fbpx

UCY: Εκπαιδευτικό εργαστήρι του Isis Enterprise Consultants – University of Oxford

Ιδιαίτερα σημαντική η ανάπτυξη πολιτικών διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα.

Η Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου αξιοποιώντας την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για την υιοθέτηση «Μέτρου Στήριξης της Ανάπτυξης εσωτερικών πολιτικών διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΔΙ)», συμμετείχε σε εκπαιδευτικό εργαστήρι που δόθηκε από την εκπρόσωπο του Συμβουλευτικού οίκου ISIS του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ. Alexandra Bush.

Κατά το διήμερο εργαστήρι παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά σε θέματα κατοχύρωσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έγινε σαφής τοποθέτηση από την Δρ Bush ότι η κατοχύρωσή τους αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας, αφού αυτή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία σε καινοτόμες ιδέες και παρέχει την ευκαιρία αυτές να μετατραπούν σε προϊόντα και υπηρεσίες από τα οποία να επωφεληθούν σημαντικά οργανισμοί, επιχειρήσεις και η οικονομία γενικότερα.

Το πλαίσιο διαχείρισης των ΔΔΔΙ κρίνεται απαραίτητο τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για τα άλλα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα του τόπου και συστήνεται όπως η πολιτική προωθηθεί και υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε το ερευνητικό περιβάλλον του τόπου να εκσυγχρονιστεί διασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα τόσο των εφευρετών όσο και των οργανισμών οι οποίοι τους εργοδοτούν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής ευρεσιτεχνιών, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Kαθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης και μέλη του διοικητικού προσωπικού της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων.

Παρουσιάστηκαν, στη συνέχεια, παραδείγματα καλής πρακτικής που έχουν αποδώσει σε άλλα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και έγινε ανταλλαγή απόψεων και προεργασία για την ετοιμασία πλαισίου ΔΔΔΙ για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending