Σίγουρα σου έχει τύχει και εσένα να μιλάς για ένα τυχαίο προϊόν που θέλεις να αγοράσεις π.χ. από το amazon και μετά κάτι παράξενο συμβαίνει…
Αν όχι τα επόμενα λεπτά, σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες, τα διάφορα applications στο κινητό σου, εμφανίζουν σχετικές με αυτό το προϊόν διαφημίσεις.
Κάποιοι θα έλεγαν πως αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη, αφού σε βοηθά να βρεις ουσιαστικά πιο εύκολα αυτό που ψάχνεις. Άλλοι όμως υποστηρίζουν πως αυτό είναι τρομακτικό και ξεπερνάει τα όρια της λογικής!
Τελικά τα κινητά ακούνε τις συνομιλίες μας; Μάθε πιο κάτω:
1Τι είχε πει ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής και CEO του Facebook;

Τον Απρίλιο του 2018, όταν ο Mark Zuckerberg ρωτήθηκε ευθέως από δημοσιογράφο αν η ηχητική αναγνώριση στο Facebook χρησημοποείται για να πάρει προσωπικά στοιχεία των χρηστών, αυτός αρνήθηκε.
Αυτό όμως δεν έπεισε το κοινό, αφού μετά από χιλιάδες μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το ίδιο με εμάς, μια εταιρεία που ασχολείται με θέματα ασφαλείας στο διαδύκτιο, αποφάσισε να ψάξει περισσότερο αν τα κινητά μας κατασκοπεύουν τις συνομιλίες μας, με σκοπό να δείχνουν πιο στοχευμένες διαφημίσεις!
2Τι φάνηκε από το πείραμα της εταιρείας;

Το πείραμα είχε ως εξής: Μελετήθηκαν 4 κινητά τηλέφωνα (τα 2 με λογισμικό Android και 2 με iOs), έχοντας την εφαρμογή ανοιχτή (Facebook) – τα 2 ήταν σε ένα δωμάτιο όπου υπήρχε ησυχία και τα άλλα 2 “άκουγαν” προγραμματισμένη συνομιλία για τροφές κατοικιδίων, κάθε μέρα την ίδια ώρα!
Προς έκπληξη όλων μας, δεν παρατηρήθηκαν σχετικές διαφημίσεις σε καμία από τις εφαρμογές που μελετούσαν (Facebook, Instagram, Chrome, Snapchat, Amazon, YouTube).
Δες στο πιο κάτω βίντεο την έρευνα που έγινε:
Η εταιρεία απέκλεισε το γεγονός της ανταλλαγής κρυφών δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών μας.
Υποστηρίζει πως οι μόνες εφαρμογές που “τρέχουν” όσο εμείς δεν κρατάμε το κινητό μας είναι για δεδομένα της τοποθεσίας μας, αλλά δεν επηρεάζουν τις διαφημίσεις.
3Με ποια κριτήρια βλέπουμε σχετικές διαφημίσεις με τα ενδιαφέροντά μας;

Όπως αναφέρει ο Δρ. Σωτήρης Δημητρίου του Imperial College London, οι διαφημίσεις που βλέπουμε στο διαδίκτυο, προέρχονται από πληροφορίες που συλλέγονται για εμάς για πολύ καιρό.
Προσθέτει πως η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα, επιτρέπει εύκολα την “πρόβλεψη” διαφημίσεων που ενδιαφέρουν τους χρήστες, ανάλογα με παλιές αναζητήσεις και συμπεριφορές!
Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν τεκμηριωμένα παραδείγματα από εφαρμογές στο κινητό μέχρι ακόμα και κυβερνήσεις που κατασκόπευαν τους χρήστες – το κάθε ένα για τον δικό του σκοπό!