fbpx

Εκπαίδευση χωρίς Παιδεία; Επίκαιρη συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας στο Παν. Λευκωσίας

Η εκπαίδευση και η παιδεία αποτελούν ασύμπτωτες έννοιες με διαφορετικές ερμηνείες και στόχους; Το διαχρονικό αυτό ερώτημα δίνει το έναυσμα για τη συζήτηση της ερχόμενης Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ Κώστα Καδή, ο οποίος και θα χαιρετίσει την εκδήλωση.

Στην πραγματικότητα, η τρέχουσα αντίληψη της μαζικής εκπαίδευσης που έδωσε τη σημερινή κατεύθυνση στο παιδαγωγικό έργο, είναι στην ουσία αυτή που εξόρισε από την ψυχή και από τη νόηση την παιδεία αδυνατώντας να διαμορφώσει μια συνεκτική θεώρηση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Απογυμνώνοντας την εκπαίδευση από την παιδεία και περιορίζοντάς τη σε έναν σωρό από συμβατικούς και τεχνητούς κανόνες που εμφανίζονται ως η ουσία του ανθρωποπλαστικού ιδεώδους, η διαδικασία της αγωγής που στοχεύει στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου εξαφανίζεται οριστικά από τον ορίζοντα του εκπαιδευτικού εγχειρήματος και η ελευθερία από τον άνθρωπο. Η είσοδος της σύγχρονης αντίληψης της παιδείας στο πεδίο της μετατροπής του ανθρώπου σε απλό δυναμικό εργασίας και ο εγκλεισμός της μέσα σε αμιγώς γνωστικά αντικείμενα, συσκότισε το παιδευτικό έργο σε βαθμό που αποσυνδέθηκε πλήρως από την πνευματική καλλιέργεια. Αν η αρχαιότητα μας δίδαξε ότι η παιδεία προκύπτει μέσα από την ωρίμανση της συλλογικής ανάγκης για πραγματοποίηση της  ελευθερίας, η ίδια διατύπωση παραπέμπει κατά το μάλλον ή ήττον, σε μια ανάλογη  κοινωνική και πολιτική διαμόρφωση, που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των σύγχρονων αντικειμενικών δομών και προσδιορισμών.

Θα μιλήσουν οι: Αλέξης Πέτρου (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Μαίρη Κουτσελίνη Ιωαννίδου (Καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου), Δημήτρης Ταλιαδώρος (Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου), Κυριάκος Χατζηπολυκάρπου (Φιλόλογος), Αναστάσιος Χαμάλης (Λογοτέχνης και Ποιητής).

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending