fbpx

«Έτσι κτίσαμε το StudentLife»

Δύο νέοι άνθρωποι, δύο αδέλφια κατ’ ακρίβεια, είχαν μία σπουδαία ιδέα την οποία ανέπτυξαν και έβγαλαν στην αγορά πριν από ενάμισι σχεδόν χρόνο. Η ιδέα τους ήταν να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση, online, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες ενός κοινού που αριθμεί τις 30 χιλιάδες περίπου και συγκεκριμένα των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο. Πήραν το ρίσκο, ξέροντας πως οι δυσκολίες θα ήταν πολλές μέχρι την υλοποίηση της ιδέας, πήραν και μεγάλες δόσεις υπομονής κι επιμονής γιατί όπως μας λένε «δεν γίνεται επιτυχία μία startup από τη μια μέρα στην άλλη». Μέσα τους κυριαρχούσε η πίστη πως θα κατάφερναν. Και δεν έπεσαν έξω.

studentlife_at_career_fair_ucy

Πρόκειται για τους Ανδρέα και Γιάννη Χατζηκωνσταντούρα οι οποίοι μας μίλησαν για το προϊόν στο οποίο εξειδικεύεται η επιχείρησή τους και συγκεκριμένα το www.studentlife.com.cy. O Ανδρέας είναι ο μεγαλύτερος και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού. Δούλεψε κυρίως στον ιδιωτικό τομέα κι εγκατέλειψε μισθό διευθυντή εστιατορίου όταν τέλη του 2012 ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η δική τους ιστοσελίδα. Ο Γιάννης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων με κατεύθυνση μάρκετινγκ και έκανε ειδίκευση στην επιχειρηματικότητα. Η ενασχόλησή του, μαζί με άλλους συμφοιτητές του, όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με μία ιστοσελίδα φοιτητική θεωρεί πως ήταν η αιτία για το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με τη φοιτητική αγορά.Μέσα σε δύο-τρία χρόνια από την έναρξη της επιχείρησής τους τα δύο αδέλφια Ανδρέας και Γιάννης Χατζηκωνσταντούρα θα μπορέσουν να έχουν και κέρδη.

 
Ας ξεκινήσουμε με το περιεχόμενο του studentlife. Ποιες υπηρεσίες παρέχει;
Ανδρέας: Είναι μια πλατφόρμα η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο μέσα από την παροχή διαφόρων υπηρεσιών. Η πρώτη υπηρεσία μας ήταν η εγγυημένη επαναγορά βιβλίων. Ο φοιτητής αγοράζοντας ένα βιβλίο από εμάς, καινούριο ή μεταχειρισμένο, έχει την ευκαιρία τέλος του εξαμήνου να το επιστρέψει και λάβει ένα εγγυημένο ποσό επί της τιμής αγοράς του βιβλίου.
Γιάννης: Είναι σημαντικό να πούμε πως μέσα σε ένα χρόνο βοηθήσαμε τους φοιτητές να εξοικονομήσουν 25 χιλιάδες ευρώ… Κι αυτό σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τους Κύπριους πολίτες.

Πόσα βιβλία αντάλλαξαν οι φοιτητές;
Γιάννης:
 Ουσιαστικά ξεκινήσαμε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να δοκιμάσουμε την ιδέα μας και για να δούμε την απόδοση που θα είχε. Σύμφωνα με τους αριθμούς γύρω στο 60% των βιβλίων που αγοράστηκαν από την πλατφόρμα μας επιστράφηκαν πίσω. Πρόκειται για 3000 βιβλία περίπου.

«Μέσα σε ένα χρόνο βοηθήσαμε τους φοιτητές να εξοικονομήσουν 25 χιλιάδες ευρώ από την αγορά βιβλίων… Κι αυτό σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τους Κύπριους πολίτες»

Ποια είναι η διαδικασία αγοράς βιβλίων;
Γιάννης:
 Είναι πολύ απλό. Ο φοιτητής μπαίνει στο site και κάνει αναζήτηση το βιβλίο που θέλει. Εκεί θα του δοθεί η δυνατότητα να το βρει είτε καινούργιο, διότι έχουμε συνεργασίες με προμηθευτές στο εξωτερικό, είτε μεταχειρισμένο από αυτά που επέστρεψαν άλλοι φοιτητές. Σίγουρα είμαστε στην αρχή για αυτό η διαθεσιμότητα των μεταχειρισμένων είναι περιορισμένη, αλλά σιγά-σιγά θα αυξηθούν. Η παραγγελία γίνεται online. Ο φοιτητής παραγγέλνοντας από εμάς ξέρει ότι στο τέλος του εξαμήνου μπορεί να το φέρει πίσω και να πάρει εγγυημένα ένα ποσό. Εμείς αυτό το βιβλίο θα το μεταπωλήσουμε ως μεταχειρισμένο. Τα μεταχειρισμένα βιβλία πωλούνται γύρω στο 70-75% της τιμής του καινούργιου.
Ανδρέας: Ήταν μια μεγάλη ανάγκη για τους φοιτητές την οποία εμείς εκπληρώσαμε καταφέρνοντας από την πρώτη στιγμή να έχουμε αρκετά έσοδα τα οποία μας βοήθησαν να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Δεν αντιμετωπίσαμε ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, να μην εισρέει χρήμα στην εταιρεία δηλαδή. Εμείς αυτά τα χρήματα που πήραμε τα επενδύσαμε αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες.

Έχετε λοιπόν λανσάρει ένα forum στο οποίο οι ίδιοι οι φοιτητές γράφουν άρθρα.

Ανδρέας: Ναι, και παράλληλα υπολογίζουμε τέλη Μαίου να βγάλουμε προς τα έξω την υπηρεσία flattie, η οποία θα βοηθά τους φοιτητές να βρίσκουν φοιτητική στέγη στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιό τους.

Πολύ πρωτοποριακές οι ιδέες σας. Απευθύνεστε σε 30 χιλιάδες φοιτητές έτσι;
Γιάννης: Ναι είναι κάπου εκεί ο αριθμός των φοιτητών. Γύρω στις 25 χιλιάδες είναι Κύπριοι.

Πόσο εύκολο είναι να απευθύνετε κανείς σε μια μικρή αγορά παρά στη μάζα;
Ανδρέας: Σίγουρα όταν είναι μικρό το target group μπορείς να ανακαλύψεις τις ανάγκες τους πιο εύκολα παρά όταν απευθύνεσαι σε ένα πιο ευρύ κοινό.

Παρόλα αυτά, η μικρή αγορά καθυστερεί την ανάπτυξη της εταιρείας;
Γιάννης: 
Είναι μεν μικρή αγορά αλλά καλούμαστε να καλύψουμε πολύπλευρες ανάγκες της. Το βιβλίο μας βοήθησε να μπούμε γρήγορα μέσα στην αγορά και να εκλύσουμε κόσμο, ενώ η δεύτερη μας δράση, το spotlight μας βοήθησε να κερδίσουμε traffic .

Είναι το forum το οποίο αναφέραμε και πιο πάνω.
Γιάννης: 
Ναι, το spotlight ξεκίνησε πριν από δύο μήνες. Σκοπός του η ενημέρωση και η ψυχαγωγία της φοιτητικής κοινότητας. Το περιεχόμενο που παράγεται σε αυτή την ενότητα παράγεται αποκλειστικά από φοιτητές. Έχουμε γύρω στα 20 παιδιά στο παρόν στάδιο με τα οποία συνεργαζόμαστε οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και ταυτόχρονα εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με σημαντικές εμπειρίες. Τα άρθρα τους προσέλκυσαν 20 χιλιάδες hits μέσα σε ένα μήνα!

Κι ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης του studentlife, το flattie, τι ακριβώς θα προσφέρει;
Αντρέας: Πληροφορίες για τα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα προς ενοικίαση σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια και γενικά στην Κύπρο. Θα μπορεί ο φοιτητής να δει φωτογραφίες ίσως και reviews για τα διαθέσιμα διαμέρισμα και τα στοιχεία επαφής με τον ιδιοκτήτη. Το flattie δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μία ομάδα φοιτητών από το Uclan στο πλαίσιο του MBA τους. Έκαναν έρευνα αγοράς και μας βοήθησαν με τις ιδέες τους για το πώς να το προχωρήσουμε. Τέλος του μήνα θα δώσουμε στην αγορά την υπηρεσία.

Ξέρετε τον αριθμό των δυνητικών πελατών σας τον επόμενο χρόνο;
Γιάννης:
 Κάναμε μία έρευνα μεταξύ των φοιτητών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι ανάγκες είναι γύρω στις 2500 διαμερίσματα προς ενοικίαση την περίοδο του καλοκαιριού.

Πώς ήρθε η χρηματοδότηση

Πόσα άτομα είστε στην εταιρεία;
Αντρέας: 
Ξεκινήσαμε εμείς οι δύο αρχικά και πρόσφατα εντάξαμε ακόμα ένα μέλος στην ομάδα μας, τον Ονησήφορο, ο οποίος είναι ο developer τεχνολογίας. Έχουμε επίσης τους 20 φοιτητές που γράφουν τα άρθρα. Σιγά σιγά η ομάδα μας μεγαλώνει και ελπίζουμε να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Πληρώνονται οι φοιτητές;

Γιάννης: Ο Ονησίφορος είναι τώρα πλήρους απασχόλησης αλλά του δώσαμε κίνητρο σιγά-σιγά να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία με το πέρασμα του χρόνου. Οι φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια στους φοιτητές σαν ένα είδος ανταμοιβής.

Η πρακτική εμπειρία είναι κάτι που δεν προωθούν, κακώς, τα κυπριακά πανεπιστήμια…
Αντρέας: 
Είναι σίγουρα πολύ σημαντική η πρακτική εξάσκηση. Τελειώνοντας τις σπουδές σου ψάχνοντας για δουλειά η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις χρόνια εμπειρίας. Αλλά δυστυχώς ελάχιστες εξαιρέσεις σου προσφέρουν αυτή την εμπειρία στην Κύπρο.
Γιάννης: Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι φοιτητές να κατανοήσουν ότι είναι ανάγκη, εκτός από το διάβασμα και τα πάρτι να προσπαθήσουν να κάνουν και άλλα πράγματα στην περίοδο των σπουδών τους. Είναι η κατάλληλη περίοδος να πειραματιστείς, δεν έχεις πολλές υποχρεώσεις. Δεν έχεις κάτι να χάσεις…

Ας δούμε τώρα το θέμα της χρηματοδότησης.
Γιάννης: Στην αρχή χρησιμοποιήσαμε κάποιες προσωπικές μας αποταμιεύσεις για να ξεκινήσουμε. Αργότερα όμως είχαμε δίπλα μας το Κυπριακό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, το Cyban ,ο οποίος μας πήγε στο επόμενο στάδιο.

Πώς πείσατε τον Cyban;
Αντρέας: 
Το καλοκαίρι του 2003 είχαμε λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό, στον Cyprus Entrepreneurship Competition κι εκεί είχαμε πάρει κάποιο έπαθλο. Εκεί γνωρίσαμε και μέλη του Cyban, που ήταν στην κριτική επιτροπή, οι οποίοι πίστεψαν στην ιδέα μας και καταλήξαμε σε συμφωνία για επένδυση από μέρους τους.
Γιάννης: Και δεν είναι μόνο στο οικονομικό κομμάτι που μας βοήθησε ο Cyban. Το οποίο αναμφίβολα είναι σημαντικό γιατί σε βοηθά να πας από τη δημιουργία στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα μας πρόσφεραν δικτύωση και καθοδήγηση. Με τη βοήθειά τους και ειδικά με τη βοήθεια του Ανδρέα Κουππάρη, καταφέραμε να κλείσουμε μία σειρά από συμφωνίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ακόμη πιο γρήγορα. Χωρίς τον Cyban θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να προσεγγίσουμε αυτά τα άτομα και να τα πείσουμε να πιστέψουν σε εμάς.

Θα είστε στο co-working space που θα γίνει σε συνεργασία Cyban και Cyta;
Γιάννης:
 Ναι, θα συμμετάσχουμε στο co-working space το οποίο θα ονομάζεται «Capital Impact». Θα είναι ένας χώρος όπου θα υπάρχουν μέντορες, σύμβουλοι, διαδίκτυο, λογιστικές υπηρεσίες, άλλες startup, όλα κάτω από τον ίδιο χώρο. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό γιατί θα μπορείς να δικτυωθείς, να ανταλλάξεις ιδέες, θα έχεις συμβούλους γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας… Το χρειαζόταν η Κύπρος.

Τώρα πού στεγάζεστε;
Αντρέας: 
Στο eSelis copy center που βρίσκεται έξω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κάτι που μας βοήθησε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα τρέχοντα έξοδά μας και να αποκτήσουμε άμεση πρόσβαση στην αγορά-στόχο.

Σκέφτεστε να επεκταθείτε και στο εξωτερικό;
Αντρέας:
 Ένας από τους στόχους μας είναι κάποιες από τις υπηρεσίες του studentlife να τις μεταφέρουμε σε χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα αλλά βρίσκεται στα πλάνα μας.
Γιάννης: Πρέπει να κτίσουμε γερές βάσεις στην Κύπρο, να είμαστε μια υγιής εταιρεία και ακολούθως να δοκιμάσουμε και κάποιες υπηρεσίες προς το εξωτερικό.

Μην φοβάσαι να μοιραστείς την ιδέα σου

Ποιες συμβουλές δίνετε ως έμπειροι πλέον στο startup σε όσους ακολουθήσουν τα βήματά σας;
Αντρέας: 
Να μην φοβούνται να μοιραστούν την ιδέα τους νομίζοντας πως κάποιος θα τους την κλέψει. Συζητώντας με άλλους παίρνεις πληροφορίες ή σκέψεις που δεν πέρασαν από το δικό σου μυαλό και οι οποίες σε βοηθούν να ενδυναμώσεις την ιδέα σου και να την υλοποιήσεις. Πολύ σημαντική είναι και η δικτύωση, η οποία αποκτάται όταν συμμετέχεις σε εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα.
Γιάννης: Κάτι σημαντικό που αργήσαμε λίγο να μάθουμε είναι τη μεθοδολογία « lean startup». Αν διαβάζαμε το βιβλίο του Eric Ries πριν ξεκινήσουμε θα εξοικονομούσαμε το ένα τρίτο της αρχικής επένδυσης. Η μεθοδολογία αυτή λέει να βγάλεις στην αγορά μια πρώτη έκδοση της ιδέας σου, να μην επενδύσεις πάνω της πολλά, να αρχίσεις να ανατροφοδοτείσαι από την αγορά ώστε να δεις τις ανάγκες και να επανέλθεις με βελτίωση. Και κάτι τελευταίο: πρέπει να αναπτύξεις συνέργειες για να μπορέσεις να επιτύχεις…

(Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 11/5/2014)

Ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή εδώ: StudentLife @ New Era 101.1 Fm

Διαβάστε επίσης: StudentLife For Good

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending