fbpx

Βασικά στοιχεία που μαθαίνεις για τη φιλία μεγαλώνοντας

1) Η φιλία είναι σαν τον έρωτα

Όπως και με τις ερωτικές σχέσεις έτσι και οι φιλίες έχουν αρχή και τέλος. Κάποιες φιλίες είναι σύντομες κι έντονες, άλλες μακροχρόνιες και άλλες ξαναρχίζουν μετά από σκαμπανεβάσματα και παύση ετών! Από αυτές, ελάχιστες θα διαρκέσουν για πάντα. Οπότε, όπως και με τον έρωτα, το ηθικό δίδαγμα είναι ένα: Άδραξε τη στιγμή και πέρνα καλά με φίλους για όσο κι αν διαρκέσει.

 

2) Άλλο κολλητός, άλλο φίλος

Όσο μεγαλώνεις διευρύνεται ο κοινωνικός σου κύκλος και αποκτάς ολοένα και περισσότερους γνωστούς. Όπως είναι φυσικό αναγκαστικά κατηγοριοποιείς τους φίλους και τους κατατάσσεις σε διάφορα επίπεδα. Ξεκινώντας από τους γνωστούς, προχωρώντας σε ανθρώπους με τους οποίους που και που θα πιείτε ένα καφέ μέχρι τους φίλους και τους κολλητούς μεσολαβούν αρκετά στάδια. Κάποιοι θα ανεβούν κλίμακα, άλλοι θα κατεβούν κι άλλοι θα εξαφανιστούν από την κατηγορία των φίλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία ανήκει ο κάθε ένας, ώστε να εμπιστεύεσαι μονάχα όσους αξίζει να εμπιστευτείς!

 

3) Η φιλία που χτίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι ουσιαστική

Όσο μεγαλώνεις, είναι δυσκολότερο να αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία μετά την ενηλικίωση. Όταν γίνει όμως, σίγουρα πρόκειται για κάτι ουσιαστικό! Οι ευθύνες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ενός ενήλικα -όπως είναι φυσικό- δημιουργούν δυσκολίες στο χτίσιμο μιας νέας φιλίας. Στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, οι συμμαθητές/συμφοιτητές περνούν αρκετές ώρες μαζί, ενώ τα κοινά ενδιαφέροντα και οι προβληματισμοί, τους δένουν γρήγορα. Δυστυχώς, αργότερα οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται και ο ελεύθερος χρόνος γίνεται λιγότερος. Εκτός από την εργασία δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου μπορείς να γνωρίσεις μεγάλο αριθμό νέων ατόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης χρειάζεται προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα συνθηκών. Οπότε μια φιλία σε μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και μια φιλία ουσιαστική, διότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει προσπάθειες.

 

4) Σχέσεις ανάγκης ή σχέσεις αγάπης;

Πόσες φορές σου έτυχε να θεωρείς πως κάποιος είναι φίλος σου, ενώ στην πραγματικότητα επεδίωκε την επαφή μαζί σου για την επίτευξη κάποιου στόχου, μικρού ή μεγάλου; Μικρότερος/η, δεν έδινες ιδιαίτερη σημασία στα κίνητρα των ατόμων που σε πλησίαζαν. Τα μαθήματα όμως υπήρξαν σκληρά, οπότε μεγαλώνοντας το πάθημα έγινε μάθημα και συνειδητοποίησες πως μερικές φορές τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Έτσι λοιπόν, έθεσες αυστηρά κριτήρια για την κατάταξη των ανθρώπων που σε περιβάλλουν στην κατηγορία “φίλοι”.

 

5) Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται

Οι φίλοι δεν φαίνονται μόνο στα δύσκολα ή στα ευχάριστα αλλά κυρίως στην ανάγκη. Σε μια λύπη οι περισσότεροι θα σε παρηγορήσουν και σε μια χαρά όλοι θα σου ευχηθούν. Το ζήτημα όμως είναι ποιοί θα σου συμπαρασταθούν πραγματικά και ποιοί θα δείξουν τη χαρά τους με θέρμη κι έμπρακτα. Ποιοι προσφέρθηκαν να σου φέρουν φάρμακα ή φαγητό όταν αρρώστησες και ποιοι έτρεξαν μαζί σου στις ετοιμασίες ενός σημαντικού, για εσένα, γεγονότος. Για παράδειγμα ένα πάρτι ή ένας γάμος. Οι φίλοι που θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν όταν πραγματικά το χρειαστείς είναι αυτοί που αξίζουν να τους έχεις για πάντα στη ζωή σου.

Πηγή: womenonly.gr

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending