fbpx

Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων

4 Απριλίου, Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων. Με την ευκαιρία αυτή, ένιωσα την ανάγκη να γράψω για τα ζώα, αδέσποτα ή όχι. Γιατί όλοι μας είχαμε, έχουμε ή θα έχουμε στην ζωή και στο σπίτι μας ένα ζώο ή και περισσότερα. Γιατί όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα πλάσματα αυτά μπορούν να μας προσφέρουν πολλά, αγάπη, ηρεμία, συντροφιά, ασφάλεια. Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω εγώ είναι κάποιες συμπεριφορές «ανθρώπων» που δηλητηριάζουν, κακοποιούν, αμελούν ή σκοτώνουν είτε τα δικά τους κατοικίδια είτε αδέσποτα.

Πραγματικά, ακούμε τόσο συχνά για τέτοιες περιπτώσεις που νιώθω αγανακτισμένη και αηδιασμένη. Πρέπει να μιλήσουμε, πρέπει να καταδικάσουμε μέχρι επιτέλους να σταματήσουμε να ακούμε για αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις. Όλα ξεκινούν προφανώς από την παιδεία που λαμβάνει ο καθένας. Ειδικά στην Κύπρο , έχουμε δυστυχώς κάποιες νοοτροπίες που ξεκινούν τέτοιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, η Κύπρια μάνα θα πει στο παιδί της: “Μεν του τζίζεις, εν του δρόμου!” ή “Άιστον ψωρόκαττο, εν καταλάβει!” Είναι γεγονός ότι ειδικά τους γάτους, οι περισσότεροι Κύπριοι δεν τους θεωρούν αξιόλογα πλάσματα, πιστεύουν ότι ανήκουν στον δρόμο και στους κάλαθους των σκουπιδιών από όπου βρίσκουν τροφή.

Η καλύτερη λύση είναι η στείρωση. Αν στειρώσουμε τα ζώα μας ή τα αδέσποτα της γειτονιάς μας θα βοηθήσουμε πάρα πολύ στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Και το πρόβλημα είναι προφανές με τους γάτους, αλλά με τους σκύλους πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πως υπάρχει καν πρόβλημα. Τα καταφύγια σκύλων είναι γεμάτα όμως και συνήθως φιλοξενούν πάνω από 100 σκύλους, και τα κλουβιά των δήμων επίσης, και εκεί οι σκύλοι έχουν την ευκαιρία τους μόνο για 15 μέρες, μετά θανατώνονται λόγω του νόμου. Και πάλι κάποιοι ασυνείδητοι συνεχίζουν να αναπαράγουν κι άλλους και συνήθως το κάνουν για τα λεφτά. Η στείρωση λοιπόν θα βοηθήσει την κατάσταση, αν ο καθένας από εμάς αποφάσιζε να το κάνει. Και αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι ενδοιασμοί από μερικούς, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω, για να ενημερωθείτε και να πειστείτε πως η στείρωση μόνο καλό θα κάνει.

spay_neuter_adopt_love_2_photosculpture-p153365685508875310env3c_400

Αν λοιπόν όλοι μας ενημερωθούμε σωστά για την στείρωση, αν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε από καταφύγιο και όχι να αγοράσουμε σαν να είναι κάτι άψυχο θα συνεισφέρουμε πολύ και θα κάνουμε καλό πρώτα σε αυτές τις ψυχούλες και μετά σε εμάς. Αλλά πρέπει να έχουμε και τον σεβασμό που πρέπει στα ζώα αυτά. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι με το να κλωτσήσουν και να βασανίσουν ένα απροστάτευτο πλάσμα ή ακόμα χειρότερα να το δηλητηριάσουν γιατί έτσι τους κάπνισε, δεν καταφέρνουν τίποτα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να «δείχνουν τον νου τους.» Κατ’εμένα αυτοί οι άνθρωποι είναι δειλοί, ανόητοι και συνήθως ψυχολογικά ασταθείς γιατί υπάρχουν πλέον έρευνες που συνδέουν την κακοποίηση ζώων με βίαιες συμπεριφορές σε άλλους ανθρώπους. Δηλαδή όταν κάποιος κακομεταχειριστεί ένα αθώο ζωάκι, δεν θα έχει αργότερα ενδοιασμούς να κάνει το ίδιο και σε έναν συνάνθρωπο του. Είναι επικίνδυνοι με λίγα λόγια.

Τελειώνοντας αυτό το άρθρο, θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι θα ξανασκεφτούν δεύτερη φορά πριν κάνουν κακό σε μια αθώα ψυχούλα, και θα στειρώσουν τα κατοικίδια τους ή θα υιοθετήσουν από κάποιο καταφύγιο τον καινούριο τους φίλο. Γιατί αυτό είναι τα κατοικίδια μας, πάνω από όλα φίλοι μας. Για μένα προσωπικά είναι συνήθως τα παιδιά μου ή τα αδέρφια μου. Και επειδή πρόσφατα έχασα τον αδερφούλη μου και με πονάει ακόμα πολύ, θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να τα προσέχουμε, θα είναι πάντα εκεί για μας και πρέπει να είμαστε εκεί γι’αυτά κι εμείς.

391808_494165903959593_1216150788_n

Για τον Νίκκι μου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending