Και ποιος δεν έχει ακούσει τον όρο “selfie” ; Έν έτει 2014, τα σύγχρονα κοινωνικά δίκτυα βομβαρδίζονται καθημερινώς από φωτογραφίες χρηστών στις οποίες απεικονίζεται ο εαυτός τους, τον οποίο οι ίδιοι φωτογράφισαν και ανέβασαν. Και ενώ θεωρούνταν μια πράξη καθαρά γυναικεία, πολλοί άντρες χρήστες τείνουν να ανεβάζουν με τον ίδιο,ταχύ ρυθμό φωτογραφίες του εαυτού τους. Ο τρόπος να μοιραστείς μια “selfie” στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα απλός, καθώς μέσων των γνωστών σε όλους smartphones ή “smart” gadgets, δίνεται η δυνατότητα εύκολα και γρήγορα να μοιραστείς με τους υπόλοιπους χρήστες ένα μέρος του εαυτού σου, μια δεδομένη στιγμή. Πόσο αθώα όμως και “normal” μοιάζει να είναι η ανάγκη μας να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας φωτογραφίες ; Σίγουρα οι θερμοί υποστηρικτές των “selfies”, θα σχολίαζαν πως δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια τέτοια πράξη. Τα επιχειρήματα των υποταγμένων στις “selfies” ποικίλλουν, με τα πιο κραγαυλέα να αποτελούν: “όλοι λίγο πολύ το κάνουν, ακόμα και οι celebrities”.
Σύμφωνα όμως με μια έρευνα που δημοσίευσε το philenews.com , οι “selfies” αποκαλύπτουν ανησυχητικά στοιχεία για την προσωπικότητα των εθισμένων σε αυτές, χρηστών. Πιο κάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα:
“Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων, η πράξη του να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του μπορεί να θεωρηθεί ψυχολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «σελφίτιδα» (selfitis) και ορίζεται ως ψυχαναγκαστική επιθυμία να φωτογραφίζει κανείς τον εαυτό του για να αναρτά τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς, αυτό συμβαίνει, για να αναπληρώσει την απώλεια αυτοεκτίμησής του και για να συμπληρώσει τα όποια κενά στην ικανότητά του για οικειότητα. Υπάρχουν διαβαθμίσεις της «σελφίτιδας». Στο πρώτο και οριακό στάδιο, φωτογραφίζεις τον εαυτό σου τρεις φορές τη μέρα, αλλά δεν αναρτάς τις φωτογραφίες κατ’ ανάγκη στο διαδίκτυο. Ακολουθεί η οξεία «σελφίτιδα», όπου φωτογραφίζεις τον εαυτό σου 3 φορές τη μέρα και τις αναρτάς στα social media. Τέλος, υπάρχει η χρόνια «σελφίτιδα», δηλαδή η ακατάπαυστη ανάγκη να φωτογραφίζεις τον εαυτό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αναρτάς τις φωτογραφίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον έξι φορές τη μέρα. ”
Το τελικό επιστέγασμα που προκύπτει είναι πως το να ανεβάζει κανείς μια “selfie” μπορεί ναι μεν να μην μοιάζει κάτι το ανησυχητικό, γεννά όμως την εμμονή του να προσπαθείς συνεχώς να (επι)δείξεις κάποια πλευρά του εαυτού σου που θεωρείς πως δεν έχουν προσέξει ακόμη οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν. Γιατί το να νιώθεις την ανάγκη να προβάλλεις τον εαυτό σου “ωραιοποιημένο”, και αψεγάδιαστο (πλέον όλες οι ατέλειες του προσώπου διορθώνονται μέσω γρήγορων ρυθμίσεων του ενός λεπτού) σε άτομα άγνωστα προς εσένα, είναι από μόνο του ανησυχητικό. Και όμως οι περισσότεροι, ασυνείδητα, φωτογραφίζουμε τους εαυτούς μας χωρίς να έχουμε σκοπό αρχικά να τις μοιραστούμε κάπου. Έτσι αθώα όμως τελικά καταλήγουν να γίνονται θέαμα σε χιλιάδες χρήστες, ενώ εμείς περιμένουμε αγωνιωδώς τα διάφορα “likes”…
Πηγή: philenews.com