fbpx

Ο Χρίστος Μυλωνάς μας μιλάει για τη ζωή ενός προπονητή φούτσαλ!

Ο Χρίστος Μυλωνάς είναι προπονητής της φουτσαλικής ΑΕΚ στην ομάδα κάτω των 19. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για το φούτσαλ και τη ζωή ενός προπονητή.

Δες πιο κάτω όλα όσα μας είπε:

 

Γεια σου Χρίστο και ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέτεις. Πώς βιώνεις αυτό τον πρώτο σου χρόνο στη προπονητική στο χώρο του φούτσαλ;

Γεια σας. Από πέρσι είμαι στην ΑΕΚ από το πόστο του βοηθού προπονητή, ενώ φέτος είναι η πρώτη μου χρονιά ως πρώτος κόουτς.

Είναι μια φανταστική εμπειρία, το άθλημα αυτό και με λυπεί, δεν έχει τόση προβολή στη χώρα μας. Το φούτσαλ είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα το οποίο προσφέρει πολλές συγκινήσεις και συχνές εναλλαγές συναισθημάτων.

Η προπονητική αποτελούσε όνειρό μου από νεαρή ηλικία και γενικά μεγάλωσα στον αθλητισμό. Είναι λοιπόν εξαιρετικά τα συναισθήματά μου που επιτέλους ανέλαβα ως πρώτος προπονητής μια ομάδα.

Ποιες είναι οι διαφορές του ποδοσφαίρου σάλας (5×5) με το ποδόσφαιρο 11×11;

Όσοι παρακολουθούν φούτσαλ αλλά και ποδόσφαιρο 11×11 θα αντιληφθούν από την πρώτη ότι υπάρχουν πολλές διαφορές.

Πρώτη, το γεγονός ότι στο φούτσαλ η άμυνα είναι man to man και επίσης σε κάθε πλάγιο και σε κάθε κόρνερ υπάρχουν κομπίνες. Το σκορ είναι πιο ψηλό, ο ρυθμός πιο έντονος και σχεδόν κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Πιο μικρές οι αποστάσεις, υπάρχει το σύστημα με τον flying keeper (δεν υπάρχει τερματοφύλακας και κάνεις επίθεση με πεντάδα) και από το 6ο ομαδικό φάουλ ανά ημίχρονο και μετά ο αντίπαλος κερδίζει δεκάμετρο πέναλτι.

Δικαιούσαι να κάνεις όσες αλλαγές θέλεις και υπάρχει και πιο πολλή επαφή μέσα στο παιχνίδι.

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με το φούτσαλ;

Όπως σας είπα και πριν, από μικρός μεγάλωσα στον αθλητισμό. Από κάπου έπρεπε να ξεκινήσω και έτσι αποφάσισα πως το φούτσαλ είναι ο κατάλληλος χώρος.

Τυγχάνει να είμαι και προσωπικός φίλος με τον νυν πρόεδρο της ΑΕΚ στο φούτσαλ, τον Θεόδωρο Αντωνίου και πέρσι με εμπιστεύτηκε στο πόστο του βοηθού προπονητή, ενώ φέτος αφού παρακολούθησα λίγα επιπλέον μαθήματα βρίσκομαι στην θέση του προπονητή.

Η αλήθεια παρακολουθούσα και πιο πριν φούτσαλ και έτσι ένας λόγος που ασχολήθηκα ήταν επειδή γνώριζα την ομορφιά του αθλήματος.

Πόσες ώρες σπαταλά την ημέρα ένας προπονητής στο άθλημα αυτό;

Είναι ευρέως γνωστό πως οι προπονητές σπαταλούν αρκετές ώρες μέσα στη μέρα και χάνουν πολλές από τις ελεύθερές τους ώρες.

Οφείλουν να μελετάνε κάθε στιγμή τον αντίπαλο και να μαθαίνουν συνεχώς καινούριες τακτικές για να τις εφαρμόσουν στις ομάδες τους.

Είναι και κοντά στους παίχτες τους, μιλάνε συνεχώς μαζί τους και είναι δίπλα τους. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πόσες ώρες ακριβώς σπαταλώ όμως να είστε σίγουροι πως δεν έχω και πολύ ελεύθερο χρόνο.

Είναι εύκολο να προπονείς παιδιά 19-20 ετών και να τους κάνεις να νιώθουν οικογένεια;

Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να επιβληθείς σε παιδιά που είναι σε αυτή την ηλικία. Θεωρείται η πιο δύσκολη ηλικία και λόγω του στρατού.

Είμαι και κοντά στην ηλικία τους και είναι δύσκολο να διαχωριστεί η φιλία μας με τον επαγγελματισμό και την ομάδα.

Τα καταφέρνω όμως και με το παραπάνω, οι παίχτες μου ξέρουν πολύ καλά πως αυτό που θα τους πω θα το κάνουν όμως επουδενί δεν έχουμε δικτατορία. Ο κάθε ένας μπορεί στην προπόνηση να πει την άποψή του για τον τρόπο που παίζουμε και μαζί να τα διορθώσουμε.

Τι συμβουλή θα έδινες σε αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν την προπονητική στο φούτσαλ;

Να το πράξουν, να έχουν υπομονή και να μελετούν.

Θα βρουν πολλά εμπόδια, κάθε μέρα όλοι μας συναντάμε εμπόδια, όμως να μην το βάζουν κάτω και να παλεύουν για το καλύτερο. Κάθε μέρα υπάρχουν καινούρια πράγματα για να μαθαίνεις και αυτό πρέπει να κάνεις. Να έχεις διάθεση και υπομονή.

Ευχαριστούμε τον Χρίστο και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending