Ήξερες ποια αληθινή ιστορία κρύβεται πίσω από την “Πεντάμορφη και το Τέρας”;

Despina Evangelou
Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
vulture.com

Σίγουρα θα ξέρεις την ιστορία “Η πεντάμορφη και το τέρας”, ειδικά αν είσαι φαν των cartoons, των πριγκιπισσών και της Disney!

Εξάλλου, πρόσφατα βγήκε και μία καινούρια ταινία γύρω από την ιστορία αυτή και μέχρι στιγμής έχει κέρδη 1.2 δισεκ. δολάρια!

Αν και όλοι γνωρίζουμε τη ρομαντική αυτή ιστορία της Disney, δεν έτυχε να ακούσουμε την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από το παραμύθι που ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδεύει χιλιάδες παιδιά…και ενήλικες!

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το γνωστό παραμύθι:

 

Υπήρχε όντως τέρας;

historyvshollywood.com

Στο παραμύθι

Υπήρχε ένας όμορφος εγωιστής πρίγκιπας που μεταμορφώθηκε σε τέρας μέσα από την κατάρα μιας κακιάς μάγισσας που αρνήθηκε να βοηθήσει μία κρύα νύχτα του χειμώνα!

Στην πραγματική ιστορία

Υπήρχε ένας απλός άντρας, ο Petrus Gonsalvus ο οποίος έζησε το 1537-1618 και υπέφερε από μία πολύ σπάνια ασθένεια, γνωστή ως υπερτρίχωση.

Η ασθένεια αυτή ήταν υπεύθυνη για την ύπαρξη τριχών σε όλο του το σώμα, προκαλώντας ένα αποκρουστικό θέαμα για όσους τον έβλεπαν.

Πού ζούσε το “τέρας”;

hollywoodreporter.com

Στο παραμύθι

Το τέρας ζούσε στο δικό του παλάτι μακριά από τον πολιτισμό.

Στην πραγματική ιστορία

Ο Petrus Gonsalvus από πολύ μικρός αντιμετωπιζόταν σαν ένα απολίτιστο πλάσμα με αποτέλεσμα να φυλακιστεί σε ένα κλουβί και να σταλεί σαν δώρο στον βασιλιά Henry της Γαλλίας!

Για καλή του τύχη ο βασιλιάς δεν τον αντιμετώπισε σαν ζώο αλλά τον έβγαλε από το κλουβί και φρόντισε για την εκπαίδευσή του. Τον βοήθησε να μάθει τρεις γλώσσες, του έφτιαχνε τα καλύτερα φαγητά. Τον μετέτρεψε σε έναν πραγματικό κύριο!

Πώς γνώρισε την αγαπημένη του “Belle”;

historyvshollywood.com

Στο παραμύθι

Το “τέρας” γνώρισε την αγαπημένη του Belle, όταν η ίδια πήγε στο παλάτι του για να ελευθερώσει τον πατέρα της που φυλακίστηκε από αυτόν. Μετά από πολλές περιπέτειες ερωτεύονται!

Στην πραγματική ιστορία

Μετά το θάνατο του βασιλιά Henry, ο Petrus Gonsalvus αποτελούσε ιδιοκτησία της βασίλισσας Catherine de Medici η οποία ήθελε να κάνει το δικό της πείραμα διερωτώμενη τι θα γινόταν αν το τέρας παντρευόταν μια όμορφη γυναίκα.

Πράγματι, εφάρμοσε το πείραμα της, αφού τον πάντρεψε με μια νέα κοπέλα εν ονόματι Catherine (κόρη ενός υπηρέτη του παλατιού), η οποία γνώρισε τον άντρα της… τη μέρα του γάμου τους!

Έφτιαξαν οικογένεια

historyvshollywood.com

Στο παραμύθι

Η ιστορία τελειώνει με τον γάμο της Belle και του τέρατος, που τελικά η αγάπη νίκησε την κατάρα και μεταμορφώθηκε ξανά σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Ποτέ δεν μάθαμε αν απέκτησαν παιδιά!

Στην πραγματική ιστορία

Ο Petrus Gonsalvus και η Catherine, απέκτησαν 7 παιδιά εκ των οποίων τα 4 υπέφεραν από την ασθένεια του πατέρα τους, ενώ η Catherine de Medici ήταν απόλυτα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα!

Για τα 3 φυσιολογικά παιδιά δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, ενώ τα 4 (που έπασχαν από την ασθένεια του πατέρα τους) στάλθηκαν ως δώρο για να γίνουν… κατοικίδια της υψηλής κοινωνίας!

Τελικά ο Petrus Gonsalvus και η Catherine, έμειναν παντρεμένοι για περισσότερα από 40 χρόνια, με την Catherine να πεθαίνει το 1623 ενώ για τον θάνατο του Petrus δεν υπάρχει ακριβής αναφορά. Υπολογίζεται ότι πέθανε γύρω στο 1618!

Ας ελπίσουμε ότι δεν χάθηκε η μαγεία πίσω από το αγαπημένο παραμύθι και ας μείνουμε με την αίσθηση ότι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!