Είσαι (normal) φοιτητής όταν…

Evie Economidou
Former Lead Editor & Media Supervisor at StudentLife

Και αυτό το Σαββατοκύριακο με βρίσκει σπίτι, με 1 laptop μπροστά μου, 3-4 βιβλία μισο – ανοικτά, 1 κινητό που ελέγχεται κάθε 3 και λίγο για κάποιο νέο μήνυμα… Άραγε ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των φοιτητών, ανεξαρτήτως σπουδής, έτους και τόπου;

Επειδή δεν πιστεύω να υπάρχει φοιτητής που να μην βασανίζεται έστω και λίγο, συγκέντρωσα τα πιο έντονα χαρακτηριστικά που μας αντικατοπτρίζουν όλους. Όπως και να το κάνουμε, φοιτητής διαλέγεις να είσαι. Δεν σ’ το επιβάλλει κανείς.

Σπουδάζεις (υποτίθεται) αυτό που αγαπάς. Μην γκρινιάζεις λοιπόν για τους τόνους εργασίας που έχεις για την επόμενη εβδομάδα.

1Φοιτητικές βραδιές

funamsterdam.com / newyorkperks.com

Αν δεν έχεις πάει ούτε σε μία, έστω και καταλάθος, έστω για δοκιμή, δεν αξίζεις τον τίτλο του φοιτητή. Άμεση συνέπεια: Να μην ξυπνάς το επόμενο πρωί, ότι ώρα κι αν έχεις μάθημα, να μετανιώνεις που έμεινες μέχρι το κλείσιμο του αντίστοιχου club, bar κτλ.

Αλλά την επόμενη εβδομάδα (άντε την μεθεπόμενη) να πηγαίνεις και να κάνεις τα ίδια! Αυτό σημαίνει φοιτητής. Να μη σου γίνεται το πάθημα – μάθημα (γενικά και ειδικά).

2Καμία όρεξη για διάβασμα

universitystudentlyfe.com

Όπως και να το κάνουμε, όλοι είναι γνωστοί με αυτή την όρεξη που όσες δεήσεις κι αν γίνουν, δεν λέει να μας έρθει.

Άραγε φταίει η άλλη πόλη που μένουμε, ο/η ωραίος/α συγκάτοικος του δίπλα διαμερίσματος, ο βροχερός (ή όχι) καιρός; Ότι κι αν είναι πάντως από αυτά, ένα είναι το σίγουρο.

Αν δεν ξεκινήσεις, έστω με αργά και σταθερά βήματα, η εργασία δεν θα παραδοθεί μόνη της. Φάε μια μικρή σοκολάτα και ξεκίνα. Βοηθά!

3Άσκοπα διαλείμματα

Ακόμη και όταν ξεκινήσει το διάβασμα, πόσοι από εμάς έχουν ανοικτό το παραθυράκι του Facebook; Ή κάποιο παιχνίδι; Ή την τηλεόραση. Σβίσ’ τα όλα!

Είναι πειρασμός όπως και να το κάνουμε. Δεν βοηθούν στη συγκέντρωση, άσχετα με τον τύπο διαβάσματος που έχεις. Απλά αποφάσισε ότι πρέπει να αφιερώσεις 1 ώρα διαβάσματος και 15 λεπτά διάλειμμα. Όχι το αντίστροφο. Δεν πάει έτσι.

4Αίσθημα αυτοταπείνωσης

pl.123rf.com

Μετά από μια εξέταση, εργασία, παρουσίαση, νιώθεις ο πιο άχρηστος του κόσμου. Το μάθημα το μίσεις, και ακόμη περισσότερο τον καθηγητή που το διδάσκει. Σκέψου το αλλιώς όμως.

Ο πιο ιδιότροπος άνθρωπος του κόσμου να είναι, λάβε το σαν μια δοκιμασία που πρέπει να περάσεις, μια απόδειξη για τον εαυτό σου και για ‘κείνον ότι αξίζεις και δεν βρίσκεσαι τυχαία εκεί που βρίσκεσαι. Cheer up mate!

Ζεις την καλύτερη φάση της ζωής σου. Κάνε την να κυλήσει όμορφα και αξέχαστα, χωρίς όμως να παραμελείς τις πιο βασικές σου υποχρεώσεις. Φοιτητής σημαίνει ξεγνοιασιά αλλά και προετοιμασία για το μέλλον. Μη ζήσεις μόνο τον ένα άξονα όμως.