fbpx

Οι 7 πιο σημαντικές εμπειρίες που θα έχεις αν είσαι σερβιτόρος ενώ σπουδάζεις!

Το να είσαι σερβιτόρος/α, μια απασχόληση αρκετά συνηθισμένη όταν σπουδάζεις και χρειάζεσαι χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα κάτι πολυδιάστατο.

Υπάρχουν πολλά σχετικά στερεότυπα – για παράδειγμα, μερικοί νομίζουν πως οι σερβιτόροι είναι άτομα χωρίς μόρφωση ή αιώνιοι φοιτητές, ή ίσως ότι δεν είναι ικανοί για τίποτα άλλο.

Κι όμως, η προσωπική μου πείρα ως σερβιτόρα, μου επιτρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μια δουλειά προσωρινή συνήθως, αλλά που απαιτεί προτερήματα και δεξιότητες όπως κάθε άλλη.

6359375522901888352048966807_makewaitresslikeyou_Large

Εντάξει, ξέρω ότι την ώρα που γεμίζουμε με νερό τα ποτήρια μιας οικογένειας που ήρθε να φάει, κανένα παιδί δεν θα μας κοιτάξει με δέος και θα πει “αυτό θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω” μιας και δεν είναι η ιδανική δουλειά που ονειρευόμαστε, αλλά μπορεί να μας προσφέρει ποικίλες πολύτιμες εμπειρίες και ναι, να μας βοηθήσει σχετικά με την μελλοντική μας καριέρα.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να γίνει αυτό και γιατί αισθανόμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας – και σίγουρα όχι επειδή κρατάμε καλά το δίσκο.

 

1
Αποτελεσματικό multi-tasking – και μάλιστα υπό πίεση

Σίγουρα την πρώτη φορά που το τραπέζι δίπλα θα ζητήσει να του γεμίσεις το νερό, οι απέναντι θέλουν λογαριασμό και οι παραπέρα θέλουν να παραγγείλουν κάτι εξτρά – θα μπορούσα να συνεχίσω επ’ άπειρον – κάτι θα κάνεις λάθος και κάποια κουβέντα θα ακούσεις παραπάνω από τον υπεύθυνο.

Με τον καιρό όμως συνηθίζεις και στο τέλος, θα μάθεις να κάνεις τόσα πολλά πράγματα μαζί και μάλιστα τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, που δεν θα το πιστεύεις. Έτσι, όταν θα υπάρχει φόρτος εργασίας στο πανεπιστήμιο και όλοι οι υπόλοιποι κοντεύουν να σκάσουν από την πίεση, εσύ δεν θα επηρεάζεσαι γιατί θα έχεις πάρει ήδη το κολάι!

2
Ομαδική δουλειά

Βασική δεξιότητα ώστε να είσαι καλός/η σερβιτόρος/α αλλά και καλός σε οποιαδήποτε δουλειά – η καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους. Δεν είπαμε να γίνετε κολλητοί, αλλά ένας ικανός εργαζόμενος ξέρει πότε πρέπει να δώσει και πότε να δεχθεί βοήθεια.

Ξέρει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα –δηλαδή, ικανοποιημένοι πελάτες και συνεπώς περισσότερα tips– έρχεται πολύ συχνά όταν συνεργάζονται παραπάνω από ένα χέρια και μυαλά, και σίγουρα με λιγότερο κόπο και περισσότερο όφελος.

3
Διαχείριση του budget σου

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο μισθός του/της σερβιτόρου/ας δεν είναι αυτός που ονειρευόμαστε όλοι για απεριόριστες επιλογές. Το θετικό όμως είναι πως αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να προσέχουμε περισσότερο τα έσοδά μας και να κάνουμε σωστό προγραμματισμό. Και όταν οργανώσεις σωστά τα έσοδα σου, μαθαίνεις να προγραμματίζεις και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Τα tips είναι ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων μας, όμως δεν είναι σταθερό. Τη μια βδομάδα μπορεί να πάρεις τόσα πολλά που δεν τα πιστεύεις, ενώ την επόμενη να σε φτάσουν ίσα-ίσα για κάτι μέρες. Κι εδώ έρχεται η σοφή κουβέντα που μου έλεγε η γιαγιά μου σχετικά με τα χρήματα: “Δε βρέχει πάντα, για αυτό όταν βρέχει φύλαξε κάτι για την αναβροχιά“!

4
Μαγικές λέξεις: “παρακαλώ”, “ευχαριστώ” και “συγγνώμη”

Οι περισσότεροι σήμερα τις έχουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο από ελάχιστα έως και καθόλου. Κι όμως, αν είσαι σωστός/η σερβιτόρος/α θα τις χρησιμοποιήσει με πελάτες, συνάδελφους, μάνατζερ και ακόμα καλύτερα στην καθημερινή του ζωή. Σε μια τέτοια δουλειά που υπάρχουν τόσοι άνθρωποι γύρω σου, αναπόφευκτα μαθαίνεις να είσαι ευγενικός, να σέβεσαι τον συνάνθρωπο και να μην φοβάσαι να το παραδεχτείς αν έκανες κάποιο λάθος.

Αυτό ισχύει και σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, με οποιονδήποτε συναντήσουμε. Από τότε που έγινα σερβιτόρα ακόμα και ως πελάτισσα τσαντίζομαι όταν ο/η σερβιτόρος/α φέρνει την παραγγελία και τον/την αγνοούν. Ένα “ευχαριστώ” είναι απλούστατο – και σίγουρα πολύτιμο.

Αν ψάχνεις δουλειά ενώ σπουδάζεις ή αφού αποφοίτησες, βρες την εδώ:
JOBS StudentLife

5
Χαμογέλα και προχώρα!

Σίγουρα η βάρδια ενός σερβιτόρου, ειδικά σε ώρες αιχμής, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν φορές που θα γίνει κάποιο λάθος, θα προκύψει κάποια ένταση με συνάδελφο ή πελάτη, κακότροποι πελάτες και πάει λέγοντας. Ακόμα κι αν δεν έχεις καλή διάθεση ή είσαι κουρασμένος ή οτιδήποτε, πρέπει να χαμογελάς και να μην το αφήνεις να σε επηρεάζει – ή τουλάχιστον να μην το δείχνεις.

Την πρώτη φορά που μια πελάτισσα μου έβαλε τις φωνές επειδή το πιάτο ήταν κρύο, δεν λέω, στενοχωρήθηκα. Όμως με τον καιρό ανακάλυψα πως τέτοια περιστατικά είναι απλώς ρουτίνα, την οποία θα μάθεις να αντιμετωπίζεις χωρίς να χαλιέσαι. Έτσι και με τη ζωή – μαθαίνεις πως δεν ωφελεί να κρεμάσεις μούτρα και να απελπιστείς, αλλά απλώς να το βλέπεις θετικά, να κάνεις υπομονή και να συνεχίσεις να προχωράς!

6
Έτσι είναι ο κόσμος έξω…

Θα δεις και θα μάθεις μια τεράστια γκάμα ατόμων ως σερβιτόρος/α, όχι μόνο τους πολλούς και διαφορετικούς συναδέλφους σου με τους οποίους περνάτε μαζί ένα μεγάλο μέρος της μέρας σας, αλλά και τους πολλούς και διαφορετικούς πελάτες. Ας μην υποτιμάμε το service, διότι μπορεί να σου δώσει πολλά στοιχεία για τον άνθρωπο απέναντί σου. Κι αν γίνεις καλός στη δουλειά, θα μάθεις ανάλογα με τον τύπο του κάθε ανθρώπου να τον ψυχολογείς και να επικοινωνήσεις μαζί του ανάλογα.

Επιπλέον, θα μάθεις να μιλάς με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ενώ συνήθως σου δίνεταθι η ευκαιρία να εξασκήσεις τις ξένες σου γλώσσες. Όχι μόνο θα αποκομίσεις πολύ ικανοποιητικά tips, αλλά θα βελτιώσεις και τις σχέσεις σου. Ένας άνθρωπος είναι πολύ πιο επιτυχημένος αλλά και ευτυχισμένος όταν ξέρει να επικοινωνήσει με τους άλλους. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για ‘μένα που σπουδάζω Ψυχολογία, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μου αρέσει η δουλειά μου ως σερβιτόρα.

7
Συνδυασμός με τις σπουδές/κτίσιμο καριέρας

Αν και η δουλειά του service σου διδάσκει όλα αυτά τα πράγματα που είπαμε, τα οποία αποδεδειγμένα είναι πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική σου καριέρα, τι γίνεται με τις τωρινές ασχολίες σου; Πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία του να αριστεύεις στα μαθήματά σου και να σε προτιμάνε όλοι οι πελάτες στις βάρδιες σου;

Ένα πολύ θετικό στοιχείο αυτής της δουλειάς είναι ότι -εκτός από τον πρώτο καιρό που ίσως πρέπει να μάθεις το μενού κ.λπ.- δεν σε απασχολεί τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ούτε έχεις να κάνεις κάποια εργασία στο σπίτι. Έτσι μπορείς να βγάζεις τα χρήματα που χρειάζεσαι ενώ παράλληλα βρίσκεσαι στην πορεία για να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Επιπλέον, το ότι βγάζεις κάποια χρήματα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο σίγουρος /η για τον εαυτό σου και πιο έμπειρος/η όσον αφορά τη ζωή “εκεί έξω”.

Ξέρω πως δεν είναι ο προορισμός μας να είμαστε μια ζωή στο service και να φέρνουμε φαγητό στους πελάτες.

waitingstaff

Αυτή η δουλειά είναι μεν διδακτική και προσφέρει σχετικά εύκολα και γρήγορα ένα απαραίτητο εισόδημα, αλλά δεν είναι αυτή για την οποία έχουμε όνειρα. Όμως δεν πρέπει να την υποτιμάμε, γιατί μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να φτάσουμε σε αυτά τα όνειρα με περισσότερες απαραίτητες εμπειρίες. Γι’ αυτό και τη συστήνω ανεπιφύλακτα ως part-time σε κάθε φοιτητή, ειδικά αν έχει άμεση ανάγκη από χρήματα όπως οι περισσότεροι σήμερα.

bbe3c9f5c4ef0894929caa63eed3b988Έχω δει αρκετούς σε αυτή τη δουλειά που ντρέπονται για αυτήν, όμως δεν υπάρχει λόγος. Ένας σερβιτόρος που είναι ευγενικός με τους γύρω του αξίζει περισσότερο σεβασμό από τον μπίζνεσμαν που τον κοιτάζει εφ’ υψηλού σαν να είναι υπηρέτης.

Από τα χαμηλά ξεκινάει κανείς για να πάει στα ψηλά, έτσι δεν λένε;

Το σημαντικό είναι να μη φοβόμαστε να δουλέψουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας ενώ παράλληλα να μη χάνουμε ποτέ τις ελπίδες μας!

 

Δες επίσης: Οι 6 online δουλειές που μπορείς να κάνεις ενώ είσαι φοιτητής!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending