, δεν ζούμε πραγματικά, απλά υπάρχουμε, υπάρχουμε προσπαθώντας να αποφύγουμε οτιδήποτε υποθετικά μπορεί να μας βλάψει.

Ο φόβος μας κάνει να ζούμε αμυντικά, και αντί να βλέπουμε ευκαιρίες και την πιθανότητα να ζήσουμε νέες εμπειρίες, βλέπουμε μόνο κινδύνους και ενεργούμε με κάθε τρόπο για να προστατευτούμε.

Άραγε μπορούμε να απαλλαγούμε από τους φόβους μας;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην τα καταφέρουμε ποτέ να ζήσουμε μια ζωή χωρίς κανένα απολύτως φόβο, αλλά είναι σημαντικό ο φόβος να μην μας σταματά από το να ζούμε, να εξελισσόμαστε και να καλοσωρίζουμε την αλλαγή.

Η διαφορά μεταξύ αυτών που πραγματικά ζουν και αυτών που απλά υπάρχουν , είναι πως οι πρώτοι δεν αφήνουν το φόβο τους να τους ελέγξει, φοβούνται…. αλλά τολμούν.

fears-2

Αν λοιπόν ζείτε μια ζωή γεμάτη φόβο, θα ήταν καλό να αρχίσετε να βλέπετε την ζωή και τον φόβο σας με άλλο μάτι. Μόνο τότε θα αρχίσετε να ζείτε πραγματικά και θα απολαμβάνετε τα δώρα που έχει να προσφέρει η ύπαρξή σας.

Ελάτε να μάθετε διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης του φόβου, στο σεμινάριο με τίτλο «Πώς να ξεπεράσετε τους φόβους σας», που θα γίνει στις 4 Ιουλίου, η ώρα 18:30, στο Wayne’s Coffee, Αγίου Νικολάου 81, στην Έγκωμη.

 

Facebook event: Πως να ξεπεράσετε τους φόβους σας

Join our Facebook group: Emotion Regulation (Διαχείριση Συναισθημάτων)

 

Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους

pavlina_char

H Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους έχει κάνει διδακτορικό στην Αισθητηριακή και Γνωστική Νευροεπιστήμη (με υποτροφία), μεταπτυχιακό στις Μεθόδους Έρευνας στην Ψυχολογία και πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παράλληλα δουλεύει ως συντονίστρια έρευνας σε ένα Eυρωπαικό έργο που ασχολείτε με την προώθηση της νοητικής/ψυχικής ευεξίας. Στο παρελθόν, έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και δασκάλους/καθηγητές με ποικιλία θεμάτων.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending