fbpx

Ο Μιχάλης Λουκαΐδης μας εξηγεί πώς συνδυάζει σπουδές και προπονητική!

Το να συνδυάζεις αθλητισμό και σπουδές είναι πολύ δύσκολο. Το να πρέπει να διαμορφώσεις τους μελλοντικούς αθλητές όμως και να σπουδάζεις ταυτόχρονα, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Νιώθεις όμως πολύ ωραία όταν βλέπεις νέα άτομα με φιλοδοξίες, υπομονή και αγάπη για αυτό που κάνουν. Ένας από αυτά τα άτομα είναι και ο Μιχάλης Λουκαΐδης.

Μιχάλη, με τι ασχολείσαι αυτή τη περίοδο;

Είμαι τριτοετής φοιτητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όπου ακολουθώ Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επίσης είμαι προπονητής ποδοσφαίρου σε παιδιά ηλικίας 2013 – 2007 και παράλληλα παίζω ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στις αγροτικές κατηγορίες. Ακόμη εργάζομαι part-time στο Cyprus Paintball.

Ποια είναι η σχέση σου με το ποδόσφαιρο; 

Το ποδόσφαιρο για ‘μένα είναι τρόπος ζωής. Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα σε ηλικία 6 ετών. Έπαιξα σε αρκετές ακαδημίες όπως Θ.Ο.Ι, ΠΑΕΕΚ και Δόξα Κατωκοπιάς.

Μετά από κάποια χρόνια, λόγω διαβάσματος και στρατού, δεν είχα την ευχέρεια να προπονούμε καθημερινά. Έτσι βρήκα την επόμενη μου ποδοσφαιρική στέγη στον Ευαγόρα Παλλικαρίδη, ομάδα της κοινότητάς μου η οποία αγωνίζεται στις αγροτικές κατηγορίες.

Πότε και πώς προέκυψε η απόφαση να γίνεις προπονητής ποδοσφαίρου;

Πριν από περίπου 4 χρόνια ο Πρόεδρος του Σωματείου της κοινότητάς μου (Αγίοι Τριμιθιάς), μου πρότεινε να αναλάβω τα παιδιά της ακαδημίας του χωριού μου εθελοντικά. Εγώ χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκα.

Στη πορεία συνειδητοποίησα ότι αυτό που έκανα μου άρεσε και απολάμβανα την κάθε στιγμή με τα παιδιά. Μετά από αρκετές σκέψεις αποφάσισα να το κάνω πιο επαγγελματικά. Έτσι, πριν από ένα χρόνο περίπου ολοκλήρωσα το δίπλωμα UEFA C με επιτυχία.

Ένα δίπλωμα με το οποίο δικαιούμαι να προπονώ επαγγελματικά, παιδιά από 4 μέχρι 13 ετών. Μέσα από κάποιες γνωριμίες, προέκυψε πρόταση από την ιδιωτική ακαδημία Α.Π Πανταζής η οποία εδρεύει στη Κοκκινοτριμιθιά.

Μια νεοφερμένη ακαδημία που απαρτίζεται περίπου από 100 παιδιά. Έτσι λοιπόν δέχτηκα την πρόταση και η πρώτη μου χρονιά σαν δικαιούχος προπονητής ήταν εξαιρετική.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για ένα νεαρό να χτίσει τη δική του ομάδα;  

Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Κάθε παιδί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και έτσι πρέπει να γνωρίζεις το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Έχεις απαιτητικούς γονείς να παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση, τη κάθε σου λέξη και πρέπει να τους αντιμετωπίζεις και αυτούς σωστά.

Όμως αν έχεις τεράστια υπομονή, τεράστια θέληση και όρεξη να δουλέψεις και να μάθεις, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πώς ζεις τις στιγμές σου από τον πάγκο; 

Καταρχάς, δεν μπορώ να καθίσω δευτερόλεπτο λόγω υπερέντασης. Είμαι πολύ απαιτητικός αλλά αφήνω τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα. Είναι απίστευτο συναίσθημα να βλέπεις στο γήπεδο αυτά που μαθαίνεις στο γήπεδο καθημερινά στις προπονήσεις. Αυτή είναι η προσωπική μου επιβράβευση.

Τι είναι αυτό που τονίζεις περισσότερο στα παιδιά; 

Αυτό που προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι το παν δεν είναι η νίκη. Το πιο σημαντικό πράγμα που τονίζουμε είναι να παίρνουν πρωτοβουλίες στο παιχνίδι, να παίζουν άφοβα και να μην ανησυχούν αν κάνουν λάθη.

Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις τις σπουδές με την προπονητική;

Όπως είπα και προηγουμένως, αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Υπήρξαν αρκετές φορές που ένοιωσα ότι είχα ξεπεράσει τον ίδιο μου τον εαυτό αλλά επειδή αγαπώ αυτό που κάνω δεν τα βάζω κάτω.

Τα πρωινά είμαι στο Πανεπιστήμιο και κάθε απόγευμα πηγαίνω στις προπονήσεις. Όταν τελειώνω από τη δουλειά και επιστρέφω το βράδυ στο σπίτι, ρίχνω και μια ματιά στα μαθήματα του Πανεπιστημίου.

Δεν απολαμβάνω τη φοιτητική ζωή, αλλά δεν το μετανιώνω καθόλου.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της ακαδημίας;  

Φέτος η ακαδημία θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Grassroots της Κ.Ο.Π. Στόχος μας είναι να κάνει κάθε ηλικιακή μας ομάδα καλή και αναγνωριστική χρονιά στο πρωτάθλημα. Επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών μας και να βελτιώσουμε κάθε παιδί ξεχωριστά.

Ποιο είναι το όνειρο σου σαν προπονητής και ποιος αποτελεί πρότυπο για ‘σένα;  

Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω και τα υπόλοιπα σεμινάρια της UEFA. Σίγουρα όνειρο κάθε προπονητή είναι να αναλάβει μια μεγάλη ομάδα και να είναι πετυχημένος. Επίσης εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή να δημιουργήσω τη δική μου ιδιωτική ακαδημία και τον δικό μου χώρο. Πρότυπο μου είναι ο Jurgen Klopp της Liverpool.

Ευχαριστούμε πολύ τον Μιχάλη Λουκαΐδη για τη συνέντευξη και του ευχόμαστε σύντομα να τον δούμε με τη δική του ακαδημία!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending