fbpx

Αυτοί είναι οι 8 Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι που φιγουράρουν στη λίστα Forbes!

Η λίστα Forbes, η οποία θεωρείται ως ο πιο δημοφιλής και έγκυρος κατάλογος με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει δημοσιευτεί και φέτος!

Πλέον πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος παίρνει τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας πολίτης της Γαλλίας ηγείται της κατάταξης.

Ήξερες, όμως, ότι στη λίστα του 2023 φιγουράρουν -όχι ένας, ούτε δύο- αλλά οχτώ Κύπριοι/ες ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτούς;

Δες ποιοι είναι οι Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα Forbes:

1
Πόλυς Χατζηιωάννου

Mononews

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου είναι ο γιος τoυ Κύπριου Λουκά Χατζηιωάννου, ο οποίος κατείχε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο και συνεχίζει τη ναυτιλιακή κληρονομιά της οικογένειας με τον δικό του στόλο 15 δεξαμενόπλοιων.

Έχει επίσης επενδύσει σημαντικά σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, ιδίως στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Μονακό και το Λονδίνο. Μεγάλο μέρος του πλούτου του προέρχεται από ένα μεγάλο μερίδιο στην easyJet, την αεροπορική εταιρεία που ίδρυσε ο μικρότερος αδελφός του, Στέλιος.

2
Κλέλια Χατζηιωάννου

iEfimerida

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι η κόρη του Λουκά Χατζηιωάννου, Ελληνοκύπριου εφοπλιστή και είναι δισεκατομμυριούχος χάρη στη συμμετοχή της στην αεροπορική εταιρεία easyJet, που ίδρυσε ο αδελφός της Στέλιος.

Η Κλέλια κατέχει ακίνητα σε όλη την Ευρώπη, αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως και ακίνητα στο Λονδίνο, το Μονακό και την Ελλάδα. Η Κλέλια κατέχει επίσης μια γκαλερί έξω από την Αθήνα με έργα τέχνης.

3
Στέλιος Χατζηιωάννου

Mononews

Ο Στέλιος Χατζηϊωάννου ίδρυσε την οικονομική αεροπορική εταιρεία easyJet το 1995, μαζί με τα αδέλφια του. Η Κλέλια και ο Πόλυς έχουν επίσης μεγάλα μερίδια. Ο Στέλιος διατηρεί την κυριότητα της μάρκας easy μέσω της ιδιωτικής του εταιρείας, easyGroup.

4
John Fredriksen 

Bloomberg.com

Ανάμεσα στους πλουσιότερους Κύπριους, βρίσκονται και ορισμένοι είναι Κύπριοι εκ μεταγραφής, δηλαδή που πήραν την κυπριακή υπηκοότητα, κάνοντας επενδύσεις στην Κύπρο!

Ένας από αυτούς είναι και ο επιχειρηματίας Γιάννης Φρέντρικσεν εγκατέλειψε τη νορβηγική του υπηκοότητα υπέρ της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας ασχολείται με δεξαμενόπλοια πετρελαίου, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και γεωτρύπανα βαθέων υδάτων.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή του είναι η Marine Harvest, που τώρα ονομάζεται Mowi, η οποία έχει μαζέψει ανταγωνιστές για να γίνει η μεγαλύτερη ιχθυοκαλλιέργεια στον κόσμο. 

5
Vinod Adani

News18

Ο Vinod Adani, ο οποίος έχει κυπριακή υπηκοότητα, έχει μερίδια σε διάφορες εταιρείες του ομίλου Adani, έχει συμφέροντα σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Ενώ το 2022 έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ινδία!

6
Yakir Gabay

Business Ligue

Ο Yakir Gabay ξεκίνησε την καριέρα του στο Τμήμα Ενημερωτικών Δελτίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ και κατέχει κυπριακό διαβατήριο. Σήμερα, κατέχει το 15% της εταιρείας ακινήτων Aroundtown SA, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη αξίας 30 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο Gabay έχει επίσης μερίδιο 40% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει περίπου 65.000 διαμερίσματα στη Γερμανία και το Λονδίνο.

7
Valentin Kipyatkov & Sergey Dmitriev 

In – Cyprus

Ο Sergey Dmitriev με τον εταίρο του, Valentin Kipyatkov είναι δισεκατομμυριούχοι που ίδρυσαν την εταιρεία λογισμικού JetBrains το 2000, της οποίας τα εργαλεία της χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 10 εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού και διαχειριστές έργων σε όλο τον κόσμο.

Ο Sergey Dmitriev παραιτήθηκε από τη ρωσική υπηκοότητα το 2023 και έχει κυπριακό διαβατήριο και ζει στην Κύπρο.

Εσύ ήξερες ότι υπάρχουν Κύπριοι στη λίστα Forbes;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,800FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending