fbpx

Γιατί η αξία των Βeatles θα είναι διαχρονική και αξεπέραστη;

Οι περισσότεροι από εσάς, ίσως ποτέ να μην άκουσαν για τους Beatles και οι περισσότεροι ίσως να μην μάθουν ποτέ ποιο ήταν αυτό το συγκρότημα, που άλλαξε δια παντός την ποπ μουσική και χάραξε το δρόμο στην δισκογραφία του 21ου αιώνα, έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα. Ίσως και εγώ ως μέλος της νέας γενιάς του electro, dubstep και trance να μην τους είχα ακουστά , ή ακόμα και αν τους γνώριζα, ίσως να μην προσπαθούσα ποτέ να βγάλω (μάταια βέβαια) στην κιθάρα τις μελωδίες των τραγουδιών τους.

Γιατί αυτό είναι οι Beatles στην ουσία. Μια μελωδική κιθάρα και αρμονικές φωνές.

Η μουσική τους αποτυπώνει τα συναισθήματα της τότε γενιάς, μέσω απλών αλλά πάντα ουσιαστικών στίχων. Ευτυχώς για μένα είχα την ευκαιρία να γνωρίζω τους Beatles όταν στα 9 μου χρόνια, χάρις ενός CD με αγαπημένα τους τραγούδια που είχε αγοράσει ο πατέρας μου. Τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει την αξία αυτού του CD αφού όλα τα τραγούδια που περιείχε τα θεωρούσα βαρετά και ακατανόητα. Τώρα όμως μπορώ να πω χωρίς καμία επιφύλαξη πως οι Beatles συνέβαλαν στο να μάθω να εκτιμώ την ποιοτική μουσική και να πιστεύω στα ανθρώπινα ιδανικά με πάθος. Χωρίς καμία επιφύλαξη οι Beatles άλλαξαν την οπτική γωνία που έβλεπα τον κόσμο και το ρόλο της μουσικής στην διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ατόμου.

Η ιστορία τους:

Ξεκινώντας από το Liverpool το 1956, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσουν την οικουμένη. Όλοι συζητούσαν για το νέο αυτό μουσικό φαινόμενο, και οι πλείστοι νέοι είχαν ως είδωλο τον John Lennon αλλά και τα όσα πρέσβευε: την ειρήνη, την ισότητα και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ο λόγος που έγιναν επιτυχία και θρύλος, κρατώντας τα ηνία σε πωλήσεις, δεν ήταν ούτε ο Lennon, ούτε τα τραγούδια τους. Ήταν η αγάπη τους για τη μουσική και η πίστη τους πως μπορούν να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο μέσα από τραγούδια που εμπνέουν και που μπορούν να φέρουν μια νέα πνοή στη μουσική βιομηχανία. Δεν φοβήθηκαν να πάνε κόντρα στο μουσικό κατεστημένο της εποχής, αντίθετα στόχευαν στον πειραματισμό και όπως φάνηκε στην πορεία, τα ρίσκα που πήραν τους δικαίωσαν.

Αγαπήθηκαν όσο κανένα άλλο συγκρότημα και ο κόσμος αγκάλιαζε κάθε τους προσπάθεια, κάθε νέο τους τραγούδι.

Δεν ήταν ούτε η προχωρημένη για την εποχή ενορχήστρωση τους, ούτε ο ποπ ήχος που πρώτοι δοκίμασαν, που τους κράτησε στην κορυφή αλλά τα μηνύματα που έβγαζαν μέσα από κάθε τους νότα. Τραγούδια με νόημα, τραγούδια νοσταλγικά, τραγούδια που σου τονώνουν το ηθικό. Μια φορά στην ιστορία της μουσικής έρχεται η μουσική επανάσταση, και αυτήν την έγραψαν οι Beatles. Δικαίως λοιπόν τους ανήκει ο τίτλος του πιο επιτυχημένου γκρουπ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξαναζωντανέψουν μέσα από κάθε γενιά, μέσα από κάθε μοντέρνα εποχή, γιατί τα μηνύματά τους είναι διαχρονικά και συμβαδίζουν με τα συναισθήματα κάθε νέου ανθρώπου που κάνει όνειρα για το μέλλον.

 

10 κορυφαία τραγούδια των Beatles (τυχαία σειρά):

imagesb

  • Ηey Jude
  • Here comes the sun
  • In my life
  • Blackbird
  • Let it be
  • While my guitar gentle weeps
  • Yesterday
  • Come together
  • I want to hold your hand
  • She loves you

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending