fbpx

Καθηγητής του Middlesex University αποκαλύπτει πως οι ενστικτώδεις αποφάσεις βλάπτουν την κοινωνία!

Ο καθηγητής του Business School Δρ. Valerio Capraro ηγείται παγκόσμιας έρευνας για την επίδραση που έχουν οι ενστικτώδεις αποφάσεις στην κοινωνική ανισότητα. Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Middlesex υποστηρίζει πως “οι στοχαστικές αποφάσεις στους επιχειρηματικούς χώρους και στην κυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν στην πιο αποτελεσματική χρήση πόρων του οργανισμού.

Ο Δρ. Valerio Capraro, καθηγητής Οικονομικών του Middlesex University, μαζί με τον Δρ. Antonio Espin, ο οποίος είναι Ερευνητικός Βοηθός του Business School του πανεπιστημίου, ηγήθηκε μια καινούρια έρευνα σχετικά με το πώς οι στοχευόμενες αποφάσεις βοηθούν την κοινωνία, ενώ οι ενστικτώδεις αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην κοινωνική ανισότητα.

Η έρευνα αυτή, η οποία συμπεριλάμβανε και ερευνητές από την Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ, αποκαλύπτει πως οι γρήγορες και ενστικτώδεις λήψεις αποφάσεων οδηγούν είτε μοχθηρές είτε ανεπαρκής συμπεριφορές, ενώ οι πιο στοχευόμενες λήψεις αποφάσεων σχετίζονται με την κοινωνική αποδοτικότητα.

Με σιγουριά ο Δρ. Capraro αναφέρει πως οι στοχευόμενες λήψεις αποφάσεων μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνίες να διαχειριστούν τους πόρους τους πιο αποδοτικά.

Αναφέρει πως «η έρευνά μας αποπνέει ένα σημαντικό μήνυμα προς τους οικονομολόγους και τους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι ευθύνονται για την διανομή των πόρων. Αν ο στόχους είναι να μεγιστοποιηθούν οι πόροι, πρέπει κανείς να απομακρυνθεί από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που βασίζονται στο ένστικτο και να κάνει χρήση μιας πιο προσεκτικής και σκεπτόμενης διαδικασίας συζήτησης».

Ο στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι ελλείψεις που αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν ομάδες ατόμων στην κοινωνία (π.χ. εταιρείες) ευθύνονται και για την παραγωγή αλλά και για την διανομή συγκεκριμένων πόρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση, αφού τα δικά τους συμφέροντα ως ομάδα μπορεί να μην είναι προς όφελος της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργούν.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε πειράματα σε δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες – την Ινδία και τις ΗΠΑ. Παρ’ όλες τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές διαφορές των δυο χωρών, οι ερευνητές βρήκαν πως τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν παρόμοια. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πάρουν έξι αποφάσεις σχετικά με την κατανομή πόρων και μετέπειτα οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις απαντήσεις-αποφάσεις σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες ήταν: κοινωνική αποτελεσματικότητα, ισοτιμία, μοχθηρότητα και προσωπικό συμφέρον.

Κάποιοι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να αποφασίσουν σε πέντε δευτερόλεπτα ενώ άλλοι ενθαρρύνθηκαν να σκεφτούν για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν πως οι γρήγορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων έπεφταν στην κατηγορία της ισοτιμίας και της μοχθηρότητας, ενώ οι αποφάσεις των συμμετεχόντων που ενθαρρύνθηκαν να αργήσουν να πάρουν αποφάσεις ανήκαν στην κατηγορία της κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

Να σημειωθεί πως το Middlesex University εισήγαγε σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο πτυχίο στον τομέα του Business πριν από 50 χρόνια και πως το Business School του Middlesex University έχει αξιολογηθεί (βάσει του επιπέδου ικανοποίησης των σπουδαστών του) ως μια από τις 5 κορυφαίες επιχειρηματικές σχολές στο Λονδίνο.

Επισκέψου τη σελίδα του Πανεπιστημίου για να δεις ένα πλήρη κατάλογο των προγραμμάτων που προσφέρει το Business School, στους τομείς:

  • Accounting and finance
  • Business and management
  • Economics
  • Human resource management
  • Marketing
  • Tourism and hospitality management

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να καλέσεις την Global Educational Services – τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του Middlesex University στην Κύπρο, στο 22780250.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,800FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending