fbpx

5 χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν καν στρατό!

Πλησιάζει η στρατιωτική σου θητεία και νιώθεις πως δεν θέλεις να πας στρατό; Εμείς σου βρήκαμε 5 χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν καν στρατιωτικές δυνάμεις και προλαβαίνεις – δεν προλαβαίνεις να μετακομίσεις εκεί. Φυσικά και σε πειράζουμε, αφού για να μπορέσεις να μην κάνεις στρατό πρέπει να είσαι πολίτης αυτής της χώρας!

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι, όμως, γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί στην Κύπρο είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η συντήρηση ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση. Μιλάμε φυσικά για μερικά από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, τα οποία δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής, αλλά και τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφικές θέσεις που είτε προστατεύονται από άλλα κράτη, είτε πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος εχθρός να φτάσει εκεί.

Μάθε ποιες 5 χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καθόλου στρατό:

1
Μονακό

lonelyplanet.com

Το Μονακό απαρνήθηκε τη γενική του στρατιωτική επένδυση τον 17ο αιώνα. Αν και η άμυνά του είναι ευθύνη της Γαλλίας, διατηρούνται δύο μικρές στρατιωτικές μονάδες στη χώρα.

Η μία προστατεύει πρωτίστως τον Πρίγκιπα και το δικαστικό σώμα, ενώ η άλλη είναι υπεύθυνη για την πολιτική άμυνα και την πυρόσβεση. Εκτός από αυτά τα σώματα, διατηρείται μια ένοπλη εθνική αστυνομία για σκοπούς εσωτερικής ασφάλειας.

2
Ανδόρρα

Flowmagazine

Η Ανδόρρα είναι άλλη μια χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει στρατό. Ωστόσο, έχει υπογράψει συνθήκες με την Ισπανία και τη Γαλλία για την προστασία της.

Ο μικρός εθελοντικός στρατός της χώρας χρησιμεύει μόνο για τελετές, ενώ υπάρχει μόνο εθνική αστυνομία.

3
Λίχτενσταϊν

The TOC

Το Λίχτενσταϊν κατήργησε τον στρατό του το 1868, επειδή κρίθηκε πολύ δαπανηρός. Ο στρατός επιτρέπεται μόνο σε περιόδους πολέμου (κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα).

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, παρέχεται αμυντική βοήθεια από την Αυστρία και την Ελβετία, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών.

4
Βατικανό

Travelstyle

Το Βατικανό διατηρεί Σώμα Χωροφυλακής για εσωτερική αστυνόμευση. Η Παπική Ελβετική Φρουρά είναι ουσιαστικά μια ένοπλη μονάδα, η οποία έχει την ευθύνη για την προστασία του Πάπα και όχι του Κράτους της Πόλης του Βατικανού.

Το Βατικανό δεν έχει αμυντική συνθήκη με την Ιταλία, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ουδετερότητά του, αλλά ανεπίσημα οι Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν την Πόλη του Βατικανού!

5
Ισλανδία

azamara.com

Η Ισλανδία δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις από το 1869, αλλά είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ. Υπήρχε μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούσαν μια αμυντική δύναμη στην Ισλανδία και μια στρατιωτική βάση στη χώρα από το 1951 έως το 2006. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν άμυνα στην Ισλανδία, αλλά χωρίς να διατηρούν μόνιμα δυνάμεις εκεί.

Παρόλο που η Ισλανδία δεν διαθέτει δικό της στρατό, εξακολουθεί να διατηρεί ένα σύστημα αεράμυνας, ακτοφυλακή, αστυνομική υπηρεσία και μια τακτική αστυνομική δύναμη. Υπάρχουν επίσης συμφωνίες σχετικά με στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις ασφαλείας με τη Νορβηγία, τη Δανίακι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Το ήξερες ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν στρατό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending