Πάνω από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν για το φόρουμ νεανικής ηγεσίας ΕΕ-UWC «Ενωμένοι για την Ειρήνη» στη Λευκωσία.
Το διήμερο φόρουμ νεανικής ηγεσίας της Ε.Ε. και του UWC με τίτλο «Ενωμένοι για την Ειρήνη», που έλαβε χώρα στη Λευκωσία στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Tο Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 200 άτομα, με στόχο την προάσπιση της ειρήνης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας σε ένα διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον. Στο φόρουμ παρευρέθηκαν, επίσης, υψηλού κύρους προσκεκλημένοι, πρέσβεις και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μέλη του διπλωματικού σώματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης στην ενθάρρυνση του δικοινοτικού διαλόγου και της συνεργασίας.
Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλο το νησί αλλά και το εξωτερικό ήρθαν μαζί, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους τη σημασία της συμπερίληψης της νεολαίας σε διαδικασίες οικοδόμησης της ειρήνης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., Elisa Ferreira, η Προϊσταμένη της Μονάδας Στήριξης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Giulia Bertezzolo, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UWC International, Faith Abiodun, και μαθητές από το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC απηύθυναν χαιρετισμούς, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης ως εργαλείο οικοδόμησης της ειρήνης.
Το φόρουμ αυτό, μια δράση από και για τη νεολαία, περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια όπως το «UWC Experience», τα οποία πρόσφεραν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μάθουν περισσότερα για την εμπειρία του να φοιτά κανείς σε σχολεία UWC ανά τον κόσμο. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε συζητήσεις με θέμα την εκπαίδευση προσφύγων, καθώς και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια όπως το HADE, που υπογραμμίζει τη δύναμη της εκμάθησης γλωσσών σαν γέφυρα μεταξύ κοινοτήτων. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) και τη ζωή στα σχολεία UWC, καθώς και για τον επιδραστικό αντίκτυπο του Προγράμματος Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC μέχρι σήμερα.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του διήμερου φόρουμ ήταν η συζήτηση πάνελ με τίτλο «UWC Mostar: η ιστορία ενός σχολείου ενσωματωμένου σε μια μετασυγκρουσιακή κοινωνία» που παρουσίασε την ιστορία της ίδρυσης του UWC Mostar στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ένα σχολείο-μοντέλο προσανατολισμένο σε θέματα ειρήνης, σε μετασυγκρουσιακά και συγκρουσιακά περιβάλλοντα. Στο πάνελ έλαβαν μέρος η συνιδρύτρια του UWC Mostar, Δρ Pilvi Torsti, και η νυν διευθύντρια του σχολείου, Sonia Rawat, οι οποίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο του σχολείου και τη συνεχιζόμενη αποστολή του. Ο Aytunç, μαθητής στο UWC Mostar και συμμετέχων σε πάνελ, τόνισε ότι «Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα στην Κύπρο, αντί να εστιάζουμε σε αυτά που μας χωρίζουν. Αυτή η πολύπλοκη σχέση με την ταυτότητα μου έχει δώσει μια βαθύτερη ενσυναίσθηση για τις διαφορετικές κοινότητες στα νησιά».
Το φόρουμ κορυφώθηκε με τα «Youth Talks», μια σειρά ομιλιών όπου νεαροί συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις ιδέες και τη δέσμευσή τους για ένα πιο ειρηνικό μέλλον, σε έναν διαγενεακό και διακοινοτικό διάλογο που υπογράμμισε τον δυναμικό ρόλο της νεολαίας ως καταλύτη αλλαγής. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σε θέματα ειρήνης, εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για μελλοντικές δράσεις.
To διήμερο φόρουμ νεανικής ηγεσίας ολοκληρώθηκε με εμπνευσμένα και ενθαρρυντικά μηνύματα από τους συμμετέχοντες. Η Αλίκη, απόφοιτος του Προγράμματος Υποτροφιών της ΕΕ για την Κυπριακή Νεολαία στο UWC, μοιράστηκε την εμπειρία της, ως ακολούθως, “Επιστρέφοντας στη Λευκωσία για το Φόρουμ Ειρήνης, κατάλαβα πως το UWC στοχεύει πραγματικά στην ανάπτυξη, όχι μόνο του ίδιου του κινήματος, αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη, ενώ προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη στις κοινότητές μας”.
Το φόρουμ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του UWC και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προώθηση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης, με την εκπαίδευση και τη συνεργασία να αποτελούν βασικά εργαλεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φόρουμ ή το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cy.uwc.org.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC
Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για Φοίτηση Κύπριων Νέων σε Σχολεία UWC έχει ως στόχο την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου. Το Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και υλοποιείται από το UWC, ξεκίνησε το 2019 και έχει έκτοτε παραχωρήσει 64 υποτροφίες σε Κύπριους/ες μαθητές και μαθήτριες για διετή φοίτηση σε Σχολεία UWC στην Ευρώπη (UWC Adriatic, UWC Maastricht, UWC Mostar και UWC Robert Bosch College). Το Πρόγραμμα προσφέρει, επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα μικρής διάρκειας και άλλες δράσεις για τη νεολαία, φέρνοντας μαζί νέους και νέες από την Κύπρο, την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.
Σχετικά με το UWC
Το United World Colleges (UWC) αποτελεί ένα κορυφαίο παγκόσμιο κίνημα που μετατρέπει την εκπαίδευση σε ισχυρή δύναμη ενότητας λαών, εθνών και πολιτισμών με γνώμονα την ειρήνη και ένα βιώσιμο μέλλον. Αποτελούμενο από 18 σχολεία σε όλο τον κόσμο, το UWC εκπαιδεύει χιλιάδες νέους και νέες κάθε χρόνο που προέρχονται από πολύ διαφορετικές κοινότητες παγκοσμίως, εστιάζοντας συνειδητά στην ειρήνη, τη βιωσιμότητα και τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cy.uwc.org.