fbpx

Συναντήσαμε τον Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρο Γιαννιώτη στη Λάρνακα – Δες όσα μας είπε!

Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι Έλληνας πρωταθλητής κολύμβησης και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της χώρας, καθώς είναι ασημένιος Ολυμπιονίκης. Συγκεκριμένα, πήρε το ασημένιο μετάλλιο το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης!

Επίσης, το 2011 και 2013 κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα (στο ίδιο αγώνισμα) και αναδείχθηκε ως ο «Αθλητής της Χρονιάς» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου 3 συνεχόμενες χρονιές (2011-2013), ενώ το 2012 επιλέχθηκε από τη FINA ως υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο στην ανοιχτή θάλασσα!

Εμείς, συναντήσαμε τον Σπύρο Γιαννιώτη στο Μεσογειακό Κύπελλο Ανοιχτής Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Οκτωβρίου 2021 στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας και στη σύντομη κουβέντα που είχαμε, μεταξύ άλλων, μας μίλησε για τη διάκριση στους Ολυμπιακούς, αλλά και για τον ρόλο του ως προπονητής πλέον.

Δες πιο κάτω όσα μας είπε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης:

– Γεια σου Σπύρο! Αρχικά θα θέλαμε να μάθουμε πότε άρχισες να ασχολείσαι με το κολύμπι;
Instagram.com/@spiros10k

Ξεκίνησα από πολύ μικρός… Όταν ήμουν 4-5 χρονών με πήγε η μητέρα μου στο κολυμβητήριο, μιας και ήταν και η ίδια κολυμβήτρια. Άλλωστε το κολύμπι είναι από τα πρώτα αθλήματα που κάνει ένα παιδί, έτσι ώστε να μάθει να κολυμπάει, καθώς και στην Κύπρο και στην Ελλάδα περιτριγυριζόμαστε από θάλασσα, οπότε είναι και θέμα ασφάλειας.

Εμένα μου άρεσε περισσότερο κι έτσι ήθελα να πηγαίνω σε αγώνες και σιγά-σιγά, με σταθερά βήματα άρχισα να γίνομαι καλύτερος και να πηγαίνω σε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Ευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και τέλος στους Ολυμπιακούς αγώνες… Αυτή ήταν η σειρά!

Από την αρχή είχα αγαπήσει πολύ το κολύμπι, οπότε για ‘μένα ήταν πολύ εύκολη η απόφαση!

– Τι ήταν αυτό που ξεχώρισες στο συγκεκριμένο άθλημα;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Gianniotis (@spiros10k)

Το νερό πάντα έχει μια ιδιαιτερότητα! Όταν κολυμπάς νιώθεις μια ελευθερία και επειδή ήμουν καλός από μικρός στο άθλημα, όταν ξεκίνησαν οι διακρίσεις αυτό με έκανε χαρούμενο. Έτσι έβαζα συνεχώς στόχους, τους οποίους προσπαθούσα να πραγματοποιήσω και αυτό ήταν κάτι που μου δημιουργούσε όμορφα συναισθήματα!

– Ποια ήταν η πρώτη σου μεγάλη διάκριση και πώς ένιωσες όταν ήρθε;
Instagram.com/@spiros10k

Η πρώτη μου μεγάλη διάκριση ήταν η πρόκριση μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000 και ένιωσα τρομερή ικανοποίηση και χαρά, αλλά, παράλληλα και δίψα να δω πώς είναι οι Ολυμπιακοί, γιατί είναι το όνειρο κάθε αθλητή… Οπότε, η πρώτη όμορφη στιγμή ήταν το 2000!

Η άλλη πολύ δυνατή στιγμή ήταν μετά από 4 χρόνια, στους δύο τελικούς που είχα στην Αθήνα και αργότερα όταν είχα κερδίσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2011 και 2013. Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που είχα βγει δεύτερος!

– Το περίμενες ότι θα έπαιρνες το μετάλλιο εκείνη τη χρονιά;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Gianniotis (@spiros10k)

Η αλήθεια είναι πως ναι! Ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ στο βάθρο των νικητών και γι’ αυτό είχα πεισμώσει πάρα πολύ και προπονητικά προσπάθησα πάρα πολύ για να συμβεί αυτό, που ουσιαστικά το κατάφερα στην τελευταία μου κούρσα, γιατί μετά σταμάτησα την ενεργό δράση!

– Πώς ένιωσες όταν συνειδητοποιήσεις ότι πήρες το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο;
YouTube.com

Πολύ ωραία, γιατί παραλίγο να βγω και πρώτος, καθώς το αποτέλεσμα κρίθηκε στη χεριά με τον Ολλανδό που είχε κερδίσει την κούρσα… Ήταν το όνειρο που είχα από παιδί, γι’ αυτό και το συναίσθημα ήταν τρομερό!

– Όταν σταμάτησες τον πρωταθλητισμό σε είχε επηρεάσει ψυχολογικά;

Όχι καθόλου… Ένιωσα ότι ολοκλήρωσα έναν τεράστιο κύκλο, γιατί κολυμπούσα πάρα πολλά χρόνια, από 5 μέχρι 36 χρονών και έφυγα χορτάτος!

– Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, κάνεις και πάρα πολλές θυσίες… Πέραν αυτού, όμως, τι πιστεύεις ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε ένας αθλητής να πετύχει τόσες διακρίσεις;
Instagram.com/@spiros10k

Σίγουρα η αγάπη για το άθλημα (όποιο κι αν είναι αυτό), η θέληση, η υπομονή και η επιμονή, η προσήλωση… Γενικά είναι πάρα πολλά πράγματα που θα κάνουν έναν αθλητή να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Είναι πολύ σημαντικό και το χάρισμα, να έχει δηλαδή κλίση στο άθλημα που κάνει, να έχει ταλέντο, όπως λέμε. Είναι ένας συνδυασμός πράγματων, μεταξύ των οποίων πρέπει να βρεθεί μια καλή ισορροπία για να φτάσεις σε όσο το δυνατόν σε ψηλότερο επίπεδο!

– Σαν παιδί, υπάρχει κάποια θυσία που είχες κάνει για το άθλημα και να τη θυμάσαι έντονα;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Gianniotis (@spiros10k)

Σίγουρα ένας αθλητής υψηλού επιπέδου πρέπει να έχει πρόγραμμα συνέχεια, αυτό είναι λίγο δύσκολο και κουραστικό, γιατί όταν κάνεις συνεχώς τα ίδια πράγματα είναι κάτι μονότονο.

Άρα ναι, θυσιάζεις κάποια πράγματα, όπως τις εξόδους με φίλους και γενικά το να είσαι λίγο πιο ανέμελος, διότι πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνεις, να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι νωρίς, λόγω της προπόνησης!

Σίγουρα αυτά είναι κάποια πράγματα που δυσκολεύουν έναν αθλητή, όμως, μπροστά στο αποτέλεσμα -που είναι η κατάκτηση των στόχων σου- νομίζω δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα!

– Φαντάζομαι η ενασχόλησή σου με το κολύμπι δεν είναι κάτι που θα σταματήσει…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Gianniotis (@spiros10k)

Όχι, δεν σταματάει ποτέ! Τώρα έχω αναλάβει κι ένα πόστο σαν τεχνικός σύμβουλος στην Ελληνική Ομοσπονδία Κολύμβησης, για τη μαραθώνια κολύμβηση που είναι και το αντικείμενο μου. Επίσης προσπαθώ να μεταφέρω τις γνώσεις μου στους νέους αθλητές, δίνοντας τους πληροφορίες που έχω αποκτήσει μέσα από την καριέρα μου!

– Πώς νιώθεις που σου δίνεται η ευκαιρία να μοιράζεσαι τις γνώσεις για το άθλημα σου με τους νέους αθλητές;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spiros Gianniotis (@spiros10k)

Μου αρέσει πολύ, γιατί ό,τι αποκτάς μέσα στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικό να το μεταφέρεις κιόλας. Οι πληροφορίες δεν είναι για να τις κρατάμε για μας, αλλά για να τις μοιραζόμαστε, για να κάνουμε τον χώρο μας καλύτερο… Κάνοντας τον χώρο μας καλύτερο, γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι. Αυτό είναι το σκεπτικό μου!

– Στα νέα παιδιά, βλέπεις κάποια συναισθήματα που είχες κι εσύ παλιότερα, όπως π.χ. τη θέληση, το άγχος κλπ;
Instagram.com/@spiros10k

Ναι, τα βλέπω όλα αυτά τα συναισθήματα! Βλέπω δηλαδή τα παιδιά πώς σκέφτονται, πώς νιώθουν, είτε είναι προβληματισμένοι ή αγχωμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι, κουρασμένοι… Όλα αυτά είναι πράγματα που έχουμε ζήσει όλοι σαν αθλητές!

Πάντα προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τον αθλητή, για να κάνει το καλύτερο που μπορεί, είτε έχει πάει καλά, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλύουμε και να συζητάμε, για να βοηθάμε τους αθλητές, μιας και είναι καταστάσεις που έχουμε βιώσει και πλέον είμαστε πιο ώριμοι και μπορούμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα!

– Τέλος, θα θέλαμε να δώσεις μια συμβουλή στους νέους και ειδικότερα στους φοιτητές που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό κι έχουν τα δικά τους όνειρα και στόχους για το μέλλον!
Instagram.com/@spiros10k

Σίγουρα να βάζουν στόχους και να προσπαθούν όσο πιο πολύ γίνεται για να τους πετύχουν! Κι όταν τελικά τους πετυχαίνουν να θέτουν μεγαλύτερους για να προοδεύουν, είτε αυτό έχει να κάνει με τον αθλητισμό, αλλά και με τη σχολή ή τις σπουδές τους, κλπ… Όσο μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε γινόμαστε καλύτεροι!

Ευχαριστούμε Σπύρο για τον χρόνο που μας αφιέρωσες και σου ευχόμαστε να πετυχαίνεις κάθε μελλοντικό σου στόχο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,000FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending