fbpx

Να βρω μια «ασφαλή» δουλειά ή να ακολουθήσω το όνειρο μου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο. Μπήκα και εγώ σε αυτό το δίλημμα πριν καν τελειώσω τις σπουδές μου. Δούλευα σε ένα café και έπαιρνα ένα βασικό μισθό. Σπούδαζα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα δύο χρόνια σπουδών κατάλαβα ότι δεν θα γινόμουν ποτέ Ψυχολόγος, αλλά εκτιμούσα τις γνώσεις που έπαιρνα από τη σπουδή μου.

Το βασικό μου δίλημμα ήταν αν θα κρατήσω τη σταθερή μου δουλειά για να μπορέσω να ανταποκρίνομαι στα έξοδα μου ή να ακούσω την μικρή φωνή μέσα μου και να τολμήσω να δημιουργήσω την ιδανική δουλειά για μένα, ακολουθώντας το πάθος μου.

Στο τέλος νίκησε το πάθος και εισήρθα σ’ ένα άγνωστο και αφιλόξενο δρόμο. Δεν είχα καμία οικονομική στήριξη από κανένα, αλλά τεράστια ηθική στήριξη από τους  ανθρώπους που αγαπώ. Μεγάλωσα χωρίς κανένας να με πιέζει για το τι «πρέπει» να κάνω στη ζωή μου, αντιθέτως μεγάλωσα με πλήρη ελευθερία. Δεν είχε κανένας υψηλές προσδοκίες από μένα, ούτε και κανείς με υποβίβαζε. Ένιωθα πνευματικά ελεύθερος. Δεν υπήρχε λάθος ή σωστό. Υπήρχαν αυτιά για να με ακούσουν και χέρια για να με αγκαλιάζουν.

family 2_r2_c2

 

Τον δρόμο αυτό δεν τον περπάτησα μόνος. Στο πανεπιστήμιο γνώρισα ένα συμφοιτητή μου που ήταν άκρως αντίθετος από μένα. Εγώ ο τρελός της παρέας, αυτός ο σοβαρός. Εγώ σερβιτόρος, αυτός οικοδόμος. Εγώ πλήρες ανοργάνωτος, αυτός  οργανωμένος στην εντέλεια. Κάτι όμως μας ένωνε, κάτι πολύ πιο δυνατό από τις διαφορές μας. Είχαμε ένα κοινό όραμα, να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε αυτό τον κόσμο και να ζήσουμε μια ζωή μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας και της μετριότητας.

business-partner

 

Ο άλλος, κοινός, συνοδοιπόρος για μας ήταν το βιβλίο. Αρχίζαμε να διαβάζουμε βιβλία για την επιχειρηματικότητα, τις πωλήσεις, το marketing, τις ανθρώπινες σχέσεις και ότι άλλο μπορούσε να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας. Έξι χρόνια τώρα διαβάζω δύο βιβλία τον μήνα και πολλά επιστημονικά άρθρα και την επικαιρότητα. Σε αντίθεση με το διάβασμα του πανεπιστημίου, διάβαζα ότι ήθελα, όποτε ήθελα και χωρίς άγχος και χρονοδιαγράμματα. Πιστεύω ειλικρινά ότι το βιβλίο είναι το πιο παρεξηγημένο μέσω προσωπικής ανάπτυξης που υπάρχει στον κόσμο, και ειδικότερο στην Κύπρο όπου η αναγνωσιμότητα είναι πολύ μειωμένη. Συνδέουμε το βιβλίο με το σχολείο και το πανεπιστήμιο, όπου ήταν μέρος της συνολικής αγγαρείας  στη ζωή του μαθητή/φοιτητή. Έχει στιγματιστεί το βιβλίο και έχει ριζωθεί στο υποσυνείδητο μας ως ένα υποχρεωτικό κακό. Είναι κάθε τι άλλο από αυτό. Αν διαβάζεις το καλύτερο βιβλίο στην θεματική ενότητα που σε ενδιαφέρει προσωπικά, είναι σαν και να έχεις προσωπική συζήτηση με τον πιο έμπειρο και ευφυή στον τομέα σου, όποτε και όπου θέλεις και στους δικούς σου ρυθμούς μάθησης και κατανόησης.

READERS-ARE-LEADERS

Στα πρώτα βιβλία που διάβασα, αυτό που ξεχώρισα ήταν η επιμονή όλων των επιτυχημένων ατόμων να μην λυγίζουν μπροστά στην πιθανότητα του λάθους.  Όταν ρώτησαν τον Τόμας Έντισον πώς αισθανόταν που έκανε 1000 αποτυχημένες προσπάθειες  να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πριν τελικά τα καταφέρει  εκείνος απάντησε «Δεν απέτυχα ούτε μια φορά. Απλά ανακάλυψα 1000 τρόπους που δεν δουλεύουν».

thomas-edison-quote-i-have-not-failed

 

Το άλλο πολύ σημαντικό μάθημα που πήρα ήταν πως είναι απόλυτα αναγκαίο να επιβεβαιώνω τα υποθετικά σενάρια που έχω στο μυαλό μου. Για παράδειγμα, αν υποθέτω πως μια online υπηρεσία πώλησης «Λευκαρίτικων» κεντημάτων σε πελάτες του εξωτερικού είναι μια καλή και κερδοφόρα ιδέα, αυτό δεν σημαίνει ότι το υποθετικό σενάριο που έχω στο μυαλό μου ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα. Είναι απλά η γνώμη μου. Κατά την άποψη μου, είναι λάθος να επενδύσω χρόνο και λεφτά σε ένα υποθετικό σενάριο. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να δοκιμάσω με ελάχιστα έξοδα να πιστοποιήσω ότι πράγματι υπάρχουν πελάτες στο εξωτερικό που θα πλήρωναν για να αγοράσουν «Λευκαρίτικα» κεντήματα από το internet. Για παράδειγμα, μπορώ να τοποθετήσω στο eBay «Λευκαρίτικα» κεντήματα και να πειραματιστώ με τρόπους προώθησης για να δω αν θα επιτύχω πωλήσεις. Δεν θα μπω καν στο κόπο να αγοράσω ούτε και ένα «Λευκαρίτικο» για απόθεμα, μόλις πωλήσω ένα, τότε αγοράζω «ένα» από μια γλυκιά γριούλα στα Λεύκαρα.

great_business_idea

Η ικανότητα να διαχειρίζομαι τα οικονομικά μου,  να μπορώ να διαβάζω αριθμούς και να γνωρίζω τους κανόνες τις προσφοράς και της ζήτησης είναι ύψιστης σημασίας. Δυστυχώς το σχολείο και οι περισσότερες οικογένειες στις οποίες μεγαλώσαμε δεν μας έχουν διδάξει αυτές τις  πολύ αναγκαίες ικανότητες. Δεν μας δίδαξαν πώς να επιτύχουμε την οικονομική ανεξαρτησία. Το μόνο που μας έμαθαν είναι να παίρνουμε καλούς βαθμούς, για να μπούμε σε καλό πανεπιστήμιο και μετά να βρούμε μια «ασφαλής» δουλειά με ένα «ασφαλή, σταθερό» μισθό. Σήμερα, όλοι κατανοούμε πλήρως πόσο λάθος είναι αυτές οι συμβουλές. Πλέον, δεν υπάρχουν «σίγουρες» και «ασφαλείς» δουλειές. Υπάρχει ελεύθερη αγορά, στην οποία, με τις σωστές γνώσεις και εργαλεία, μπορούμε να επιτύχουμε την ασφάλεια που επιθυμούμε. Όχι μέσω μιας θέσης εργασίας, αλλά από την πολύπλευρη και στοχευόμενη τριβή με την αγορά.  Όταν αποκτήσεις αυτή την οικονομική ευφυΐα, θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις την ζωή.

shutterstock_103888256

Ονειρεύομαι ένα κόσμο όπου όλοι άνθρωποι θα ασχολούνται με αυτό που αγαπούν και θα βγάζουν το προς το ζην τους χωρίς ιδιαίτερο άγχος.  Στο κάτω κάτω, η ζωή είναι ένα παιχνίδι· προτιμώ να είμαι βασικός παίχτης παρά απλός θεατής. Εσύ;

__i_have_a_dream___by_sweet_photographer-d477an0

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending