fbpx

Εργαστήρι τη μέρα της γυναίκας – “Ανοικτές τεχνολογίες: Η ιστορία τους, το νομοθετικό τους πλαίσιο και το φύλο”

Το εργαστήρι οργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα πλαίσια του έργου Phygital

1
Πότε;

Παρασκευή 08.03.2019 | 14:30 – 20:00

2
Πού;

Κτίριο Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 29 Μιχαήλ Γιωργαλλά, Έγκωμη, Λευκωσία

Facebook

Για περισσότερες πληροφορίες όπως επικοινωνήσετε με την Ευανθία Τσελίκα- tselika.e@unic.ac.cy

Τηλ. +35722842694

Πρόγραμμα

14:30-14:45 | Eισαγωγή
14:45-16:15 | Aπό τα Ψηφιακά κοινά στην Οικονομία της Πλατφόρμας: Παρουσίαση της ιστορίας τους, των νομικών τους ζητημάτων, της πολιτικής και της κουλτούρας τους
16:15-16:45 | Συζήτηση
16:45-17:15 | Διάλειμμα
17:15-18:15 | Φύλο και Ανοιχτές Τεχνολογίες: Φεμινιστικές οπτικές, προκλήσεις, και δυνατότητες
18:15-19:30 | Διαδραστικό εργαστήρι “Quering your Wiki”*
19:30-20:00 | Ανοιχτή συζήτηση

* Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας τον φορητό σας υπολογιστή

Kατά τη διάρκεια των τελευταίων τέσσερων δεκαετιών τα ψηφιακά κοινά έχουν θεμελιώσει εικονικούς τόπους ελεύθερης, συμμετοχικής και κατανεμημένης παραγωγής άυλων αγαθών. Η δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, η Κοινή Ομότιμη Παραγωγή (CBPP), τα κινήματα του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογικού Ανοιχτού Κώδικα (FOSS) και του Ελεύθερου Πολιτισμού (Free Culture) έχουν δημιουργήσει νέα πεδία διακυβέρνησης και παραγωγής των αγαθών, καθώς και νομικών εργαλείων και εικονικών κοινοτήτων, oι οποίες χαρακτηρίστηκαν από το ήθος του χάκερ. Οι αξίες του διαμοιρασμού, της ανοιχτότητας, της συνεργατικότητας και της αποκέντρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο, ως μετακαπιταλιστικές αξίες οι οποίες δοκιμάζουν την έννοια της Ιδιοκτησίας, ως το κύριο θέμα και καρδιά του παραδοσιακού δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η ραγδαία ανάδυση της οικονομίας της πλατφόρμας οικειοποιήθηκε τις αξίες και τις δομές του μοιράσματος και της αποκέντρωσης, που ήταν συνυφασμένες με τα ψηφιακά κοινά, σε μία άνιση απόσπαση της αξίας, προς όφελος της πλατφόρμας (δικτυοκρατικός καπιταλισμός).

Τα τελευταία χρόνια, η ανάδυση των makerspaces, ως ανοιχτών χώρων, στους οποίους ηγούνται οι τοπικές κοινότητες, και το ανοιχτό λογισμικό και υλισμικό χρησιμοποιείται συνεργατικά από τα άτομα (Kostakis, Niaros & Drechsler 2017) επανεδαφικοποιεί τις πρακτικές των ψηφιακών κοινών, μέσα από την χρήση προσθετικών και αφαιρετικών τεχνολογιών παραγωγής (3D printers, CNC machining) με στόχο την παραγωγή υλικών αγαθών στο “Ψη-φυσικό” πεδίο.

Ωστόσο, παρότι αυτές οι πρακτικές πρωτοπορούν στην δημοκρατικοποίηση της τεχνολογίας, αποσυναρμολογώντας τις κυρίαρχες νομικές και τεχνικές δομές, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο συμπεριληπτικές είναι, και μπορούν να γίνουν. Επομένως, οι φεμινιστικές προσεγγίσεις των ανοιχτών τεχνολογιών μένει να εξερευνηθούν ως μέθοδος και εργαλείο που θα μπορέσει να εκθέσει τα κύρια προβλήματα και δυνατότητες τους.
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να παράσχει μία συστηματική επισκόπηση του ως άνω πεδίου, εστιάζοντας στο μεν πρώτο μέρος του στις ιστορικές και νομικές πλευρές των ανοιχτών τεχνολογιών, και στο δεύτερο μέρος του στις φεμινιστικές προσεγγίσεις και προκλήσεις που προκύπτουν από την αναμέτρηση τους με τα θέματα του φύλου.

Η Nαταλία-Ροζαλία Αυλώνα είναι νομικός και ερευνήτρια, η οποία εργάζεται ως βοηθός ερευνήτρια στο πρόγραμμα TARGET στο ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής &Ευρωπαϊκής Πολιτικής) στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006), και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών Νομικής από το King’s College London (2007), ενώ συνέχισε τις σπουδές της, παρακολουθώντας μαθήματα στο τμήμα Πολιτισμικής Γεωγραφίας του Royal Holloway, University of London (2009) και στο τμήμα Επιμέλειας Εκθέσεων Σύγχρονης Τέχνης στο Royal College of Art. Αυτήν την περίοδο είναι διδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι ‘Ανοιχτές Τεχνολογίες: Οι ιστορίες τους, τα νομικά τους θέματα και τα φύλα τους”.

Εξειδικεύεται στον τομέα των ψηφιακών κοινών και στους τρόπους με τους οποίους η Τεχνολογία, η Νομική και το Φύλο τέμνομαι σε αυτό το πεδίο. Η Αυλώνα έχει διεθνή εμπειρία εργαζόμενη για διάφορους Οργανισμούς και Ευρωπαϊκά Προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Αθήνα, το Royal College of Art στο Λονδίνο, ο οργανισμός Abandon Normal Devices στο Μάντσεστερ, το τμήμα Future Emerging Technologies (DG Connect, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στις Βρυξέλλες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet) στην Αθήνα. Είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης του προγράμματος Cost Action CA16121- From Sharing to Caring: Examining Socio-Technical Aspects of the Collaborative Economy (2017-2021). Αυτήν την περίοδο είναι μέρος της ομάδας νέων ερευνητών του ΕΛΙΑΜΕΠ και εργάζεται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Target (Taking a Reflexive approach to Gender Equality for institutional Transformation) που έχει ως στόχο το να προάγει την ισότητα των φύλων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. Πέραν την ακαδημαϊκής της πορείας η Αυλώνα έχει εμπλακεί ακτιβιστικά στο πεδίο των ψηφιακών κοινών και της ισότητας των φύλων. Έχει διεξάγει εργαστήρια για την διαχείριση πολιτισμικού περιεχομένου μέσω της συγγραφής λημμάτων στην Βικιπαίδεια, έχει συνδιοργανώσει φεμινιστικά εργαστήρια πάνω στην εκμάθηση Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού στο hackerspace.gr και έχει μετάσχει στην συνδιοργάνωση συνεδρίων για τα “κοινά”. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος του Συνεργατικoύς Χώρους Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας-Dock.

Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces – ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα. Στην Κύπρο, οι δράσεις του προγράμματος διενεργούνται από το Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας/Hack66 και θα εστιάσουν στις πρακτικές της κοινωνικής τέχνης διερευνώντας τη σύζευξη ανοιχτής τεχνολογίας, τέχνης και σχεδιασμού. Το Πρόγραμμα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου ‘design global – manufacture local’ το οποίο εισαγάγει καινοτόμα οργανωτικά και επιχειρηματικα πρότυπα επιτρέποντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη των ομάδων που δημιουργούν αυτόνομα σε ‘do-it-yourself (DIY)’ επίπεδο. Επιδίωξη του είναι να στηρίξει και να ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες για καινοτομία και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τον αποκεντρωμένο τρόπο παραγωγής. Το Κυπριακό παράρτημα του έργου θα εξετάσει την σημασία της κουλτούρας των makerspaces για την προώθηση της σύγχρονης κοινωνικής τέχνης και σχεδιαστικών πρακτικών. Θα εξετάσει τις βασικές αρχές των έργων που βασίζονται στην ανοιχτή τεχνολογία, την ελευθερία των software-hardware και ‘bottom-up’ συνεργατικές δομές για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν – βάσει των πρακτικών της κοινωνικής τέχνης και σχεδιασμού – για να ανταπαντήσουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σε πρακτικό επίπεδο, περιλαμβάνει τη διοργάνωση μιας σειράς σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενός UNCONFERENCE, και μιας διεθνούς έκθεσης ενώ θα διενεργηθεί και μια έρευνα για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις πρακτικές της κοινοτικής τέχνης.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
18,200FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending