fbpx

Ευρωεκλογές: Η ώρα της κάλπης έφτασε

Σίγουρα θα έχετε βαρεθεί να ακούτε και να βλέπετε τις τελευταίες μέρες ( ή μήνες), γκάλοπ, ειδήσεις, άρθρα και σχόλια, τα οποία έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το θέμα των ευρωεκλογών. Εν μέρει, σας δικαιολογώ απόλυτα, αφού οι κυριότερες συζητήσεις αυτό τον καιρό περιστρέφονται γύρω από αυτό το θέμα.

Τονίζω το εν μέρει, αφενός γιατί κανείς δεν σε υποχρεώνει αγαπητέ φοιτητή/φοιτήτρια να ασχοληθείς περαιτέρω με το θεσμό των Ευρωεκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας σου, αλλά και το βαρυφορτωμένο εξεταστικό πρόγραμμα των ημερών, αφετέρου σε μια περίοδο που το Ευρωπαϊκό σύστημα περνά μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, η δική σου συμμετοχή και κάθε συμμετοχή μπορεί να (ανα)τρέψει το ρου των σημερινών δυσάρεστων εξελίξεων, προς όφελος του κάθε Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος επιλέγει να αξιοποιήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο θεσμός των ευρωεκλογών:


Tέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά, το 1979. Από τότε έως σήμερα, ανά πενταετία εκλέγεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ευρωβουλευτών, σύμφωνα με το πληθυσμό κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Εν έτη 2014, τα 28 κράτη μέλη καλούνται να εκλέξουν τους βουλευτές τους, οι οποίοι και θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, η ψηφοφορία είναι άμεση, καθολική και μυστική, όπως καθορίζουν οι διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας. Η τωρινή οργάνωση του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την υποψηφιότητα και εκλογή 751 μελών, τα οποία θα εκπροσωπούν τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ. Από την ημέρα της εκλογής τους και έπειτα, οι βουλευτές διατάσσονται σε πολιτικές ομάδες και αναλαμβάνουν υπευθυνότητες, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις τους (ιδεολογικά δηλαδή). Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό και τις πολιτικές ομάδες που εδρεύουν στο Ευρωκοινοβούλιο μπορείτε να βρείτε στο link: Ευρωπαϊκές εκλογές 2014

Οι ευρωεκλογές του 2014 ξεκινούν επισήμως από τις 22 Μαΐου και διαρκούν μέχρι τις 25/5, όπου και γίνεται το βράδυ της 25ης, η τελική καταμέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κάλλιστα κάποιος μπορεί να διαφωνήσει και να προτιμήσει να απέχει, παρακολουθώντας κατά έτη, διάφορες χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) να ταπεινώνονται από τις αποφάσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του ΔΝΤ, της Τρόικας, κλπ. και να λυγίζονται από ένα καθαρά εξευτελιστικό πρόγραμμα μηχανισμού στήριξης της οικονομίας τους, που όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά βαδίζει προς Τάρταρα. Έχεις κάθε δίκαιο να απελπίζεσαι, να θυμώνεις, να βρίζεις και να ξεσπάς, και βέβαια να αμφισβητείς κόμματα και πολιτικά συστήματα. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να απέχεις, και να αποποιείσαι των ευθυνών σου ως πολίτης που έχει τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Αν ακόμα αρνείσαι πεισματικά να συμμετέχεις σε αυτές τις εκλογές, γνώριζε πως έχεις 2 επιλογές:

1. Την αδιαφορία και παγιοποίηση της οποιαδήποτε ενέργειας σου που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, με το αντίκτυπο που αυτή επιφέρει, να παρακολουθείς όλα όσα γίνονται παθητικά, βρίζοντας που για ακόμη μια χρονιά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, έχοντας πάραυτα πλήρης συνείδηση του ότι είχες την ευκαιρία να αποφασίσεις εσύ ποιοι θα αποφασίζουν για σένα στις συναντήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και δεν την εκμεταλλεύτηκες

2. Να συμμετάσχεις ενεργά (χωρίς όμως να μαζικοποιείσαι και να λαϊκίζεσαι) με την αισιοδοξία και το πάθος που χαρακτηρίζει κάθε ευσυνείδητο νεαρό πολίτη, ο οποίος επιθυμεί, ενεργεί και καθορίζει μέσα από την ψήφο του τους εκπροσώπους του.

Έχεις το δικαίωμα να ελπίζεις και να απαιτείς να είσαι μέλος μιας Ευρωπαϊκής κοινωνίας που θα σε σέβεται σαν πολίτη, και πρωτίστως σαν άνθρωπο. Δυστυχώς σαν πολίτες της ΕΕ βιώνουμε το αντίθετο, δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως μέσα από το δικαίωμα ψήφου, μαζικά μπορούμε να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτήν την δουλοπρέπεια των λαών της Ευρώπης, που στερεί από τα κράτη την ισχύ και αυτονομία τους. Έχε υπόψη σου ότι (δια)τηρείς ακόμα το δικαίωμα της αποχής( αφού τίποτα δεν σε εκφράζει πολιτικά και αφού μια απ’ τα ίδια είναι όλοι οι υποψήφιοι), μαζί όμως τηρείς και το δικαίωμα της εκλογής. Η επιλογή υπόκειται σε σένα: είτε το αξιοποιείς είτε το πετάς.

Eν τέλει, όπως υποστηρίζει και η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εσύ είσαι αυτός που διαλέγει “ποιός κάνει κουμάντο”. Αν σε ενδιαφέρει, καλό θα ήταν να δεις τα σποτάκια της ιστοσελίδας της ΕU, όπου καταγράφεται η άποψη διαφόρων πολιτών στο γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να ψηφίσει.

[socialpoll id=”2200232″]

 

Εσένα ποια η άποψη σου για τις Ευρωεκλογές 2014 και γενικότερα για το συγκεκριμένο θεσμό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending